onsdag 14 februari 2018

Kompetensens och livserfarenhetens värden

Vem väljer du som arkitekt eller läkare?
Tänk dig att du är fri att välja fritt, utan att bekymra dig om kostnader, bland människor som har ett yrke som du är i behov av. Fokusera på yrket arkitekt och läkare. Du ska bygga ett nytt hus och behöver en arkitekt. Väljer du en som nyligen tagit examen från en arkitektutbildning? Väljer du en erfaren med många framgångsrika referenser på sin meritlista? Nu ska du föreställa dig att du har fått hälsoproblem. Du har fått beskedet att du har någon form av cancer, den är godartad så det ska inte vara livsfara i nuläget. Väljer du en nyutbildad läkare med endast några få års praktisk erfarenhet eller väljer du en specialist inom onkologi som den läkare du vill få hjälp av?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Onkologi
Varför tycks politiken vara ett undantag?
Hur kommer det sig att det politiska skrået ofta i Sverige avviker från logiken att relevant kompetens och livserfarenhet avgör om man är lämplig eller ej? I stora delar av världen är självklart de folkliga företrädarna människor med omfattande livserfarenhet. Håll med om att det borde vara enkelt att förstå att en ledande politiker kan tjäna sitt folk bättre om hen har ett stort referensbibliotek av egna upplevelser som hjälper till vid komplicerat beslutsfattande. Sonessons ledarartikel nedan är viktig. Våra erfarna, kloka och åldersrika behöver inkluderas mycket bättre. Deras livsrikedom kan betydligt bättre bidra till en ljusare morgondag om de inte exkluderas! Vet du hur många av Sveriges befolkning som är +60? Vet du hur många +60 som är representerade bland Sveriges 349 riksdagsledamöter? Jag ska hjälpa dig att förstå sakläget genom att tala om att +60 är kraftigt underrepresenterade i till exempel Sveriges riksdag! 

Tryggt åldrande
En av de viktigaste politiska frågorna för Centerpartiet i Uppsala är att bryta åldersdiskriminering och säkerställa att vårt samhälle är tryggt och inkluderande även för våra mest åldersrika. Tryggt att vi bland annat klarar av att ge en god omsorg och vård till väldigt många fler +80-åringar än förr. Tryggt att röra sig så ofta som möjligt i vårt offentliga rum och därigenom hålla sig friskare. Vi måste också sluta exkludera +55 inom yrkesliv och ledande politiska uppdrag. Det är både diskriminerande och korkat. Vi behöver alla goda krafter vi har. De åldersrika som vill jobba vidare, eller som till exempel vill tjäna oss i riksdagen är guld värda med all den erfarenhet och klokhet som ofta följer med åldersrikedom. Precis som i andra sammanhang är en mix av personlighetstyper, kön och ålder ofta framgångsrik. Förenade i en gemensam värdegrund och tydliga målbilder.


Dagens kalkon
Jennifer Wegerup. Korkad krönika.
https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/var-en-riktig-man-sa-far-du-en-riktig-kvinna/

Dagens stjärnor
Stina Nilsson. Fantastiskt kul att hon tog OS-guld!
https://www.expressen.se/sport/os-2018/forvirringen-efter-elofssons-ord-i-tv/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar