söndag 24 februari 2019

Samhällskontrakt i gungning

Omöjligt med ett altruistiskt samhällskontrakt
Även en normalbegåvad åttaåring kan, med enkla matematiska beräkningar, förstå att det svenska samhällskontraktet är ohållbart om det för enkelt är tillgängligt för jordens befolkning. Svårare för dem att förstå är att ett socialt hållbart särskilt samhälle inte tål stora rättighetsskillnader mellan stora delar av ett särskilt samhälles invånare. Slitningarna mellan dem med alla rättigheter och dem med mycket sämre rättigheter blir kraftiga. Jag köper inte nyliberala idéer om att öppna gränser inte är något problem om man accepterar stora rättighetsskillnader. Det är ett marknadsliberalt synsätt som inte håller i den verkliga världen. Den är en typisk verklighetsfrånvänd och ideologiskt ”insnöad”. Samtliga våra nordiska grannländer har insett detta och förhåller sig i sin migrations- och integrationspolitik därefter. Om Socialdemokraterna och Moderaterna gjort som Expressens ledare ”lobbade” för hade Sverige haft en liknande hållbar migrations- och integrationspolitik som i övriga Norden. När MP och C kraftigt fick påverka denna politik, efter ”regeringsbildningseländet” 2018 rör sig Sverige fortsatt snabbt mot ett samhällskontrakt som inte längre kan leverera med kvalitet.

Tiggerifrågan är ett utmärkt ”enkelt” exempel på hur värdelös svensk samhällsdebatt blivit. Inte nog med att debatter snabbt polariseras, sakliga och logiska debatter kan inte föras eftersom känsloargument och ”etikettssmetning” helt förstör konstruktiva försök att på riktigt ta i verkliga problem.

https://badasidor.story.aftonbladet.se/chapter/borde-tiggeri-forbjudas/
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/A2Komj/handlarna-forbjud-tiggeri-i-hela-landet
https://www.dn.se/nyheter/politik/bromolla-infor-tiggeriforbud-som-stod-till-foretagare/
https://www.metro.se/artikel/experter-fler-kommuner-kan-förbjuda-tiggeri-efter-dom-i-hfd
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Altruism
https://www.ted.com/talks/abigail_marsh_why_some_people_are_more_altruistic_than_others/up-next?language=sv
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/tiggerisamordnaren-infor-ett-forbud
http://www.sou.gov.se/utsatta-eu-medborgare/aktuellt/
Våra danska grannar är värda att lyssna på! Svensk debatt är dysfunktionell. Hur kunde debattklimatet bli så korkat, så känslostyrt? Redan 2013, snart sex år sedan, försökte jag få en balanserad och seriös debatt om vad det tidigare avvecklade tiggeriets återkomst innebär för de som tigger och för de samhällen där tiggeriet bredde ut sig. Men nej, nej, nej... att vilja ha en intelligent och respektfull debatt var synonymt med att vara typ rasist och en ”hemsk” medmänniska.
https://m.youtube.com/watch?v=Ae8JUatUaCs
https://www.expressen.se/kvallsposten/danska-politiker-vill-ha-ny-granskontroll-mot-sverige/

Leif Östling tillhör de cirka 25% svenskar som på ett eller annat sätt kommer att ha råd att få det stöd han eller hans nära behöver. Allt för många väljer därför att ”stänga av” sina öron när han kritiserar ledande politiker för oansvarigt ledarskap. Det är korkat att inte lyssna. De flesta av oss tillhör de övriga 75% som inte relativt enkelt kan lösa ”tuffa tider” med egna förmögenheter. Den naivitet som länge plågat svenskt politiskt ledarskap är mycket skadlig för över 75% av invånarna. De flesta av de 25% övriga, som inte vill emigrera, vill inte leva i ett allt otryggare närsamhälle. Behovet av ledarbyte är stort i Uppsala och i Sverige. Ett fungerande samhällskontrakt kräver att ett unikt samhälle upprätthåller en rimlig balans mellan rättigheter och skyldigheter. Det kräver också att lag och ordning upprätthålls. En fungerande migrations- och integrationspolitik har mycket stor betydelse för om samhällskontraktet kan efterlevas eller ej.
https://www.svd.se/ostling-systemkollaps-om-fem-till-tio-ar

Dagens besvikelse
Per Bolund och det Miljöparti han är en del av. I över fyra år har de totalt misslyckats med att genomföra nödvändiga reformer inom bostads- och byggsektorn. Det är helt sjukt att Sverige har så extremt mycket högre byggkostnader än de allra flesta västländer. Och det är ett stort misslyckande att väldigt många ungdomar och nyinvandrade idag inte kan hitta bostäder som de har råd med. ”Social housing”, några förändringar på hyresmarknaden, avvecklingsplan för ränteavdragen och mycket mer måste bli verklighet. Och varför kan inte MP driva en skattesystemförändring som inkluderar skattelättnader om man miljövänligt bor kompakt?

”En 28-åring hade precis berättat hur hon och hennes lille son tvingats flytta 35 gånger under de senaste åren, trots att hon har fast jobb och inkomst. De höga andrahandshyrorna – 10 000 kronor för att bo i en etta i Upplands Väsby – innebar att det inte fanns några pengar att spara till en insats. Många unga känner igen sig. Regeringens amorteringskrav i kombination med bolånetaket är en smocka riktad mot just dem som vill in på bostadsmarknaden. Det förstärker ojämlikheten: De äldre som redan äger sina bostäder sitter lugnt med sina ränteavdrag och rekordlåga fastighetsavgifter, medan de yngre ska klara ständigt högre krav för att få köpa. Om de inte har föräldrar som kan bidra med insatsen, vill säga.”

 ”Genomgripande reformer av bostadsmarknaden, särskilt av hyressättningssystemet, skatter och byggnadsregler, är nödvändiga för att motverka ojämlikhet”, skriver IMF.
https://www.expressen.se/ledare/bolund-pinsamt-svarslos-om-bostader-till-unga/
http://www.dagensarena.se/innehall/ar-social-housing-losningen-pa-sveriges-bostadskris/
https://arkitekten.se/nyheter/sa-tycker-sveriges-riksdagspartier-om-social-housing/

Dagens stjärna
Jacinda Ardern, premiärminister på Nya Zeeland. Även om hon är kritisk mot marknadsekonomin tycker jag det är ett bevis på klokt och ansvarsfullt ledarskap av henne och hennes parti att inse att generellt högt välstånd bäst mäts på andra sätt än BNP. Det jag särskilt gillar med deras politiska inriktning är att tänka i generationsperspektiv. Genom att göra det tvingas politiker bekänna färg om de kortsiktigt i huvudsak agerar enbart för att vinna makten. Invånarna vet att många politiker är kortsiktiga, samlat är vi invånare kloka. Om vi enkelt kan förstå sannolika generationseffekter av olika beslut kommer dålig kortsiktighet att kunna motverkas. Utan balanserande krafter är marknadsekonomins kortsiktighet dess akilleshäl.
https://www.synonymer.se/sv-syn/akilleshäl
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/akilleshäl

”Från och med i år kommer Nya Zeelands regering att presentera en ”välmående-budget” för att mäta vilken effekt långsiktiga politiska beslut för på människors liv.”

”Därför menar hon att politiken måste vara mer altruistisk och mer långsiktig för att adressera de djupt rotade utmaningarna vi står inför när ekonomierna förändras.”

”För att adressera problemen har hon tagit fram ”the living standards framework”, ett slags mätverktyg som politikerna måste förhålla sig till i sitt beslutsfattande. Verktyget mäter och jämför fyra olika indikatorer på välmående: socialt kapital, mänskligt kapital, naturligt kapital och finansiellt kapital. Bara genom att se till alla fyra kan man mäta nationens välmående som helhet menar beslutsfattarna.”

”Rent konkret kommer statistik över barnfattigdom att presenteras i varje budget. Dessutom måste varje minister som vill spendera pengar visa hur det ska främja landet på en nivå som spänner över flera generationer.”
https://www.va.se/nyheter/2019/02/18/landet-skrotar-bnp-mattet--borjar-mata-valmaende-istallet/?fbclid=IwAR1vStVtfJ4PWvqntWYs_NKlOEg0oT_7v1rj5tjWZWBpnkS3peWMqILTLfo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar