Talang
Välståndet skapas varje dag genom individuella och kollektiva ambitioner och hårda arbetsinsatser. De allra flesta människor föds med särskilda begåvningar. Hur många av oss hittar själva, eller får hjälp att hitta, just den eller de begåvningar just vi fått? Tyvärr är det nog rätt många av oss som aldrig hittar och särskilt mycket utvecklar vår särskiljande begåvning. I min värld har föräldrar och skolan ett särskilt ansvar för att försöka uppfatta inom vad som varje barn har som särskild gåva att kunna bli exceptionellt duktig inom.
De allra flesta organisationer och lag tävlar om att attrahera de talanger som de särskilt önskar i sitt lag. I alla fall de lag som vill tillhöra de bästa. Hur bra är då organisationer på att vårda sina talanger? det varierar självklart. Samtidigt tyder forskning på att många arbetsgivare är rätt usla på att matcha sina talanger och ofta "curlas" de mot att tappa den särskilda kraft som gjorde dem speciellt värdefulla i ett lag. Som så ofta kan vi lära oss mycket av lagidrottens vägar mot framgång. Bifogad artikel om hur man bäst kan förhålla sig till talangutveckling på en arbetsplats är läsvärd. Det är inte självklart att det är positivt att för tydligt pekas ut som den talang som ska få "gräddfilen". Det är trots allt talanger som skapar den konkurrenskraft som framgångsrika samhällen och organisationer eftersträvar, så det gäller att matcha dem klokt.
"In
an age when companies wage wars for talent, it is hard to acknowledge that for
some people, being recognized as talented turns out to be a curse. But it does.
Aspiring leaders work hard to live up to others’ expectations, and so the
qualities that made them special to begin with—those that helped them excel and
feel engaged—tend to get buried. They behave more like everyone else, which
saps their energy and ambition. They may start simply going through the motions
at work—or, like Thomas, look for an escape hatch."
https://hbr.org/2017/05/the-talent-curse
Visst kan vi alla bli bättre på att hjälpa människor i vår omgivning att uppfatta och stärka sina talanger? Det tror jag! Jag tycker dessutom att det är en kärleksförklaring till sina medmänniskor att försöka bjuda dem på vad man ser och tror på vad avser deras förmåga och möjligheter. Visst är det också härligt att det innebär stora möjligheter för dem enskilt men också bidrar till en mer positiv utveckling för det samhälle man är och vill vara en del av.
https://www.va.se/nyheter/2013/02/01/supertalangernas-basta-tips-sa-blir-du-en-talang/
Du som har hittat dina talanger kan alltid förbättras inom det du tror, eller vet, att du är duktig på. Om du är en vuxen människa betyder inte att du inte kan förädla och få utväxling även sent i livet för särskilda begåvningar. Personligen har jag haft mycket glädje av min mentorsrelation för att vässa min förmåga att tänka strategiskt och förstå komplexa samband. Ett sätt att förädla dina talanger på är med andra ord att hitta människor som kan stimulera dig att utvecklas. Du kan, om du vill!
https://www.va.se/nyheter/2008/02/14/sa-foradlar-du-din-egen-talang/
En av många talanger är att vara särskilt duktig på humor och att förpacka berättelser på ett roligt sätt. Och som alltid kan man se problem i allt, även i humor. Vem som säger vad och när har ofta på tok för stor betydelse. Vissa människor är snabba på att fördöma humor men de kan samtidigt stå upp för till exempel kommunistpropaganda som nyproduceras som konst. Ibland kan vi väl bara tycka att humoruttryck är roliga och låta det stanna där, eller? Är bifogad humor rolig eller skuldbelägger den alla med stor näsa, araber eller dem som heter Abdul Al-Rhazib? Tänk att människor med talangen humor till och med blir mördade för sin talang. Je suis Charlie! Mer humor i vårt samhälle!
https://en.wikipedia.org/wiki/Je_suis_Charlie
tisdag 2 maj 2017
Talangjakt
Etiketter:
ambitioner,
attraktion,
begåvning,
forskning,
framgång,
Humor,
Mentor,
Självinsikt,
talang,
tävling
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar