torsdag 14 februari 2019

Flockskydd är viktigt

Konsekvenser
Vaccinationsprogram finns både för att skydda enskilda från allvarliga sjukdomar men också för att förhindra smittspridning av sjukdomar som utan möjlig vaccination lätt sprider sig. Frågar du mig är det ett samhälles gemensamma ansvar att se till så att detta förebyggande sjukdomsarbete sköts mycket ordentligt. Nej, att vaccinera sig är inte en privat sak. Om vi nu tycker att det ska vara "fritt valt arbete" anser jag att det är fullt rimligt att de som väljer att inte skydda sig eller sina barn får ta de personliga konsekvenserna av ett sådant beslut. Expressens ledare skriver läsvärt om frågan nedan.

"S:t Görans sjukhus har ägnat sig åt smittspårning, skrev Aftonbladet i måndags. Man har ringt upp människor som befann sig på akuten i lördags. Skälet är att en av de inkomna patienterna visade sig ha mässling. Om det hade handlat om influensa skulle det förstås inte ha skett någon smittspårning. Mässling är inte är en vardaglig smitta bland andra. Den är mycket allvarlig. Följdsjukdomar som öron-, bihåle- och lunginflammation är vanliga. I värsta fall kan mässling leda till hjärninflammation, med tragiska konsekvenser som permanenta hjärnskador eller döden."

"Irrationell motvilja mot vaccinationer borde vara på utdöende i dagens kunskapssamhälle, tycker man. Dessvärre finns det motkrafter. På internet kan vaccinationsskeptiker hitta varandra och kvacksalvare lätt utveckla egna ”hälsosajter” som underminerar tilliten till vaccin.
Dessutom har främmande makt - läs Ryssland - intresse av att infiltrera och jaga upp subkulturer som anti-vaxxers. Det är en del i en bred kampanj för att destabilisera och underminera tron på vetenskap och sanning i väst."

"Dessutom bör sanktioner införas. En möjlighet är att faktiskt porta ovaccinerade barn från förskolan. Det kan fungera som påtryckning på föräldrarna - och det gör att föräldrar till barn, som inte kan vaccineras, slipper frukta en farlig och absolut onödig mässlingssmitta i sandlådan."
https://www.expressen.se/ledare/porta-vaccinvagrares-barn-fran-forskolan-/
Dagens besvikelse
De som inte bidrar till att uppenbara problem praktiskt blir lösta. Ingvar Nilssons rytande som ingår i bifogad artikel är läsvärd. "Som man bäddar får man ligga." Även om de "välbeställda" inte vill ta i problemen kryper de allt närmare. Det är en dålig långsiktig strategi att inte ta de allt större sociala problemen på större allvar. Det är inte någon annans problem. Det är ett problem här och nu och det växer om vi fortsätter att inte vågar att metodiskt steg för steg återskapar social hållbarhet.

"Samtidigt är min bild att vi ganska klart vet vad som behöver göras för att bryta det destruktiva mönstret. Både på kort sikt och rent operativt; Stoppa våldet och återerövra de offentliga rummen. Och på lång sikt och strategiskt; Ta tag i skolan, arbetslösheten, tryggheten och bostadssituationen. Lösningarna är uppenbara, har prövats på några ställen i landet och verkar fungera.
Vi gör redan en massa bra saker. Men åtgärderna är kortsiktiga, fragmenterade och tar sällan tag i de underliggande orsakerna, och orsakernas orsaker. Så varför gör vi inte detta i större omfattning? Låt mig pröva tre olika men kompletterande förklaringar."

"Den andra förklaringen är mer plågsam; att det inte är tillräckligt viktiga människor som drabbas. Då en ung man blir dödad på Kungsgatan i Stockholm och då en terrorist dödar fem oskyldiga på Drottninggatan utlöses nationellt kristillstånd. Då ett femtiotal unga män mördas i orten får det knappt några rubriker. Är det – med Orwells ord - en fråga om att alla människor är lika, men vissa mer lika än andra? Handlar det om hudfärg, ursprung och etnicitet hos offren?"

Dagens stjärnor
Göran Hägglund. Ja, åldersdiskrimineringen är ett enormt resursslöseri. För att motverka denna idioti behövs kloka reformer.

"Sveriges kommuner och landsting (SKL) har framfört att enbart inom välfärden krävs över en halv miljon nya medarbetare fram till 2026 för att behålla nuvarande personaltäthet. I den privata sektorn finns det sedan länge tecken på att arbetskraftsbristen inom vissa yrken är så stor att den påverkar tillväxten."

"Sverige riskerar att tappa i konkurrenskraft och tillväxt om vi inte kan förse arbetslivet med nödvändig kompetens. Det finns också konsensus kring att det är bra att ha blandade arbetsplatser med kvinnor som män, personer med olika kulturell bakgrund, etnicitet och religion. Mångfald har blivit en hygienfaktor inom väldigt många områden, utom ett – ålder. Äldre arbetskraft anses som ointressant, där definitionen av ”äldre” kryper allt längre ner. En studie vid Linnéuniversitet visar att efter 40 år minskar oddsen drastiskt att bli kontaktad vid en jobbansökan. Diskrimineringsombudsmannen (DO) rapporterade vidare förra året att antalet anmälningar för åldersdiskriminering aldrig tidigare varit så högt."
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/vi-maste-borja-prata-aldersmangfald-pa-allvar-26100

Sekine Medon, politisk chefsredaktör UNT. Jag tillhör dem som inte anser att MP inte längre tillför
något särskilt politiskt värdefullt. Vänsterpartiet och till exempel Centerpartiet driver mer än tillräckligt på miljö- och klimatförbättringsarbetet. Vänsterpartiet och Centerpartiet driver också på för en fortsatt socialt ohållbar migrationspolitik. Med tanke på att MP kraftigt tappade mandat i Sveriges riksdag sitter de i regeringen... I Uppsala halverades partiets stöd, ändå ingår de i Uppsalas nya vänsterstyre... Och av Sveriges 290 kommuner åkte de 2018 ur kommunfullmäktige i 59 kommuner. MP saknar nu representation i 91 kommuner. Varför är Madon en av dagens stjärnor? I hennes ledare idag propagerar hon för att en Uppsalabo ska ersätta Fridolin som språkrör. Jag gillar hennes stöd för personer från Uppsala : ). Även om det är en miljöpartist. Saknad eller inte, de fyller inte längre någon värdeskapande roll. Och de är definitivt inte ett regeringsbärande parti. Samtidigt finns det vettiga personer bland dem som kallar sig miljöpartister.
https://mobil.unt.se/ledare/saknad-en-klassisk-miljopartist-5214983.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar