fredag 22 februari 2019

Fritt och jämlikt surfande

Öppet eller slutet
Mycket står på spel kopplat till hur vi miljarder som surfar runt på Internet får göra det. Och hur de företagare som vill erbjuda innovativa lösningar ständigt ska ha en chans att utmana de nuvarande giganterna. Giganter som alltid kommer att försöka skapa hinder för konkurrenter. Internet måste få vara öppet och det är MYCKET viktigt att nätneutraliteten värnas! Det är tveklöst något som kan definieras som mycket stort allmänintresse. Nedan bifogad ledarartikel från GP om det fria nätets betydelse är mycket läsvärd.
https://it-ord.idg.se/ord/natneutralitet/
https://www.synonymer.se/sv-syn/allm%c3%a4nintresse

"Mycket är för all del annorlunda. Den olagliga fildelningen har sedan länge konkurrerats ut av lagliga alternativ. Själva internet som sådant har också förändrats, framför allt genom att kommersialiseras. 2009 var många digitala tjänster antingen småskaliga eller underutvecklade. E-handeln var i sin linda. Fortfarande präglades mycket av det som hände på nätet av experimenterande från såväl glada amatörer som entreprenörer, ofta, i likhet med The Pirate Bay, utan så mycket tankar på konsekvenserna."

"Idag är jättar som Amazon, Google och Facebook dominerande på ett sätt som inte gick att föreställa sig för tio år sedan. Och det är detta som ligger till grund för dagens upphovsrättsstrid. Musikindustrin tycker sig inte få tillräckligt betalt för de upphovsrättsliga intrång som sker på användargenererade plattformar som Youtube. Redan ansatta mediehus menar att Google och Facebook profiterar på deras redaktionella material."

"Därmed riskerar kommersiella intressen i kombination med överambitiös lagstiftning att rasera grunderna för det fria nätet. Upphovsrättsfrågan är inte heller det enda exemplet: i USA pågår just nu ett folkligt uppror för nätneutralitet, där man försöker hindra internetleverantörer från att särbehandla viss trafik eller vissa aktörer."

"För hur lätt blir det att starta en Facebook- eller Spotify-konkurrent om dessa företag lierat sig med internetleverantörerna? Hur klarar sig en mindre e-handlare om Amazon går att nå med förtur och högre hastighet? Vad händer med nätets innovationskraft om det förvandlas till ett slags kabel-tv, där ett fåtal globala jättar levererar efterfrågat material och städar bort allt som är obekvämt, besvärligt eller dyrt?"
http://www.gp.se/ledare/striden-f%C3%B6r-ett-fritt-internet-forts%C3%A4tter-1.13315246

Dagens besvikelse
Senfärdighet att inse ohållbara utvecklingar. Vi får se var bygg och fastighetsmarknaden tar vägen. Länge tycker jag att det varit uppenbart att behovet av bostäder inte matchas av betalningsförmåga i landet med växande utanförskap. I landet med oroväckande låg BNP per capita. I landet som länge ”kört” med minusränta i ”högkonjunktur”. En högkonjunktur till stora delar skapad genom låga räntor. Låga räntor som osunt eldat på särskilt högt belånade fastighetsbolag. Marknadshyror på nya bestånd innebär att konsumenterna får bära kostnaderna. Men vilka är det som kommer att bo i dessa mycket dyra lägenheter? Kan det återigen skattebetalarna som får stå för osund politik? Sannolikt. Ett och annat bolag i bostadsmarknaden också. Oscar proporties blöder kraftigt. Många mindre bolag inom byggmarknaden har redan gått i konkurs. Och i Uppsala skjuts exploateringen av dyra utvecklingsområden framåt. Räntan förblir sannolikt låg i Sverige under en lång tid. Och kronan är internationellt tråkig att ha. Visst är politiker enbart valda max fyra år. Ansvarsfulla partier borde dock bättre klara av att driva en långsiktigt ansvarsfull politik. Uppenbarligen inte. Vi behöver en i grunden demokratisk förnyelse. Några av oss vill gärna kunna bo kvar i framtidens Sverige. Många har inga alternativ oavsett vilja.
https://www.svt.se/nyheter/for-forsta-gangen-pa-tio-ar-byggbolag-maste-kopa-tillbaka-bostadsratter

Dagens stjärna
Adam Cwejman. Ja, tyvärr finns naiviteten även inom IT området i Sverige. Det lär inte bli bättre så länge som novisa politiker ska vara ansvariga för saker de inte har kunskaper att klara av. Ansvarsuppgifter och rimlig kompetens är alltid viktigt att matcha.

”Så här går det när man slarvar med underleverantörer. Eller när stora mängder känsliga data outsourcas till aktörer som inte ska ha något att göra med känsliga uppgifter av detta slag. Den pågående trenden att förlägga stora mängder data i molntjänster, vilket svenska kommuner och myndigheter gör utan varken hejd eller ordentliga konsekvensutredningar, är en annan bov i dramat.”

”Sverige är i jämförelse med många andra länder, ett land med massiv kompetens inom IT och datalösningar. Måste molntjänster alltid köpas in från utlandet? Måste kostnadsaspekten för myndigheter alltid vara vägledande vid upphandling med underleverantörer? I vissa fall är det både tryggare och mer långsiktigt hållbart att informationen hanteras i Sverige. Det finns ett fundamentalt fel med direktiven för offentliga upphandlingar som försätter myndigheterna i knipa, gång på gång.”
http://www.gp.se/ledare/svensk-naivitet-inför-datalagring-1.13511545
https://www.synonymer.se/sv-syn/novis



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar