måndag 4 februari 2019

Hoppfullhet och slöseri

Massor av möjligheter
Tänk vilken tur du och jag har haft som föddes i Sverige. Ett samhälle där alla oavsett social status erbjuds grundläggande skolgång och möjlighet till mycket prisvärd högre utbildning. Det är långt ifrån en majoritet människor på vår jord som har dessa möjligheter. Skolgången är till och med en skyldighet. Tänka sig att det fortfarande finns plikter i Sverige.
https://www.synonymer.se/sv-syn/plikt

Trots att den geografiska ytan Sverige enbart har 10 miljoner invånare har landets befolkning lyckats bygga upp flera mycket internationellt konkurrenskraftiga högre lärosäten. De erbjuder gott om möjligheter att få lära sig väldigt mycket i en mycket kompetent studiemiljö även i Sverige. Det är mycket positivt då det skapas stora globala affärsmöjligheter när framgångsrika forskare och arbetsamma affärspersoner träffas. Trots att mycket skötts dåligt i Sverige, och sköts dåligt, finns goda förutsättningar för att vända utvecklingen mot något mycket attraktivt.
http://allastudier.se/tips-o-fakta/3078-världens-500-främsta-universitet/
https://www.kliniskastudier.se/forskningslandet-sverige.html

Vi fortsätter att ha globalt fokuserade affärsmän som genom hårt arbete och globala ambitioner bygger världsföretag och stora lokala förmögenheter. Runt, och inom, företag med globala framgångar skapas massor av möjligheter för människor. Därför är det alltid positivt med liknande framgångssagor i ett samhälle. Vi måste bli betydligt bättre på att behålla och attrahera liknande människor till våra närsamhällen.
http://ratio.se/app/uploads/2014/10/sveriges-100-framsta-innovationer.pdf
https://www.va.se/nyheter/2015/06/24/sveriges-20-framsta-innovationer-de-senaste-35-aren/
https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/teknikhistorisk-tidslinje/
https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/svenska-uppfinnare-och-innovatorer/
https://www.svd.se/sju-svenska-uppfinningar-som-forandrade-varlden

Dagens besvikelser
1. Reformisterna. En grupp inom Socialdemokraterna. Varför startar de inte ett nytt parti istället och bryter S i två delar. En del som kan samarbeta med V, C och L och en annan del som kan samarbeta med M. Det skulle vara toppen för Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/tunga-s-namn-utmanar-lofven-vill-stoppa-partiets-hogersvang/

2. De som i nuläget driver på för svindyra höghastighetståg i Sverige. Jag är helt övertygad om att det är fel priorientering. I huvudsak ett ansvarslöst politikerprojekt. Främst drivet av Miljöpartiet. Låt svenskarna få folkomrösta om detta ansvarslösa projekt som dessutom är svårt att se hur det skulle kunna bidra till svenska innovationer. Vi behöver inte detta slöseriprojekt. Lotta Gröning skriver läsvärt om detta nedan.

”Faktum kvarstår projektet är samhällsekonomiskt olönsamt. Det har till och med Trafikverket slagit fast i en utredning som visar att det är en dålig affär att satsa på tåg som kör 250 km/h. Underhållskostnaderna för sådana järnvägar blir enorma. Redan 2008 gjorde KTH en forskningsrapport som slog fast att en höghastighetsbana kostar en miljard per mil.”

”På DN debatt skrev förra året sju professorer och en forskare att de kräver en faktabaserad diskussion och ett beslut fattat på sakargument. De menar att bygget blir en gökunge som driver bort andra nödvändiga investeringar och dessutom att byggandet av banan kommer att innebära enorma utsläpp. Ett omfattande byggande av tunnlar, broar och viadukter innebär att miljönyttan uteblir under flera decennier, skriver professorerna i sin debattartikel.”

”Folkomröstningen om euron är ett ypperligt exempel där folket var betydligt klokare än etablerade politiker. Det främsta argumentet då var att vi skulle slippa växla när vi åkte utomlands om vi sa ja till euron. Det främsta argumentet för höghastighetståg är att storstäderna är landet som vi ska prioritera.”
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/lat-oss-folkomrosta-om-hoghastighetstagen/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR3GRlTvp0Iqdc7EinM6slhf8KnSJZz-ERGWBVDtpum5Bp1x3DOdDcYIVGY

Dagens stjärna
Tove Lifvendahl. Politisk chefsredaktör på SvD. Hon är skarp och ofta mycket balanserad i sina ledarartiklar. Länge har hon varit förvånansvärt tolerant mot mesighet hos regeringsföreträdare. Nu tycks hon börja få nog av att till exempel vårt rättssystem tillåtits försvagas oroväckande mycket.
https://www.svd.se/kraftigt-ovader-i-valfardslandet?fbclid=IwAR2j738JUvn_OhMrs8FRyZksFJKmp5_lf1IGNPAPSGt1trTSM4nTRjqamOg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar