lördag 16 februari 2019

Partipolitisk omstrukturering

Socialdemokratins storhetstid är över
Jag har sagt det förr, och säger det igen, Socialdemokratins storhetstid är över. Visst lyckades de spela till sig regeringsmakten men ska på papperet driva andra politiska intressen än de partiet gick till val på. Sannolikheten är hög att Socialdemokraterna delas upp i två delar. En mer pragmatisk och mer mittenorienterad del och en traditionellt "arbetarklass" orienterad del som inte vill förknippas med Vänsterpartiets historia eller inom vissa sakområden extrema politik. Varför inte? Om Liberalerna och Miljöpartiet åker ur riksdagen i val senast 2022 så finns V, S-arbetare, S-"socialliberaler", Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna. Kanske något nytt som en joker. Det är onekligen förändringens tider i svensk politik. Johan Westerholms bifogade artikel är mycket läsvärd.

"Först uttalade distriktsstyrelsen med Anna Johansson, tidigare infrastrukturminister, i spetsen att de saknade förtroende för Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson som gruppledare i Göteborg, och att de ville att hon skulle avgå. Själv vägrade dock Hermansson. I förrgår kväll utökades konflikten när det stod klart att också S-fullmäktigegrupp vill att Hermansson ska lämna, men hon fortsätter att ta strid för sin post.
Under gårdagen kom nästa steg i sönderfallet av ledarskapet. I ett brev till S-medlemmarna meddelar Anna Johansson att också hon lämnar sin post – vid den ordinarie kongressen i april.
Anna Johansson har med sitt agerande kastat Socialdemokraterna i Göteborg ner i en spiral av motsättningar och splittring.
  • Först kallar Johansson till en extrakongress för att avsätta Hermansson.
  • När kallelsen är utskickad, och det inte går att reversera processen, meddelar Johansson sin egen avgång endast åtta veckor innan ordinarie kongress. 
"En rimligare slutsats hade varit att S-väljaren vill ha en reglerad migration. Beskedet om skärpt migrationspolitik vände tappet till Sverigedemokraterna. Valutgången hade kunnat bli mycket sämre ändå om inte partiet anpassat sig till opinionen. Idag – bara ett halvår efter valet, har partiet övergivit vallöftet och infört Europas mest generösa politik för anhörigmigration.
Konflkten i Göteborg är inte en konflikt mellan Hermansson och Johansson. Socialdemokraterna står inför ett vägval var partiet skall ha sin bas. I industrin och på arbetsplatserna eller i förorten, i kyrkor och moskéer. Ett val där Ann-Sofie Hermansson har valt att försvara kopplingarna till arbetarrörelsens rötter i industrin och som nu ställts mot Anna Johanssons tydliga identitetspolitiska linje med sin bas i förort, kyrkor och moskéer."
https://ledarsidorna.se/2019/02/s-konflikten-i-goteborg-stefan-lofven-visste-redan-fran-borjan/

Och den kloke före detta Socialdemokratiska statssekreteraren Jan Larsson ger i nedan krönika intressanta perspektiv på Socialdemokratins söndring. Rosornas krig är åter igång.

"Men de som röstade på Socialdemokraterna för att de är rädda för ”nya privatiseringsexperiment”, tillbakagång till en naiv flyktingpolitik eller för att man inte längre trodde på Folkpartiets skola – vad ska de göra?"

"De kan nog leva med att man måste ge och ta – det har sosseväljare alltid gjort. Men till och med de mest kompromissvilliga gråsossarnas tålamod kommer att utmanas om det som företrädarna brinner för är andra partiers politik."
https://www.affarsvarlden.se/kronikor/jan-larsson/centersyndromet-6947744
Dagens besvikelse
De som inte förstår att arbetskraftsinvandring stärker Sverige. Komediprogrammet Svenska nyheter visar på ett bra sätt att invandring i sig inte är ett problem om integrationen fungerar. Sverige har mycket att lära av Kanada, Australien och USA kopplat till deras strikta invandringspolitik och av deras integrationserfarenheter. Bedrövligt hur dåligt dessa mycket viktiga samhällsfrågor sköts i Sverige. Det är viktigt att förstå hur lojaliteter skapas, och bryts, för att bygga socialt hållbara samhällen.
https://www.svtplay.se/video/20750960/svenska-nyheter/svenska-nyheter-sasong-3-15-feb-22-00?cmpid=del:em:02-15-2019:svenska-nyheter:pla:lp-app

Misslyckad migrations- och integrationspolitik leder bland annat till en kraftigt ökad antisemitism i Sverige. Det är inte ok!
https://www.theguardian.com/news/2019/feb/15/antisemitism-rising-sharply-across-europe-latest-figures-show?fbclid=IwAR2vyISjhobSABEiqvKAC3wGPMS9NZWWAWTdprsElKxU9LoAHgi8Yb5E5d4

Dagens stjärnor
Om Socialdemokratin spricker i två delar har centerpartisterna och liberalerna som gjorde sitt svekfulla val ändå bidragit till något som kan hindra vänsterinflytande under lång tid framöver. Jag har mycket svårt att se att "Socialdemokraterna-mitten", det som kan bli det nya och tydliga socialliberala partiet, väljer att luta sig åt vänster. Med L borta kan också C och L sluta leka med idéer om sammanslagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar