Monopol är kapitalistens ”våta dröm”. Det är inte svårt att förstå att det skulle vara ekonomiskt mycket fördelaktigt för den som hade 100% kontroll av en marknad. Det är alltid viktigt att motverka monopol i alla dess former. Om man anser att de är nödvändiga ska de definitivt inte vara i privat ägo. Ett exempel på verksamhet som definitivt inte lämpar sig för privat ägo är vattenförsörjning. Det är helt enkelt mycket svårt att få till bra konkurrens på en sådan marknad där också infrastrukturkostnaderna är mycket höga. Inom Internets globala värld har ofta vinnarna tagit mycket stora marknadsandelar. Som tur är kommer ständigt nya teknologiska landvinningar som stökar till det för dem som lyckas få monopolliknande marknadslägen. Google var först ut att ensamt ta allt mer av alla globala reklamintäkter från gammelmedia. Därefter kom Facebook och adresserade samma målgrupp och har lyckats ta stora delar av annonskonsumtionen i främst västvärlden. Nu visar det sig att även Amazon är bra på att strida om dessa annonspengar. Även om vi endast talar om tre globala giganter är det ändå bra att det inte längre enbart är en aktör som får en allt för stark ställning. Konkurrens är alltid positivt för samhällsutvecklingen och för att bidra till rimlig prissättning på det som erbjuds. En mycket viktig uppgift för politiker i en demokrati är att säkerställa ordentlig konkurrens. Och med kraft motverka monopol och monopolliknande oligopol.
http://nationalekonomi.hannes.se/mikroekonomi/mikroekonomi-anteckningar
http://ekonomisk-historia.r76.se/definition-forklaring/oligopol/
https://www.va.se/nyheter/2019/02/01/amazon-blev-just-ett-stort-hot-mot-google-och-facebook--utmanar-om-digitala-sedelpressen/?utm_campaign=VeckansAff%C3%A4rer_190201_Username&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=e117ad4c8bb546f5a00fd1c358a2c70e&elq=7f0f65d4436840639ae846e68aa95a0b&elqaid=22393&elqat=1&elqCampaignId=16084
I förrgår kunde vi på SVT Dokument utifrån ta del av ett intressant reportage om guldmarknaden. Mycket intressant att få veta hur mycket guld som lagras i London. Också intressant att ta del av att det är en handfull bankirer som globalt styr guldpriset. Ja, det är i vart fall ett oligopol istället för ett monopol. Vi är betydligt mer manipulerade än vad jag tidigare trodde.
https://www.svtplay.se/video/20903763/dokument-utifran-guldets-morka-sida/dokument-utifran-guldets-morka-sida-sasong-1-stora-drommar-stora-katastrofer?cmpid=del:an:02-04-2019:dokument-utifran-guldets-morka-sida:pla:lp-app
Och hade jag anat att USA skulle handelskriga mot Kina, och anklaga Huawei för spioneri, då hade jag garanterat köpt många Ericsson aktier. Tänka sig vilken tur för Ericsson att värsta konkurrenten slås ut i kampen om 5G kontrakt i många länder. Marknadsekonomin, och handelsstråket, är som politiken full av intriger, rävspel och fulspel. Psykologer kallar det säkert för naturligt då mycket står på spel. Vad gäller aktier börjar jag tro att Asiens ”50-tal”, stora ökningen av medelklass i världen och låga räntor gör att aktiemarknaden inte dyker kraftigt. Jag är kanske på tok för västorienterad i mitt tänkande.
https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-striden-om-huawei-ar-mer-an-en-fnurra-pa-traden/
Dagens besvikelse
De som är utvecklingsfientliga. Wetterberg har rätt. Allt kan förbättras med hjälp av teknisk utveckling. Även miljörörelserna borde inse det. Och hjälpa till att bekämpa monopol istället för den utvecklingskraft ny teknologi representerar. Inte minst inriktningen mot 109% ekologiskt odlad mat leder oss fel.
”Stenålderskost ska rädda kroppen (fast vi inte riktigt vet vad det var), jordbruket ska drivas med så lite kemikalier och växtförädling som möjligt, och självförsörjningen hägrar som ett svunnet lyckorike.”
”Om fler människor ska leva bättre än i dag – och alldeles för många är fortfarande undernärda – måste livsmedelsproduktionen öka och fördelas jämnare än nu. Men det får inte ske till priset av fortsatt avskogning – tvärtom, vi behöver plantera många fler träd för att binda mer av det kol som vi släppt ut i atmosfären. Det betyder att jordbruket också måste bli mycket mer effektivt, så att en del mark frigörs för att beskogas. För miljörörelsen borde detta betyda att den kloka tekniken blir den bästa bundsförvanten för att lösa den besvärliga ekvationen klimathot/befolkningsökning.”
”Den globala försörjningen har blivit lättare att hantera när det har blivit möjligt att parera hungersnöd och svält genom export från världens kornbodar. Handel är klok arbetsdelning mellan människor. De långväga transporterna ska beskattas för sina utsläpp, men mänskligheten kommer inte att få miljön och försörjningen att gå ihop om vi inte tar vara på vad folk i olika världsdelar kan bidra med.”
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/miljovannerna-maste-sluta-misstro-teknik-och-handel/
Dagens stjärna
Isak Skogstad. Hans nedan bifogade artikel är läsvärd. Vi behöver politiker som förstår hur det ser ut i verkligheten och varför. När de är en bristvara tar vi inte tillräckligt fort och bra i problem och löser dem.
”Missförstå mig inte, att skillnaderna mellan inrikes och utrikes föddas betyg har ökat markant är inte något jag ifrågasätter. Det är ett faktum. Det har dessutom gått fort. Bara runt 2008 vidgades gapet med mer än 60 procent. Det kan inte förklaras av att de inrikes födda eleverna presterar bättre. I stället är det de utrikes födda eleverna som presterar allt sämre. Vad beror det på? I debatten kan man få intrycket att det beror på sämre skolor. Fast det stämmer inte nödvändigtvis. Förklaringen verkar snarare ligga i att demografi vad gäller utrikes födda elever har förändrats påtagligt: Elever som har invandrat hit från andra länder kommer i en allt högre utsträckning från utvecklingsländer med dåliga skolsystem och de anländer i en allt senare ålder.”
”När politiker hävdar att skolan blivit sämre på att kompensera för elevernas bakgrund så far de inte nödvändigtvis med osanning, men de utelämnar viktig information. Som jag visar är det för svepande att tala om ”utrikes födda” som en homogen grupp. Att ett barn från Somalia klarar sig sämre i skolan än barn från Finland är inte konstigt. Det är tydligt att skolan behöver bli bättre på att utbilda dessa elever, men att för den sakens skull hävda att skolan har blivit sämre på det är inte alls lika självklart.”
http://www.gp.se/ledare/det-politikerna-aldrig-pratar-om-1.12897714
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar