Vissa gör fler misstag än andra. Vad kan det bero på? Ett skäl är sannolikt att de som gör fler misstag också är de som vågar göra något nytt fler gånger än de flesta andra. Ett annat skäl är definitivt att den som inte vill lyssna och lära av andras misstag kommer att göra onödiga misstag. Vissa håller inte alls med utan menar att de personliga misstagen alltid är nödvändiga för att bli framgångsrik på något. Ett exempel på ett enastående misslyckande var processen som ledde fram till en fungerande glödlampa. Thomas Edison var en av många uppfinnare som aldrig gav upp. Han uppgav själv att han aldrig upplevde misslyckanden utan enbart nya erfarenheter som ledde till framgången.
http://cfoworld.se/vill-du-lyckas-vaga-misslyckas/
Samhällsbygge är betydligt mer komplext än mycket annat. Varianterna av samhällsmodeller har varit många genom människans historia. Idag finns fortfarande många variationer av samhällssystem. Gustav Vasa gjorde stor nytta för det Sverige vi känner idag. Han var dock ingen demokrat. Möjligen behöver Sverige en moden liknande personlighet som Vasa för att leda oss tryggt in i en ny tid.... Nja, knappast men vi gör klokt i att försöka att lära av vår mänskliga historia för att i nuvarande brytningstid slippa att återigen uppleva blodiga konflikter på hemmaplan. Tidigare misstag kan lära oss mycket. ”I fäders spår mot framtida segrar” är ord som bär på kloka budskap.
https://popularhistoria.se/artiklar/gustav-vasa-revoltoren-som-byggde-en-nation
En liberal systemkollaps?
Under hundratals år byggdes det liberala och marknadsekonomiska systemet upp i västvärlden. Generation efter generation förfinade och förbättrade det samhällsbygge som på ett enastående sätt utvecklat mänskligheten och som gjorde det västerländska folket till jordens ”herrefolk”. Håll med om att det var en imponerande demokratisk och marknadsekonomisk kraft! I Sverige finns det några grupper människor som raljerar över om Sverige har en systemkollaps eller ej. De menar att det är löjligt att tro att vårt generella välståndssamhälle går mot sitt slut. Om de lyfter blicken kanske de inser att nutidens utmaningar är större än så för bland annat oss svenskar. De tydliga hot som finns väljer de att blunda för eller så klarar de helt enkelt inte av att se dem på grund av den komplexa tillvaro vi lever i. När USAs ledare, den fria världens ledare, inte längre står upp för liberalismen och när många asiatiska länder, arabländer och Ryssland domineras av annat än liberalt tänkande är liberalismen hotad på allvar. Den som inte inser det, bland dem som anser sig rimligt kunnig, lever i förnekelse. Eller tillhör skaran människor som bara ska se positivt på tillvaron. Att alltid se positivt på tillvaron är en skyddsmekanism som inte alltid är så konstruktiv. Om vi som tror på liberala värden som demokrati, jämställdhet och marknadsekonomi inte ska vakna upp i en totalitär tillvaro på hemmaplan är det återigen dags att lära av tidigare generationers misslyckanden och framgångar! Det är inte länge sedan som världen plågades av världskrig. Min 96 åriga morfar var nästan jämnårig med min 25 åriga som när det andra världskriget tog slut 1945!
Du och jag gör ett stort misstag om vi tar vår demokrati, jämlikheten och marknadsekonomin för given. Jag läser regelbundet tidskriften ”The Economist” som jag anser ofta har väldigt intressanta och lärorika reportage. Nyligen läste jag en mycket läsvärd artikel skriven av USA senatorn John McCain, Republikan. Du som inte vill leva ett liv i förnekelse och som inte räds stora utmaningar ska med fördel läsa hans bifogade artikel. Särskilt du, som jag, som kämpar för bevarandet av de liberala värdena gör klokt i att läsa artikeln. Jag tror tveklöst att framtiden för många av våra barn och ännu inte födda kan bli fantastisk! Den fantastiska framtiden kommer inte av sig själv och det är många starka ickeliberala krafter i rörelse idag. Och hur mycket du än tycker att Sverige är fantastiskt utgör vi mycket mindre än 1% av jordens befolkning. Upp till kamp systrar och bröder! För vår frihet som liberalismen gett till många fler än de mycket få som klassas som överklass! För ett samhälle där meritokrati (den mest kompetente per uppdrag) eftersträvas, inte att släkt och vänskap sätter ramar för ”glastak”.
”This new order rejected the principles that led to the failure of its predecessor. It was based not on ethno-nationalism, spheres of influence and might-makes-right imperialism, but rather on universal values, human rights, rule of law, open commerce and national sovereignty. This liberal order was not an accident. It was the result of vigorous, tireless efforts to advance, defend and preserve the values that provided its foundation.”
”In his speech, after identifying the obvious severity of the post-war situation, General Marshall continued: “I think one difficulty is that the problem is one of such enormous complexity that the very mass of facts presented to the public by press and radio make it exceedingly difficult for the man in the street to reach a clear appraisement of the situation.” We confront this same difficulty today.”
”In recent years, we have seen the steady erosion of the liberal order and the institutions that protect it. Citizens of many nations have turned away from universal values and toward old ties of ethnicity, race and sectarianism. They have become increasingly resentful of immigrants, refugees and minority groups. They have turned inward economically and prioritised protectionism over integration. They have warmed to authoritarianism and embraced strongman politics. Most troubling, they seem to have given up on the very idea of liberalism itself, betraying the underlying will that is necessary to maintain any world order.”
Partier som gärna ser högre EU-avgifter. Liberalerna vill att EU ska bli mäktigare, tar de höjd för både NATO-avgift och höjda EU-avgifter i sin skuggbudget för Sverige?
http://www.gp.se/ledare/schenström-vem-lyfter-frågan-om-eu-avgiften-1.5473360
Dagens stjärnor
Stefan Krakowski. Grundläggande beteendekunskap om människan lär oss att framgång bäst uppmuntras genom att matcha skyldigheter mot rättigheter. Vad hände med Socialdemokraternas paroll ”Gör din plikt, kräv din rätt”? Kan det vara den okloka avvecklingen av värnplikten som så kraftigt bidragit till en svensk kravlöshet som leder oss fel? Låga krav och förväntningar leder inte mot konkurrenskraftiga framgångar. Det finns inte ett framgångsrikt företag, eller en framgångsrik idrottare, som inte ställer höga krav på sina medarbetare eller sig själva. Belöningen är framgångens fördelar. Om ambitionen finns att försvara ett högt generellt välstånd måste rättigheter tydligt matchas mot skyldigheter i vårt samhällsbygge. Oavsett vad du idag tycker om sossar har dom haft, och har fortfarande, kloka företrädare. ”I fäders spår mot framtida segrar.”
https://www.expressen.se/debatt/var-svenska-kravloshet-gor-oss-alla-till-forlorare/
Gunnar Wettergren. Skatterna är generellt för höga för att vara samhällsnyttiga i Sverige. Samtidigt måste nu skatten på arbete för löntagare främst sänkas!
https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/finansministerns-gava-till-alla-skatteplanerare/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar