tisdag 12 februari 2019

Komplext ledarskap

Ledarskap
Hur många gånger mer värd är en ledare än lagets övriga spelare? Hur stora löneskillnader mellan till exempel fotbollsspelare i ett lag tål harmonin i laget? Det är vetenskapligt bevisat att människan generellt tycker att rättvisa är en viktig ambition. Självklart ska människor med mer ansvar också ha högre ersättning har. Personligen tycker jag det är viktigt att den basskillnaden inte är väldigt mycket högre. Samtidigt tycker jag att de med ledande uppdrag istället med fördel ska ha generösa resultatorienterade bonuschanser. Då får människor med ledartröjor mer betalt kopplat till mätbara resultat och inte enbart väldigt höga löner jämfört med övriga medarbetare. Helt klart är att ledarskapet har mycket stor roll för om en verksamhet utvecklas bra eller dåligt. Och helt klart är att det blivit väldigt mycket mer komplext att vara ledare idag än vad det var förr. Det gör det än svårare att hitta ledarkandidater som klarar av att utföra ett tillräckligt bra arbete i en hårt konkurrensutsatt verklighet.
https://blogg.pwc.se/foretagarbloggen/rorlig-ersattning-sa-har-ska-du-tanka

Hur svårt kan det vara att klara av krävande ledaruppdrag? Enligt bifogad artikel är det enkelt att hitta den lämplige ledaren. Om följande egenskaper och erfarenheter finns med i CVt är förutsättningarna för framgångsrikt ledarskap hög:
1. Sincere enthusiasm
2. Integrity
3. Great communication skills
4. Loyalty
5. Decisiveness
6. Managerial competence
7. Empowerment
8. Charisma
https://www.google.se/amp/s/www.forbes.com/sites/kimberlyfries/2018/02/08/8-essential-qualities-that-define-great-leadership/amp/

Hur väl tycker du till exempel Stefan Löfvén (Sveriges regering) och Erik Pelling (Uppsalas regering) matchar kriterierna för att kunna lyckas väl med ett ledaruppdrag?
Dagens besvikelse
Malcom Kyeyune prickar rätt i sin analys om att Fi inte längre är relevanta. Enfrågepartier blir mer som aktiviströrelser och elimineras lätt av andra partier som plockar in aktivistretoriken i sin egen retorik. Jämlikhet och miljöfrågor är bra exempel.

”Nu, nästan femton år senare, är dock unga välutbildade kvinnor knappast en politisk marknad med tillväxtpotential. Det Vänsterparti Schyman själv ledde till historiska siffror har lärt sig en hel del av hennes läxor. Centerpartiet har lämnat sina gamla rötter som landsbygdsparti bakom sig, och är nu helt och hållet ett parti inriktat på att flörta med det urbana, det välutbildade, det humanistiska. Liberalerna är inte sent efter, och Miljöpartiet slåss hårt för att behålla sina marknadsandelar och förhindra att de tappar mer av dessa väljare till partierna jag just nämnde. Det finns idag inte ett enda respektabelt parti som beter sig som om Schyman inte hade helt rätt i sina spaningar om vart vi var på väg.”

”Politik blir sällan som man tänkt sig. Det som gör situationen extra ironisk är att Fi på senare tid började prata allt mer och mer om den svenska glesbygden och dess problem; att intäkter från naturresurser borde stanna lokalt och att den avfolkade landsbygden snarare borde "påfolkas" framöver.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/idag-slass-alla-om-fis-marknadsandelar-26064

Dagens stjärnor
Cecilia Blombergs ironiska krönika om Annie Lööfs syn på sig själv som en fantastisk ledare.

”Ledare är för övrigt ett ord som förekommer flitigt i Lööfs bok. I olika former återfinns det åtminstone 156 gånger på luftigt skrivna 293 sidor. Oavsett om ämnet är metoo, företagande eller miljö kokar budskapet ned till Lööfs förträfflighet som ledare. ”

”Det ska sägas att Lööf säkert kan vara en bra chefför sitt parti på vissa sätt. Uppslutningen kring henne är god och stämningen i partiet verkar sammansvetsad – ett utmärkt tillstånd om man jämför med Liberalernas pågående ställningskrig inför öppen ridå. Men chefskap och ledarskap är inte riktigt samma sak. Ledarskapet mäts i dess avgörande prövningar. I det avseendet framstår inte Lööfs personliga uppoffringar och vedermödor som helt övertygande.”


”Flit är en dygd som sannerligen är värd både uppmuntran och beröm, men nog bör det krävas mer än ren och skär vilja för att bli statsminister i Sverige? Den slutsatsen är kanske inte lika uppenbar för alla.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ledarskapet-varderas-i-provningarna-vilka-ar-annie-loofs-25623

Men några av de 8 punkterna ovan matchar hon väl?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar