fredag 20 april 2018

Valkompass

Vägledning
Vi närmar oss med allt högre fart valen som senast den 9/9 ska genomföras. Ska tycker jag är bättre än att tala om en möjlighet. Jag tycker att det är vår medborgerliga skyldighet att rösta. Det minst dåliga partiet för just dig och mig går alltid att hitta. Det är viktigt att vi använder vår demokratiska rätt och röstar. Det är en rätt som inte ska tas för given. Det är också en rätt som på riktigt sänder starka budskap till de partier och dess företrädare som missköter sig. Runt om i Europa har de parlamentariska sammansättningarna kraftigt förändrats och tidigare starka partier åker på storstryk. Frankrike är ett tydligt exempel. Italien ett annat där de fortfarande inte lyckats få ihop en ny regering. Jag tror inte Sverige blir något undantag. Jag tror att väldigt många svenskar kommer att fortsätta att visa sitt missnöje genom att rösta på missnöjespartier eller ytterlighetspartier. Det gör onekligen kommuner och staten mer svårstyrda.

Jag hoppas att du redan nu börjar sätta dig in i vad de olika partierna tycker i de frågor som du tycker är särskilt viktiga för din och vår gemensamma framtid. Det är också min förhoppning att du är en klok invånare som förstår att vi har tre helt olika val med sista röstningsdag 9/9 2018! Det är viktigt att värdera partiernas olika politiska program kopplat till varje demokratisk församling där du har rösträtt. Det borde vara en självklarhet för många fler än 2014 att rösta på olika partier i de olika valen. Varje val erbjuder olika politiska program och olika förtroendevalda. Det har stor betydelse i verkligheten. Hur kan det inte vara självklart att till exempel rösta på Gretas parti i Göteborg om man anser att de har den bästa kommunpolitiken och de bästa politiska företrädarna, politikerna, och nationellt på Astrids parti? När allt fler röstar olika är det en tydlig indikator för mig om att allt fler tar sina möjligheter att rösta på största allvar. Det hoppas jag, som sagt, att allt fler börjar göra! Tyvärr finns idag inget valkompass för Uppsala kommun. Nu finns dock ett valkompass kopplat till riksdagsvalet. Nedan har du en möjlighet att få en bättre känsla för vilka partier som ligger dig närmast i de frågor som den som skapat valkompasset anser vara de idag hetaste frågorna bland det svenska folket. Börja redan nu att utvärdera dina alternativ. Dina val gör skillnad, tro aldrig något annat. Och individerna som erbjuds kopplade till politiken gör stor skillnad. Du vill väl till exempel inte rösta på någon som inte gjort några ordentliga avtryck som politiska företrädare?
http://www.gp.se/nyheter/sverige/gp-s-valkompass-v%C3%A4gleder-dig-inf%C3%B6r-valet-1.5639666
Det blir intressant att följa hur opinionsmätningarna ändras fram till den 9/9 nu när partierna växlar upp sitt valarbete. Hur nära nedan tror du vi landar?
https://val.digital

Dagens kalkoner
Jan Björklund. Varför avvecklar han inte L och uppmanar alla att gå ihop med C? I den bästa av världar stärks då olika liberala ingångar inom politiken både på våra landsbygder och i våra större städer.
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/bjorklund-far-hoppas-att-stjarnorna-star-ratt-21579

Dopade idrottare. Så tråkigt och helt oacceptabelt. Den som dopar sig saknar ett viktigt moraliskt kompass. Hoppas att detta inte skapar allt för stora problem för Sirius framöver.
https://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/sirius-spelare-testad-positivt-for-doping/

Andreas Gustavsson. Självklart kan liknande statistik vara utmärkt stöd i ett förebyggande arbete. Om man kan se tydliga mönster genom statistiken kan 1 tillgänglig miljon i riktade förebyggande insatser mot särskilda målgrupper göra betydligt större positiv nytta än 1 miljon riktade mot alla. Varför skulle den grundläggande logiken avvika från alla andra former av kommunikationseffektivitet?
https://www.etc.se/ledare/moderaterna-har-en-parallell-agenda-med-sitt-forslag

Dagens stjärnor
Aleksandra Boscanin. ”Government should be of laws Esther than of man” är en av ledarskapsträningsorganisationen JCIs värdegrund. Det är en viktig grundläggande jämlikhetsvärdering i ettt demokratiskt samhälle. Det är också viktigt att inse att vi som enskilda människor, eller länder, inte står över länders lagar.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-juridiska-principer-trumfar-plakatpolitik-1.5655036

Börje Ekholm. Jag hoppas verkligen att vi sett botten för Ericsson. Sverige behöver ett "friskt" och starkt Ericsson!
https://www.va.se/nyheter/2018/04/20/ericssons-vandning-tar-analytikerna-pa-sangen--aktien-tokrusar/


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar