onsdag 21 februari 2018

Vem vill du ha

Använd din röst klokt
Tänk att det fortfarande finns många väljare som inte förstår att det gör stor skillnad hur man röstar i alla tre val. Kommunvalet, Regionvalet och riksdagsvalet är tre olika demokratiska arenor med olika politiskt innehåll, olika sakfrågor att ta ställning till och framförallt också olika förtroendevalda, politiker, att ta ställning till. Hur kan man inte förstå att det på många sätt är viktigt att göra ett övervägt val till varje enskilt val av de tre möjliga? Du som vet vilka de viktigaste frågorna för just dig kan då utan skygglappar finna dig i en situation där du röstar på olika partier i de tre valen. Och du kryssar de personer just du finner mest erfarna och kompetenta för olika uppdrag.

I kommunval kan man se att partiers förmåga att bra adressera ”heta” lokala sakpolitiska frågor belönas av väljarna. I kommunval kan man också historiskt tydligt se att kompetenta politiska företrädare kan attrahera många fler röster än vad partiets politik skulle locka. Min tolkning av det är att stora delar av väljarkåren är klok eftersom enskilda politiker har stora möjligheter i en kommun att i majoritet påverka en kommuns utveckling. Eftersom den påverkan är stor är det mycket klokt att rösta på kompetens, erfarenhet och trovärdighet.

Mest besvärande av de tre valen är regionvalen som trots sin betydelse anses som det minst intressanta valet. Med tanke på att regionerna ansvarar för sjukvård, kollektivtrafik och regionala tillväxtfrågor är det allt viktigare att vi bättre värderar partiernas regionpolitik och kompetensen hos dess företrädare. Dina val har betydelse. Använd dina röster klokt. Det påverkar inte bara dig själv utan även kommande generationer.
http://8sidor.se/tre-val-samma-dag/
http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/olika_typer_av_val/index.html
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/personvalhttps://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/personval
http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valsedlar_och_personrostning/personrosta/index.html

Dagen kalkon
Vänsterns riksdagsledamöter som inte kan bete sig vuxet och på ett respektfullt sätt som bör representera människor som ingår i Sveriges lagstiftande församling. Det borde vara självklart för vuxna och normala människor att prata med varandra för att lösa tvister. Om det inte lyckas borde de vara vuxna nog att söka medlingshjälp. Det är sällan ens fel när två träter. I en politisk värld med allt för mycket ”rackarspel” kanske det bästa tyvärr är polisanmälningar för att lagen ska få avgöra tvister istället för ”politiska häxjakter”. Vem som är mest skyldig i denna tvist vet jag inget om. Samtidigt är konflikten ett besvärande tecken i tiden.

Dagens stjärna
Stig-Björn Ljunggren. Intressanta reflektioner ifrån en samhällsdebattör so i vart fall nyligen bland annat kallade sig Socialdemokrat. Men visst är väl fortfarande avundsjuka och ”jantelagstänk” ett väl utbrett kulturdrag i riket Sverige?
http://www.gp.se/ledare/ljunggren-de-orättvisa-guldmedaljerna-1.5192895

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar