söndag 1 april 2018

Människans bästa vän

Livserfarenheter
Jag träffade i onsdags en kompis som drabbats av en allvarlig stroke. Han är lika ung som jag och tidigare en framåt och mycket aktiv person som nu inte kan gå och som har en vänstersida som behöver mycket träning för att förhoppningsvis fungera igen. Hans huvud fungerar utmärkt, så möjligheterna att komma tillbaka är goda enligt mitt sätt att se på hans odds. Livet är skört. Det liv vi får fylls av bra och dåliga dagar. Det är bland annat insikten om denna skörhet som gör det självklart för många av oss att gilla ett allmänt socialt- och sjukvårdssystem. Du tror väl inte att förmögenhet och högre utbildning skyddar oss från att av och till ”falla” i livet och behöva kärleksfullt stöd av andra? Visst kanske de rika har råd med den, men hur många är så rika? Och du tror väl inte att rikedom innebär att du får fler kärleksfulla människor i din närmaste omgivning?
https://stroke.se/vad-ar-stroke/

Under vårt samtal var vi överens om att plus och minus alltid är relativt. För honom är nu till exempel en kompis som bryr sig, och att orka ta ytterligare ett steg, vardagsinnehåll av stor glädje. Förr tog han det för självklart. Idag har han fortfarande ångest över tankar om att aldrig mer få uppleva det tidigare aktiva och rika liv han hade. Självklart finns även starka tankar kopplade till hans små barn. Det var frustrerande att höra att han inte kan få vettig psykologisk matchning. Oavsett traumaupplevelse är det viktigt att få en chans att lätta hjärtat och hjälp att själv hitta ny mening med sitt liv. Särskilt viktigt är det att få mental coachning om man drabbas av stora fysiska begränsningar samtidigt som hjärnan fungerar perfekt. Och en del av den coachningen tycker jag ska handla om hur fantastiskt fort medicin- och läkemedelskonsten utvecklas. Lägg därtill den generella tekniska utvecklingen som underlättar livet för många. Fysikern Stephen Hawking ”dömdes” till döden kopplat till sin sjukdom för 10-tals år sedan. Ändå dog han först 2018. Och han exemplifierar hur man kan klara att skapa ett meningsfullt liv trots att kroppen inte kan hjälpa till att göra det hjärnan önskar. Massor är möjligt. För varje ny dag blir allt mer möjligt.
https://lif.se/grundfakta/lakemedelshistoria/
http://varldenshistoria.se/vetenskap/medicin
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
http://web.mit.edu

Respekt för allt liv
För mig är det viktigt att respektera allt liv, inte enbart mänskligt liv. Det finns gott om forskning som bevisar att många djur har mycket avancerade hjärnor. Vissa kanske mer avancerade än människans. Varför har i så fall inte någon av andra arter blivit jordens mäktigaste varelse? Frågar du mig säger jag att det beror på vår motorik, vår förmåga att styra främst armar och fingrar för att lösa problem. Om du tänker efter har människan enorma konkurrensfördelar jämfört med till exempel en elefant, en varg, en delfin och så vidare. Det skadar inte att tänka på det när vi har med djur att göra. Denna insikt tycker jag starkt bidrar till att uppskatta svenska djurskyddsregler. Vi borde bli mycket bättre på att vägra import av mat från djur som inte får samma behandling som svenska bönder erbjuder.
http://illvet.se/djur/djur-styrs-av-kanslor
http://www.vethos.se/artiklar/ar-manniskor-mer-intelligenta-an-djur/

Dagens kalkon
Stefan Löfvén och hans regering. På vilket sätt leder han svenskarna mot en bättre morgondag? Eller i vart fall mot ett försvar av en anständig lägsta levnadsnivån för våra socioekonomiskt svagaste invånare i det land som heter Sverige. Löfvén har mycket att lära av Frankrikes Macron. Kan du ens i din vildaste fantasi tänka dig Löfvén lansera en nationell ambition att bli världsledande på den revolutionerande teknologin artificiell intelligens, AI? Nej. Om man förstår teknikens kraft är det klokt att ge sig på en liknande ambition även för ett litet folk som det franska. Självklart skulle det vara klokt för det ännu mindre folket svenskar. Om AI får den betydelse allt fler ”pålästa” tror gäller det att vara ordentligt med i den globala konkurrensmatchen. Du vet väl att Sverige, Mälardalen, just nu tillhör de bästa inom delar av AI-utvecklingen? Om Löfvén pekar med hela handen och säger att alla offentliga skrivbordsjobb ska reduceras med 90% inom 15 år kan han göra lite nytta för det folk han ska tjäna.  Då kan vi flytta viktig mänsklig kraft till skolan, omsorgen, vården, försvaret och polisen. Vad väntar vi på?
https://www.aiforhumanity.fr

Dagens stjärna
Johan Hakelius. En fin berättelse om hans hund som nyligen dött. Jag har haft en hund under mitt liv, Fanny. En fantastisk soft coated wheaten terrier. Snart är hon 100 år gammal (hundperspektiv). Även om jag inte träffat henne ofta under en längre tid minns jag många hjärtevärmande och avkopplande stunder tillsammans med henne. Det borde vara självklart för alla att behandla allt levande med respekt. Bara för några år sedan kunde vi ta del av en vetenskaplig skrift som konkluderade ”även fiskar har känslor”, nähä...
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/nar-hunden-ar-borta-hander-nagot/
http://www.harligahund.se/2014/10/22/kul-att-veta-om-sota-wheaten-terrier/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar