söndag 3 februari 2019

Bättre stöd mot självförsörjning

Mot självförsörjning
Det generella välfärdssamhället, och framgångsrik integration av nya invånare från mycket annorlunda kulturer, kräver att alla som kan jobba jobbar. Ingen som kan jobba kan i ett generellt välfärdssamhälle långvarigt leva på bidrag från andra. Av många skäl ska det inte vara möjligt. För att hantera detta måste Socialtjänstlagen förändras så att det blir ”glasklart” att kommuner alltid kan villkora bidrag mot tydliga motprestationer. Arbetsförmedlingen har onekligen gjort ett dåligt arbete när man mäter deras insatsresultat i förhållande till alla miljarder verksamheten kostar. Samtidigt måste uppdraget ses i sitt komplexa sammanhang. Tro aldrig att inte ekonomiska incitamentssystem fungerar. De fungerar. Så länge som det är för liten skillnad mellan att arbeta och att inte arbeta kommer många människor inte motiveras att arbeta eller att med resultatkrav studera. Det ska alltid vara mer attraktivt att arbeta än att leva på bidrag för arbetsföra människor.
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet/
https://www.ekonomifakta.se/fakta/arbetsmarknad/arbetsloshet/arbetsloshet---internationell-jamforelse/

Nedan beskrivning av vad den tidigare Alliansen tyckte om Arbetsförmedlingen är värt att påminnas om.

”Därutöver har vi de subventionerade anställningarna som tillsammans kostar 24 miljarder. Närmare 60 miljarder förbrukas alltså oavsett om det är Arbetsförmedlingen eller någon annan aktör som är huvudman. Omkring 11 miljarder går också till aktiviteter och åtgärder för att öka människors möjligheter att få ett arbete. En stor del av tjänsterna upphandlar vi av privata aktörer,” skriver Mikael Sjöberg.

”Liberalerna vill införa Alliansens förslag om inträdesjobb, en ny anställningsform med lägre ingångslöner (70 procent av rådande ingångslöner) för unga och nyanlända, och även utveckla ”Nystartsjobb+” med ett lägre lönetak än dagens Nystartsjobb.”


”I samband med utfasningen vill Centerpartiet också påbörja en certifiering av privata aktörer som ska ta över matchningsuppdraget och få ersättning genom en prestationsbaserad förmedlingspeng. Australiens system för privat matchning av arbetssökande står som modell.”

”På sikt vill Centerpartiet, liksom Liberalerna, att introduktionsjobb, extratjänster och moderna beredskapsjobb avskaffas och ersätts av en utvecklad form av Nystartsjobb. För 2019 vill Centerpartiet spara in 500 miljoner på stimulansbidrag till kommuner som använder sig av extratjänsterna.”
https://www.arbetsvarlden.se/sa-vill-allianspartierna-avveckla-arbetsformedlingen/
Dagens besvikelse
Människor som inte förstår att det är positivt att ställa höga förväntningar på alla våra elever och individuellt stötta barn- och ungdomar att nå sin begåvningspotential.

Problemen i svensk skola förklaras ofta med den växande segregationen. Men lösningen handlar om att göra alla skolor attraktiva, att höja lägstanivån. Det görs bäst genom att samma krav ställs på alla elever, oavsett bakgrund.”

”Däremot fann man, föga förvånande, att det i Sverige råder ett starkt samband mellan skolsegregationen å ena sidan och bostadssegregationen å andra sidan.”

”I veckan presenterade SVT en granskning av segregationen i den svenska skolan. Av sammanställningen följer att var fjärde elev i Sverige har utländsk bakgrund, samtidigt som fördelningen av dessa elever mellan skolorna är ojämn. I praktiken innebär det att det kan finnas skolor där bara några procent av eleverna har utrikes bakgrund medan uppemot 90 procent kan ha sådan bakgrund på andra skolor - i samma kommun.”

”Att många föräldrar, med olika slags bakgrund, aktivt väljer bort vissa skolor handlar i de flesta fallen sannolikt inte om att man har något emot eleverna som går där. Elever av viss härkomst eller bakgrund är inte per definition ordningsamma eller stökiga. Problemet är snarare att det på vissa skolor med hög sammansättning av elever med utrikes bakgrund har funnits en tolerans för beteenden som aldrig hade accepterats på skolor med hög andel svenskfödda.”

”Det Hamid Zafar, Internationella Engelska skolan och Hovsjöskolan i Södertälje visar är följande: Skolor blir attraktiva om det råder arbetsro, nolltolerans mot dåligt beteende och skadegörelse, fokus på svenska språket och på undervisningen. Med andra ord, framgångs uppnås när det ställs samma krav på alla elever oavsett varifrån de kommer

”I Sverige som länge genomsyrats av ett starkt jämlikhetsideal blir uppvaknandet hårt. Dessvärre kommer segregationen ytterligare att fördjupas om Sverige fortsätter att föra en migrationspolitik som inte tar hänsyn till samhällets förmåga att absorbera, det vill säga att integrera, människor.”
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-behandla-alla-elever-lika-oavsett-bakgrund-1.12882965
http://www.gp.se/ledare/zafar-det-kollektiva-skolminnet-är-kort-1.12701214
http://www.gp.se/ledare/zafar-elever-måste-passa-tider-även-i-sverige-1.9730114
http://www.gp.se/ledare/zafar-elever-måste-passa-tider-även-i-sverige-1.9730114
https://www.di.se/ledare/arets-svensk-ger-en-laxa-at-anna-ekstrom/
https://www.fokus.se/2019/01/hamid-zafar-ar-arets-svensk/

Dagens stjärnor
De som drivit på för kraftiga reformer av Arbetsförmedlingen. Samtidigt måste självklart reformer genomföras klokt för att inte slösa massivt med skattebetalarnas pengar. Pragmatism, erfarenhet, kunskap och ansvarstagande slår ideologis
kt tunnelseende varje dag. Viktigt att betalningen till privata förmedlare i huvudsak får betalt efter enkelt uppföljningsbar prestation. Om inte ersättningen i huvudsak blir resultatstyrd kommer vi skattebetalare åter bli blåsta och organiserad brottslighet få ytterligare skattekistor att ösa ur.

”Det visar hur svårt det är att hitta fungerande marknadslösningar inom den skattefinansierade välfärden. Fallgroparna är många: ökande kostnader, oseriösa aktörer, snedvridna incitament med mera. Få skulle i dag säga att skolmarknaden blev ett lyckat experiment. Trots att det har gått 
mer än ett kvartssekel sedan friskolereformen genomfördes finns systemfelen fortfarande kvar.”

”Man kan tycka att de erfarenheterna borde mana till viss försiktighet innan man kastar sig in i nya privatiseringsexperiment. Inte minst har det visat sig vara väldigt svårt att backa bandet när företag väl har etablerat sig på en marknad. 
Men så resonerar inte Centerpartiet. Tvärtom är det full fart framåt som gäller. I ideologiskt renlärig anda ska arbetsmarknadspolitiken kastas om så att privata företag tar över förmedlandet av jobb. Arbetsförmedlingens roll reduceras till att kontrollera de arbetssökande och de fristående aktörerna.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/annie-loofs-centern-ar-fixerat-vid-privatiseringar/

Hamid Zafar! Mesandet, offerkoftefokuset och feghet har förstört mycket i Sverige de senaste tjugo åren. Vi behöver många fler i Sverige som Hamid Zafar! Kalla ”en spade för en spade”, det tjänar alla på!
https://www.di.se/ledare/arets-svensk-ger-en-laxa-at-anna-ekstrom/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar