fredag 15 februari 2019

Demokratiskt reformbehov

Maktstrider
Allt sedan "Adam och Eva" har människor stridit om makt. Inget är nytt under solen. Och den enda framtida förändringen är att växthusgaserna gör att solen gör jorden allt varmare. Ett eller flera kraftiga vulkanutbrott kan kraftigt kyla av jorden. Även en kärnvapen konflikt där stormakter bråkar kan snabbt kyla av vår värld. Oavsett om det blir varmare eller kallare på vår jord kommer maktstrider finnas så länge människan överlever.

Det finns många exempel på att vår demokrati är i behov av stora reformer. Ett av dessa exempel utspelar sig nu återigen i Göteborg. Är det även inom Socialdemokraterna förbjudet att ha en socialt hållbar linje kopplat till migrations- och integrationsfrågorna? Hermansson utgör ytterligare ett exempel på att vårt demokratiska system behöver reformeras.

"Försöken att krossa Ann-Sofie Hermansson är ingen vacker syn. Hon är den tredje starka kvinnan inom S som stått upp mot hedersförtryck och islamism inom partiet, och som därefter av olika skäl utmanövrerats."

"Ann-Sofie Hermansson är inte den första S-politiker som fått schavottera offentligt. Men hon behandlas just nu ovanligt brutalt av den lokala makteliten och dess hantlangare inom Socialdemokraterna i Göteborg. Syftet är att knäcka en politisk motståndare. Men Soffans ”fighting spirit” är imponerande. Än är inte klockan slagen. Hennes stöd i breda lager förefaller betydligt starkare än i partitoppen."

"Personmotsättningar är regel snarare än undantag i politiken. Lojalitet är A och O. Att ta strid mot makteliten i ett politiskt parti är ofta detsamma som att förlora sina uppdrag, och sin försörjning. Den som har en försvagad position sedan tidigare kan lättare offras i motgång, när de förväntade presidieposterna uteblivit eller efter en valförlust.
Även bilden av vem som bär skulden för konflikter och misslyckanden blir snabbt föremål för strid och smutskastning. Sanningen är krigets första offer, brukar det heta. Det gäller även i politiken.
Hermanssons kritiker, som själva är part i målet, hävdar inte oväntat att konflikten enbart rör hennes ledarstil."
http://www.gp.se/ledare/behandlingen-av-soffan-hermansson-%C3%A4r-ov%C3%A4rdig-1.13343580
Dagens besvikelse
Människor i ledande roller som inte förstår samhällskonsekvenserna av låg eller till och med negativ BNP tillväxt per person som har samhällsrättigheter i Sverige. Svensk konkurrenskraft försvagas snabbt, ladorna är tomma (BNP tillväxten per person är usel) och den sociala problematiken ökar dagligen i styrka. Uppsala och Sverige saknar ett ledarskap som kan vända den negativa utvecklingen. Fina ord kommer inte att hjälpa oss.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/BNP-per-capita/?gclid=CjwKCAiA45njBRBwEiwASnZT5-0vYhTRHUBTAkoBEXn7cYwLAZja8WAqc-bqRtFweDenzuiggjM3zxoCjO4QAvD_BwE

Dagens stjärna
Expressens ledare. En mycket klok ledare om "Jerusalemfrågan". Det är inte en fredlig och klok väg framåt att ställa sig på ena sidan av den infekterade Palestina/Israel-konflikten. Det är mycket klokt att betrakta Jerusalem som en neutral plats.

"Wallström fick påminna Fredrik Malm (L) om att det var alliansregeringen som under Sveriges EU-ordförandeskap år 2009 lyckades ena unionen om en gemensam hållning till Jerusalem. Det är alltså denna enighet som Liberalerna nu vill riva upp."

"Det är märkligt på så många sätt. Liberalerna brukar värna om EU som utrikespolitisk aktör - inte vilja undergräva unionen. Sällskapet är också minst sagt uppseendeväckande. Det var USA:s president Trump som tog initiativet och flyttade USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i maj förra året. Draget möttes av en skur av internationella fördömanden och få länder har velat följa efter. Guatemala är ett av få undantag. Paraguay tog också steget, men ångrade sig sedan."

"Sakfrågan då? Självfallet kommer stora delar av Jerusalem att förbli Israels huvudstad. Men även palestinierna har legitima anspråk på den heliga staden. I väntan på en tvåstatslösning, där Jerusalems speciella ställning avgörs, bör omvärlden ha kvar sina ambassader i Tel Aviv. Det är särskilt viktigt i ett läge där Israel har en nationalistregering som driver på bosättarpolitiken i Jerusalem.
Det finns rimlig kritik att rikta mot den rödgröna Israelpolitiken. Men dit hör inte det faktum att Sverige håller fast vid EU-linjen om Jerusalem och vägrar dansa efter Trumps pipa.
Liberalerna och Kristdemokraterna har tappat omdömet. De borgerliga småpartierna lider av en osund Israelfixering som saknar alla nyanser."
https://www.expressen.se/ledare/l-och-kd-har-tappat-fotfastet-om-israel/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar