söndag 8 april 2018

Den digitala fossilfria världen och dess möjligheter

Finns viljan finns möjligheterna
Den brytningstid vi upplever är spännande och bjuder på massor av både möjligheter och spänningar. I alla tider har människan utvecklats med hjälp av ny teknologi som mer eller mindre har förändrat våra liv. I alla tider har krafter som tjänar pengar på gamla lösningar kämpat för att hindra utvecklingen för att inte förlora stora intäktskällor. Det har inte varit ovanligt att till exempel patent och företag köpts upp för att begravas av liknande anledningar. Nikolas Tesla är en av vår moderna tids stora uppfinnare. Tesla gav oss växelströmmen. Utan strömmen hade vi idag inte med kraft befunnit oss i det digitala samhället. Det sägs att Tesla kom på en energikälla som hade kunnat ersätta oljan. Sant eller falskt, det vet inte jag. Men sannolikt falskt då det rimligen borde ha blivit mer känt trots att oljan skapat enorma förmögenheter under många år. Bland annat är det tydligen hans uppfinningar som möjliggör mobil strömöverföring som i framtiden kan skapa möjligheter till ladd infrastruktur i vägbanor. Vi får se vad som händer. En av få saker som är säkert är att framtiden alltid bjuder på oanad utveckling.
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/07/10/nikola-tesla-en-excentrisk-uppfinnare-vard-att-fira
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/han-gav-oss-vaxelstrommen
En sak som är säker är att det finns större motstånd mot vissa positiva förändringar än vad vi ofta tror. Visst kan eldrivna fordon skapa en mycket mindre efterfrågan på fossilfria drivmedel. Det gillar självklart inte de som idag säljer fossila energikällor. Samtidigt kan vi fråga oss vad till exempel svenska staten skulle gilla en snabb exit från fossilfria drivmedel. Idag är skatteintäkterna kopplade till fossila bränslen enorma. Hur positivt blir det för statskassan om dessa intäkter försvinner då möjligheterna att beskatta de nya fossilfria energikällorna är mycket sämre.... Omställningen till det betydligt mer fossilfria samhället skulle kunna gå betydligt snabbare om inte de kortsiktiga förlusterna skulle vara så stora för mäktiga krafter. Eller vad tror du? Självklara samband som pragmatiska människor förstår och förhåller sig till.

Dagens kalkon
Regeringen. Det samhälle som inte kan säkra ett anständigt liv för sina äldsta invånare har grovt misslyckats. Redan tidigt i människans historia vet vi att det varit prioriterat att ge omsorg och vård till gamla och sjuka. Underkänt!
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sa-har-lever-stockholms-hemlosa-pensionarer?cmpid=del%3Afb%3A20180404%3Asa-har-lever-stockholms-hemlosa-pensionarer%3Anyh%3Alp

Dagens stjärnor
Företagsamma människor som genom sina insatser också lyckas skapa stora värden. Det är härligt att se att väldigt många av de nya miljardärerna är personer som av egen kraft byggt upp framgångsrika företagsverksamheter. En av dem den imponerande Philip Tysander.
https://www.va.se/nyheter/2017/12/12/sveriges-miljardarer-2017/

Mustafa Panshiri och Jens Ganman. Intressant problematiserande artikel. Den är bland annat träffsäker om att flera av de högljudda tyckarna saknar verklighetsförankring. Ska det ha ett pris att inte stötta demokratins principer, jämställdhetsarbetet och det självklara med att alla som kan ska försörja sig själva. Man skulle kunna tolka skribenterna som att de till exempel tycker att de som inte ställer upp på vår värdegrund får säg 50% av försörjningsstödet som övriga kan få. Ett samhällskontrakt är ett ömsesidigt förhållande. I ljuset av det blir deras resonemang intressant.
https://www.expressen.se/debatt/vad-gor-vi-med-dem-som-inte-vill-integreras/r

Ploggaruppfinnaren. Kul grej.
https://www.va.se/nyheter/2018/04/05/nu-sprids-den-svenska-fitnesstrenden-plogging-som-en-lopeld-over-varlden/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar