onsdag 6 februari 2019

Hemliga löften

Transparens
Jag är sannolikt att betrakta som naiv när jag tycker att all information kopplat till offentlig verksamhet, som inte med trovärdighet kan klassas som säkerhetsfrågor, ska vara öppen och tillgänglig för alla. Det inkluderar det dysfunktionella politiska arbetet. Ett politiskt arbete som idag i mycket stor utsträckning finansieras av skattemedel. Hur kan man annars anse sig vara en väl fungerande demokrati där vi invånare får en rimlig chans att bedöma vad som händer och vad vi anser om det. Makten ska i en demokrati utgå ifrån folket. Folkmakt kan inte 2019 endast innebära att vi enbart får rösta en gång vart fjärde år och därefter gör de partivalda som de vill. Helt klart är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gjorde en överenskommelse för att V skulle stötta Löfvéns regeringsbildning. Det är mycket rimligt att svenskarna får veta vad den överenskommelsen innebär.

"Pappret – som var minnesanteckningar – sitter nu i en pärm.
– Det vi skakade hand på var bland annat att Löfven kommer att få försöka få tillbaka alla våra reformer. Jag litar på hans ord. Att han verkligen kommer försöka.
– Det handlar om flera reformer som är viktiga för barnfamiljer med ekonomisk utsatthet. Som sommarlovsaktiviteter, busskort för unga och kulturskolan. Där finns även avdragsrätten för fackförbunden som togs bort nu."

"– Det är vi som är vågmästare. Och om regeringen säger att det inte blir några marknadshyror, då kan regeringen sitta kvar. Är det något jag är säker på med S så är det att de vill sitta vid makten. Får de välja mellan att avgå på att försöka genomföra marknadshyror och sitta kvar är jag säker på att de väljer att sitta kvar. Det blir en parallell till när vi stoppade strejkförbudet 1990. Då fick faktiskt regeringen avgå och återkomma, men det blev aldrig något strejkstopp. Jag tänker mig att det kan se ut på ett liknande sätt, och nu vet regeringen det."
https://www.expressen.se/nyheter/sjostedt-avslojar-sanningen-om-uppgorelsen-med-lofven/
https://www.synonymer.se/sv-syn/transparens

Dagens besvikelser
De som sviker många av sina väljare genom att svika för många avgörande löften. Många trodde inte att en röst på C i riksdagsvalet skulle vara ett stöd till en Socialdemokratisk regering. Och i ljuset av att en misstroendeförklaring i praktiken aldrig kommer att övervägas blir väljarsveket än större. I P1 intervjun med en ledande C företrädare kan jag inte dra andra slutsatser än att C inte kommer att fälla den nuvarande svaga regeringen även om de utreder ihjäl sig kopplat till de reformförslag som C använder som förhandlingssegrar. Sverige, och många av dess delar, är i stort behov av demokratiska reformer. Och många fler än jag vill kunna rösta på människor man kan lita på.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7146336&fbclid=IwAR0y-PS8ja_JRm99M4whE1bb6jRULAUyEpsy9zYu3gh2lKGIrogC-1kRHZg

Ersättningarna till ledande politiker och tjänstemän har spårat ur. De som drivs av höga ersättningar kan med fördel försöka vara konkurrenskraftiga inom näringslivet. Särskilt störande är ersättningsnivåerna till människor som aldrig gjort annat än att i någon form vara politiskt arvoderad. Vad är en rimlig högsta ersättning inom offentliga uppdrag? Max tre gånger den lägst ersatta i organisationen? Max fyra gånger den lägst ersatta i organisationen? Åtta gånger?.....
https://www.expressen.se/dinapengar/finansborgarradet-karin-wanngard-s-gav-sina-narmaste-medarbetare-miljonavtal/?utm_medium=link&utm_campaign=social_sharing&utm_source=facebook&social=fb&fbclid=IwAR35X_7EYJ0oG1qPY6w_5kzURoOcfH4vuKxAGyb3sZA72Xpgr6UnA19hPFI

Dagens stjärna
Alice Teodorescu. Ja, hur civiliserat samhälle har vi när många äldre och funktionshindrade utsätts för systematisk lindrig och grov brottslighet. I går fick jag höra av en estnisk parlamentariker att ester enligt lag är skyldiga att ta hand om sina föräldrar. Tänka sig att det är så i en kultur så nära landet Sverige.

”I Sverige åtnjuter den äldre befolkningen en lägre social ställning än i andra delar av världen. När äldrefrågor kommer på tal i den politiska debatten handlar det oftast om huruvida pensionerna ska höjas med några kronor. Någon vidare förståelse, eller ens genuint intresse, för de äldres livsvillkor visas sällan.”

”När Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp som fokuserar på seriebrott riktade mot äldre, intervjuades i DN för några år sedan konstaterade han att polisen höll koll på ett 30-tal ligor, såväl internationella som inhemska, som regelbundet eller till och från opererade i Sverige. Carlsson konstaterade då också att närmare 29 900 stölder i äldres eller funktionshindrades bostäder hade anmälts under de då föregående fem och ett halvt åren. Mörkertalet ansågs vara mycket stort (26/10-2016).”

”Åldringsbrotten rör oss alla. I ett civiliserat samhälle ger inte ens de kriminella sig på de mest utsatta. Men gränserna förflyttas ständigt, nu måste frågorna upp på den politiska agendan och polisen ges förutsättningar att göra sitt arbete.”
http://www.gp.se/ledare/agera-mot-de-grova-åldringsbrotten-1.12938998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar