måndag 25 februari 2019

Näringslivsframgångar på riktigt

Jämlikhet även mellan företagare
Det är dyrt att trycka in ekonomiska stöd till etablerad företagsverksamhet som inte klarar av att vara konkurrenskraftigt. Varje skattekrona som används för att stimulera näringslivsutveckling ska enbart handla om lokal kompetensuppbyggnad, försvarbara innovationsupphandlingar och till mindre del matchning av riskkapital. Det offentliga kan aldrig göra bättre näringslivssatsningar än näringslivets marknadsaktörer. Läs gärna nedan debattartikel skriven av några forskare som dissar stora delar av förd svensk näringslivspolitik.

”Politiken fokuserar för mycket på stöd och för lite på att ta bort hinder. Skippa bidragen och fokusera på krångelfri politik och god kompetensförsörjning – då får vi den bästa innovations­politiken både regionalt och nationellt, skriver flera forskare.”

”Innovation handlar om att skapa värde genom att utveckla och tillämpa ny kunskap. Innovation är därmed mer och mer centralt för ekonomisk tillväxt, vilket uppmärksammats bland annat genom 2018 års pris till Paul Romer i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels Minne. Företag, regioner och nationer blir konkurrenskraftiga genom förnyelse snarare än genom priskonkurrens eller subventioner av gårdagens företag.”

”Att undanröja hinder är däremot ofta politiskt kostsamt. En politiker som ska ta itu med särintressen som blockerar förändring möter mäktiga aktörer som både har kunskap och starka incitament att hindra reformer.”

”Att reformera yrkesutbildningen och den högre utbildningen med fokus på att höja både kvaliteten och arbetsmarknadsrelevansen vore en välkommen reform för mer innovation, framför allt regionalt. Vidare finns ett behov av en översyn av såväl patenträtten och arbetsrätten som optionsbeskattningen ur ett innovationsperspektiv.”

”I dagsläget har vi ett underutbud av policyer för att ta bort hinder och ett överutbud på stödjande aktiviteter. En innovationspolitik för tillväxt behöver därför vända på problemet. I stället för riktade stöd med begränsade effekter bör beslutsfattare söka undanröja hinder för innovation och företagstillväxt.”
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/naringslivet-behover-farre-stod-och-farre-hinder-26291
Dagens besvikelse
De som inte fattar att strukturellt dysfunktionella klasser drabbar alla elevers lärande, särskilt elever som har det svårast i skolan. Och som du kunde läsa ovan är näringslivets konkurrensförmåga helt kopplad till att Sverige har konkurrenskraftiga utbildningar. Skolan är, och har alltid varit, den institution som bäst skapar förutsättningar för alla invånare att rimligt jämlikt kunna förverkliga enskilda drömmar, oavsett socioekonomisk bakgrund. Så vill jag att det ska vara.
http://www.gp.se/ledare/ordning-i-skolan-borde-vara-självklart-1.13550744

Dagens stjärnor
Ludwig Göransson! Så roligt att svenskar fortsätter att skörda stora internationella framgångar inom musikbranschen! Imponerande!
https://www.expressen.se/noje/svenska-hoppet-grans-utan-oscar/

Peter Hjörne. Ja, politiker kan återvinna legitimitet. Men det kommer att kräva en ordentlig demokratisk förnyelse. Och en politik som vågar leda i en ny, mycket snabbare och mer komplexare tid än tidigare.

”Brexit är bara ett av många exempel runt om i världen på den etablerade politikens oförmåga att tolka opinionen, att förstå och respektera människors oro och åsikter och att se konsekvenserna.”
”I Sverige har den bristande lyhördheten lett till att Sverigedemokraterna nu är det näst största partiet och Liberalerna det minsta av de traditionella partierna. I Göteborg växte sig Demokraterna starka i samma mylla.”
http://www.gp.se/ledare/det-är-värre-utomlands-1.13555439

Stefan Löfvén. Om han ”håller i” den här kan tyckas självklara positionen är det mycket bra.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lofven-stanger-dorren-for-is-svenskar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar