onsdag 4 april 2018

Ställa sig i andra människors skor

Självinsikt och framtidstro
Verklighetsbeskrivningar är subjektiva, det vill säga vi bär alla på vår helt unika verklighetsbeskrivning, oavsett vad vi beskriver. Kopplat till hur man ska tolka statistik finns ett talesätt som lyder "lögn, förbannad lögn och statistik". Ett försök till översättning är att det mesta kan beskrivas på olika sätt beroende av vilka erfarenheter man bär med sig och vad man vill förmedla för budskap. Till och med den mest miserabla situationen i världen kan beskrivas positivt. När man är på "botten av botten" kan det väl inte bli sämre?
http://www.gp.se/ledare/jönsson-sverigebilden-förändras-med-tiden-1.5504633

När både våra danska och norska systrar och bröder bekymrar sig offentligt över utvecklingen i Sverige är det klokt att ta deras positiva syskonkärlek på allvar. De slår Sverige i flera viktiga rankingsr! Är inte det skäl nog för att skärpa till oss? ; ) Finnarna biter som vanligt ihop och jobbar framgångsrikt hårt framåt. Så framgångsrikt att de också börjar nå viktiga topplaceringar i rankingar som har betydelse för landets invånare.
Visst har vi våra ”gnabb” och visst har våra Nordiska grannar varit trötta på ”storebrors” självgodhet och tidigare fantastiska utveckling. ”Lillebrorskomplexen” har funnits där. Inte längre. Nu bryr de sig allt mer om att försöka få grannfolket att på allvar inse att det finns sprickor i den fina fasaden som måste repareras skyndsamt. Det ligger även i deras intresse. Nedan är ett sevärt exempel på hur ett program i norsk television, NRK, nyligen samtalade om utvecklingen i Sverige. Förnekelse om problem löser inga problem. Se dem, tala om dem, lös dem och parallellt tala om vilken ljus framtid vi kan skapa tillsammans. Den ljusa framtiden kan bara skapas om man inser att kollektiv förnekelse är en dålig metod mot framgång!
https://tv.nrk.no/serie/trygdekontoret/MUHU06000618/sesong-12/episode-2
http://www.inblick.se/nyheter/2015/11/25/har-200-ar-med-fred-utvecklats-till-trygghetsnarkomani-och-snallism
http://hdr.undp.org/en/composite/HDI
https://www.mabra.com/har-ar-man-lyckligast-i-varlden-vara-grannar-toppar-listan/
https://www.globalis.se/Statistik/BNP-per-invaanare

Statsvetarprofessorn Tommy Möller har sannolikt rätt. Ställ dig i ”Åkessons skor” och fundera på hur du skulle agera för att bäst förvalta misstroendeväljarnas röster. Sveriges delar har mer eller mindre olika utmaningar att lösa. Tveklöst kräver det en mer handlingskraftig och reformorienterad minoritetsregering. Socialdemokraterna och Moderaterna är inte i ett läge där de kan tänka sig att samregera med varandra. Hur villiga är de, var för sig, att göra vad som krävs för att få hålla i ”ordförandeklubban” när en minoritetsregering sammanträder? Åkesson kanske kan erbjudas rollen som socialminister.....(jag är ironisk!!). Helt klart är att det är hög tid för alla i Sveriges riksdag att ägna sig åt annat än verklighetsförnekelse.
https://www.expressen.se/ledare/underskatta-inte-jimmie-akesson-alliansen/

Igår var det 50 år sedan Martin Luther King mördades. Bara 50 år sedan! Håll med om att det är svindlande hur fort tiden går och vilka stora förändringar som sker. Dessa 50 år visar tydligt hur extremt snabbt människan utvecklar teknik för att tjäna oss på olika sätt. Den berättar också en modern berättelse om männniskans frihetssträvan och önskan att inte betraktas som mindre värd än andra. King symboliserade både god självinsikt och stor framtidstro. Han var tydlig med problembilden men stannade inte där utan talade vackert och inspirerande om hur bra en jämlik framtid skulle bli för alla. King och Mandela symboliserar både fantastiska ledare som på många sätt agerade klokt för att bidra till sitt folks förbättrade villkor. Varje tid har sin King. Vem är dagens King och vilken är den stora kampen? Pär Holmberg kanske? Är inte människans förhållande till naturen den i särklass viktigaste frågan i vår nutid? Vi närmar oss med raska steg 10 miljarder människor.
https://www.nytimes.com/interactive/2018/04/03/us/mlk-assassination-anniversary.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
Dagens kalkon
Anders Borg. För två dagar sedan gjorde han ett långt och intressant facebookinlägg. Det är utmärkt att han bidrar till att försöka bekämpa fördumningen att enbart kommunicera med några få ord. Mycket av det han skrev var klokt. Möjligheterna för egna tolkningar är alltid stora. Jag tycker han i princip konkluderade att Sverige behöver regeras av Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans. Så kanske det måste bli för att inte Sverige ska sjunka hopplöst nerför i nästa lågkonjunktur. Det kommer i så fall bli till ett högt pris för dessa båda partier som länge beskrivit varandra som "huvudfiender". "Representativ demokrati bygger på att det finns flera olika alternativ, inte bara på pappret utan också i praktiken." Som jag skrev ovan tror jag inte på en liknande koalition under 2018.
http://www.gp.se/ledare/boscanin-en-svensk-storkoalition-%C3%A4r-inte-l%C3%B6sningen-1.5504791

Dagens stjärna
Teknikkramaren. Det är fantastiskt med ny teknik som hjälper oss att förenkla, förbättra och förgylla våra liv. Ensamheten är ett av de största upplevda problemen bland våra äldsta invånare. Självklart kan robotar göra nytta hemma hos oss alla i framtiden. I Japan har man kommit väldigt långt med att ta stöd av robotar inom äldreomsorgen. Som vanligt finns teknikfientliga som skriker "det går inte att ersätta människor". Nej, men det går att komplettera människor. Istället för att jag som äldre enbart får träffa en annan medmänniska två till tre timmar per dag kan jag med hjälp av en robot både prata med ”någon” hela tiden och få robotens hjälp att till exempel kontakta barn och barnbarn. Ny teknik har alltid spelat en stor roll för hur våra människoliv kan levas.
https://www.expressen.se/ledare/lat-syster-robot-rycka-in-nar-40-talisterna-behover-omsorg/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar