torsdag 28 februari 2019

Nya partier

Demokratier i förändring
Sverige är i nuläget i demokratisk otakt med övriga Norden. Blir det som vanligt att Sverige följer Norge och Danmark? Vi får se. Helt klart är att vi lever i en ny tid där många partier inte klarar av att förnya sig för att bli nutidsorienterade och den representativa legitimiteten är usel. Det är positivt att det kokar med nya demokratiska initiativ runt om i landet. Precis som i den marknadsekonomi jag tror på, och med Darwins läror, kommer några att lyckas och andra inte. Demokratier måste också utvecklas för att behålla relevans. Det är anmärkningsvärt att de senaste demokratiutredningarna inte gett några större resultat.

”Det är enklare för mindre partier att ta sig in i Folketinget än i Riksdagen. Spärren i Danmark ligger på 2 procent jämfört med 4 procent i Sverige. Än så länge har inga undersökningar gjorts som visar på vilket stöd Klaus Riskær Pedersen har i opinionen, men Nya Borgerlige har i många mätningar på senare tid legat över spärrgränsen. Kristdemokraterna däremot ligger en bra bit ifrån.”

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7160968

Varför har några av de nya politiska rörelser som startats haft så svårt att nå igenom? Trots att många kloka personer engagerat sig i dem. I grunden tror jag inte de lyckats tillföra något tillräckligt bra nytt. Varför till exempel rösta på en ny variant av till exempel KD? Precis som när KD, MP och SD drog igång måste de minst representera någon ordentligt särskiljande politik. Jag tror att den politiska kartan ritas om ordentligt i kommuner och riksdagen 2022, vad tror du?

Dagens besvikelse
Alla dem som underskattar utmaningarna med en misslyckad migrations- och integrationspolitik. Bland annat misslyckad för att hårt arbetande, och skötsamma människor, utvisas samt att vi inte systematiskt kompetensrekryterar i världen. En systematisk kompetenstekrytering som kräver särskilda möjligheter till människor som direkt kan bidra i vårt generella välståndsförsvar.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polis-i-rinkeby-vadjar-om-tips-kring-vapen

Dagens stjärna
Polisen i Rinkeby som gick ut i sociala medier och berättade att ”nu får det vara nog”. På många ställen i vårt land är idag verkligheten mycket sämre än vad till exempel BRÅs beskrivningar ger sken av. Framför allt i våra många utanförskapsområden finns ett stort mörkertal av brottslighet. Vi behöver fler samhällstjänare som uppvisar civilkurage och som sakligt berättar om vad som sker i vårt samhälle. Polisen har generellt blivit mycket tydligare i sin kommunikation till ledande politiker de senaste 1 1/2 åren. Det är mycket bra då det bidrar till att spräcka de isolerade ”bubblor” som många ledande politiker lever i.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polis-i-rinkeby-vadjar-om-tips-kring-vapen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar