torsdag 7 februari 2019

Digitalisering...

Senfärdighet och dumhet
Personligen har jag verkat i digitaliseringens hjärta sedan slutet av 1980-talet. Jag är mycket tacksam för allt jag lärt mig genom det och alla fantastiska människor jag lärt känna inom IT- och Telecombranschen. Det är en fantastisk utveckling och den fortsätter i en rasande takt. Självklart är jag fortsatt engagerad inom branschen då den både är utvecklande och dessutom väldigt viktig för samhällen som vill vara konkurrenskraftiga. Det är beklagligt att inte nationella och lokala politiker bättre förstår hur de kan bidra till att vår lokala och nationella konkurrenskraft stärks. Precis som inom de flesta sakområden duger det inte med framsynta och kompetenta tjänstemän om inte politiker är kompetenta nog att driva på för smart digitalisering. För drygt fem år sedan hade Uppsala kommun chansen att skapa en digital testbädd i Uppsala. En plattform på vilken Uppsalabor och besökare kraftfullare skulle kunna testa nya idéer och öka innovationskraften. Vi lyckades få relevanta företag och en relevant statlig verksamhet att etablera sig i Uppsala för att stötta ambitionen. Det styre som tog över Uppsala kommun slarvade bort chansen. Det var dumt. Hur lätt tror du det blir att försöka göra omstart när andra samhällen tidigare tagit "bollen"?

Glöm aldrig att människors kompetens och nätverk har stor betydelse för hur framtiden skapas. På många sätt formas vår framtid i Sverige av krafter i andra delar av världen. Om jag skulle välja något som svenskar särskilt bidragit till runt om i världen är det konkurrenskraftiga företags produkter och tjänster. Vi svenskar har per capita varit mycket duktiga på att internationalisera smarta idéer. Inte minst inom det digitala området. På grund av dåligt politiskt engagemang och dålig politisk kompetens inom det digitala området tappar tyvärr Sverige konkurrenskraft. Det är mycket oroande.
https://www.teknikforetagen.se/i-debatten/nyheter/2019/industrin-behover-reformer-for-okad-konkurrenskraft/
https://www.svensktnaringsliv.se/Bilder_och_dokument/sveriges-konkurrenskraft-hotadpdf_661482.html/BINARY/Sveriges%20konkurrenskraft%20hotad.pdf
https://www.regeringen.se/informationsmaterial/2017/05/for-ett-hallbart-digitaliserat-sverige---en-digitaliseringsstrategi/
Dagens besvikelse
Ministrar som inte bättre förstår sig på relativitetsläran.
Strandhäll ”pekar” på alla som beskriver hur negativt Sverige utvecklas och menar att vi kritiska har fel. Stödet för hennes Sverigesyn är Freedomhouse ranking av i vilka länder människor idag är mest fria inom ett demokratiskt system. Oavsett om det demokratiska systemet fallerar och oavsett om demokratierna försvagas i hela västvärlden. Allt är relativt. Och enligt Freedomhouse är demokratierna sedan 13 år på tillbakagång enligt de nyckeltal de valt att följa. Strandhäll skulle behöva lite utbildning i relativitetslära, mängdlära och få en bättre insikt om vilka volymer som lever i olika former av utanförskap redan idag. Och antalet i olika former av mycket negativt utanförskap ökar. Nu är ett viktigt mätetillfälle eftersom det ska kunna vara korrekt. Framtiden kan vi mer eller mindre bra prognosticera. Med den migrations- och integrationspolitik Sverige för inser alla som inte är ideologiskt både blind och döv att den svenska sociala hållbarheten kraftigt försvagas. Men det vill inte Strandhäll och company erkänna.
https://freedomhouse.org/report/countries-world-freedom-2019

Dagens stjärnor
Carl Bennet. Visst har en VD stort ansvar och stor betydelse för ett bolags framgångar MEN om bolaget har en bra affärsidé och bra organisation finns det självklart gränser för hur girig en VD får vara. Bra med ansvarsfulla ägarrepresentanter som styrelseordföranden.
https://www.di.se/nyheter/lifcos-vd-fredrik-karlsson-sparkas/

De som inser att partiledarna inte är avgörande för ett partis framgångar. Självklart har en lokal eller nationell "säljchef" för ett partis budskap stor betydelse. Men, precis som med vilken produkt, eller tjänst, som helst som ska säljas så måste det som säljs vara tillräckligt bra jämfört med konkurrenternas erbjudanden. Och "kunderna" måste kunna lita på att partier inte sviker viktiga vallöften. Som framgår av bland annat den senaste rapporten från Freedomhouse är liberalismen på tillbakagång. Det är inte så konstigt eftersom många av dem som säger sig verka utifrån liberal grund flummat ut och ägnar sig massor åt bisaker. Visst kan Nyamko Sabuni vara en lysande ledare. Inte minst hennes tidigare försök att seriöst ta i integrationsfrågorna vittnar om det. Det räcker dock inte.
https://www.expressen.se/nyheter/di-erfar-jag-bjroklund-avgar-som-partiledare-/

Det blir nästan komiskt om man tänker sig hur samtalen går i sängkammaren mellan en ledande företrädare för L och MP i dessa bistra tider. Helt klart måste de vara väldigt glada över att det inte blev något extraval. Vi får se hur Uppsalabornas och svenskarnas partisympatier utvecklas. Jag har svårt att se att L och MP kan vända sitt allt mindre stöd bland väljarna.
https://www.expressen.se/nyheter/di-erfar-jag-bjroklund-avgar-som-partiledare-/
http://www.gp.se/ledare/vad-%C3%A4r-det-egentligen-som-h%C3%A4nder-jan-bj%C3%B6rklund-1.13072409

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar