tisdag 26 februari 2019

Skolans galenskaper

Skolan är central för samhällets framtida framgångar
Skolan borde tas över av skickliga rektorer och lärare tills den är väl fungerande igen. Det vill säga freda den från politisk ständig klåfingrighet och sociala experiment. Dagens kvalitetsbrister är ett svek mot många yngre som inte får en konkurrenskraftig utbildning. Misslyckandena är också ett hårt slag mot svensk konkurrenskraft. Politikerna får sätta de ekonomiska ramarna. Till exempel rektorerna Hamid Zafar och Hélene Lagerquist kan ta över ledningen av räddningsarbetet.

Det är läsvärda ord nedan skrivna av GPs Håkan Boström. Det är en tragedi hur snett den svenska skolan tillåtits hamna.

”Våld, hot och trakasserier har blivit vardagsmat i den svenska skolan, särskilt i vissa skolor, som GP utförligt rapporterade om förra veckan. Trenden återfinns också på andra platser i landet. Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om våld i skolor har mer än fördubblats på bara fem år.”

”Mycket har hunnit gå snett på vägen innan eleverna tar sig rätten att slå, sparka, vifta med knivar och mordhota. Anmälningarna får ses som toppen på ett isberg av stök och oordning, där bekräftelsesökande elever sedan länge tillåtits ta över i klassrummen.”

”Stökiga elever har visserligen alltid förekommit. Men incidenterna har blivit grövre, med fler inblandade, samtidigt som möjligheten att reagera beskurits. Lugnet har försvunnit i takt med att lärarkårens auktoritet och befogenheter monterats ned och elevsammansättningen förändrats.”
”En elev från Syrien berättar i reportaget att ”det kom som en chock” att det fanns så mycket våld i en svensk skola. ”Det kändes inte som Sverige”, säger han (GP 17/2). Problemet med att lärarna saknar befogenhet att upprätthålla sin ställning drabbar inte sällan nyanlända och andra generationens invandrare hårdast, liksom elever från socioekonomiskt svaga hem överlag. Elever vars föräldrar kan ha svårt att behålla sin egen auktoritet i ett nytt land.”
”Den svenska skolan är utformad för den övre medelklassens barn, som fostrats till internaliserad självkontroll från början. Men det är en frihet som skapar ofrihet för de som behöver stadga och disciplin för att ha en chans till ett gott vuxenliv, trots svagt stöd hemifrån.”
”Ett halvsekel efter enhetsskolans genomförande har vi åter en skola som ger helt olika förutsättningar beroende på klassbakgrund. Det är en tragedi.”
http://www.gp.se/ledare/ordning-i-skolan-borde-vara-självklart-1.13550744
Dagens besvikelse
Att pollensäsongen redan är igång....
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/tidig-pollensasong-har-borjat

Dagens stjärnor
Domarna som dömde den person som vansinnigt sköt mot en lägenhet där ett äldre par i Uppsala bor.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/man-doms-till-fangelse-for-skjutning-mot-aldre-par-i-uppsala

Jan Malmberg, VD   som driver på för att de unga flickor som brände ner Gottsundaskolan ska få kraftiga ekonomiska återbetalningskrav för de stora skador de åsamkat enskilda elever, lärare och lokalsamhället i stort.
https://mobil.unt.se/nyheter/uppsala/efter-skolbranden-kan-tvingas-betala-stort-skadestand-5226368.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar