onsdag 7 februari 2018

Ett Uppsala av psykopater...

Personkännedom
I det senaste avsnittet av ”fråga doktorn” i SVT var ett ämne psykopater. Programledaren försökte varna tittarna för att de är många och exemplifierade med ”ett Uppsala”. Beteendevetaren och författaren Thomas Erikson var snabb med att distansera sig från att Uppsala är fullt av psykopater. Sannolikheten är dock hög att det finns säg 2% av våra 220.000 invånare som kan klassas som psykopat. Det motsvarar 4.400 personer bara i Uppsala. Antagandet bygger på att Uppsala har cirka 2% av Sveriges befolkning. Kunskap om beteendevetenskap blir allt viktigare i en värld fylld av allt fler människor på vår jord. Inte minst för att förstå vilka generella människotyper som finns och hur människor i grupp arbetar så bra som möjligt tillsammans. Är du grön, gul, röd eller blå enligt den metodiken att beskriva människotyper? När man gör tester om vilken färg man är får de flesta av oss en intressant blandning av färger men där någon färg är dominant.
https://www.discanalys.com/personlighetstest-farger/
https://www.svtplay.se/video/16832878/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-21-trang-luftstrupe?cmpid=del:em:02-05-2018:fraga-doktorn:pla:lp-app
https://www.bokus.com/bok/9789137150475/omgiven-av-psykopater-sa-undviker-du-att-bli-utnyttjad-av-andra/?source=googleps&gclid=EAIaIQobChMI8cGzp7CP2QIVG8ayCh1ZjgpLEAQYAiABEgKcNPD_BwE

Klokt att vara väldigt medveten om att det finns många olika personlighetstyper och psykopater ibland oss. Olika personlighetstyper påverkar dynamiken mycket i ett lag. Därför strävar många lagbyggare efter att få till lag med olika personlighetstyper för att säkra så bra slagkraft som möjligt. Ett lag fullt av röda personlighetstyper leder sällan mot framgång. Och psykopater skapar ofta stora problem.
http://illvet.se/manniskan/hjarnan/psykopat/sa-kanner-du-igen-en-kvinnlig-psykopat
https://www.expressen.se/omtalat/livet/6-tecken-pa-att-personen-du-brakar-med-ar-en-psykopat/
Dagens kalkon
Naivister. Vi måste klara av att balansera hjärta och hjärna i våra ställningstaganden. I vart fall i de sammanhang där demokratiska församlingar är beslutsfattare.
https://www.expressen.se/ledare/extremism-pa-export-ar-sveriges-ansvar/

Dagens stjärna
Nuri Kino. Kloka synpunkter! Respektfulla debatter där både hjärta och hjärna är med bidrar till att bryta en allt starkare polarisering.
http://www.gp.se/ledare/kino-yttrandefrihet-p%C3%A5-liv-och-d%C3%B6d-1.5145622

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar