söndag 21 maj 2017

Bättre väg in i värmen

Högsta domstolen inte alltid klok
HDs dom 2011 om narkotikabrott har varit destruktivt för att motverka organiserad brottslighet och för att stötta langande narkomaner mot ett bättre liv. Politiken har tydligen försökt kompensera HDs lättsinniga hållning till straff för langare, men uppenbarligen inte tillräckligt. Visst ligger det mycket i att den "lilla" smugglaren och langaren oftast är en liten spelare och att det är de stora fula fiskarna som ska fångas och hårt straffas. Samtidigt görs vinstmöjligheterna ännu bättre för de fula fiskarna när det inte längre är tillräckligt höga straff för smugglare och langare. Det tycks som att HDs dom bidragit till en kraftig ökning av narkotikaanvändning bland våra yngre i Sverige. Alkoholkonsumtionen bland yngre minskar men narkotikaanvändningen ökar stadigt. Vinnarna är främst organiserad brottslighet, med många fula fiskar. Förlorarna är våra barn, ungdomar, narkotikaberoende och kommunens skattebetalare. 

Som allt oftare dumpar staten över skyldigheter och dyrt ansvar på kommuner. I detta fall ansvaret för att försöka avgifta och vägleda brottsliga narkomaner mot ett lagligt och icke drogberoende liv. Flera personer jag talat med som haft och har kopplingar till socialtjänsten och kriminalvården, anser att HDs ställningstagande 2011 fått mycket negativa konsekvenser både för individers rehabiliteringsmöjligheter, tillgången till narkotika och en växande organiserad brottslighet som tjänar massor på narkotikahandel. Till exempel inom kriminalvården kunde intagna tvångsavgiftas och under fängelsetiden även ges möjlighet att lära sig ett hantverksyrke som kan leda mot ett riktigt jobb. I ljuset av att en stor andel av våra brottslingar är mycket lågt utbildade är det inte ett oviktigt perspektiv. När problemen idag helt landar i "knät" på kommunerna, inom Socialtjänsten, saknas till exempel möjligheten till tvångsbehandling av vuxna människor. Eventuella behandlingsinsatser förutsätter deras medgivande och är väldigt dyra. Därutöver sägs många kommuner vara dåliga på att hjälpa dessa utsatta människor att få en fungerande yrkesutbilning!
Vilken blir min slutsats när jag väger plus mot minus med HDs lättsinniga tolkning av relevanta lagrum? Politiken måste ändra lagarna mer så att mängden narkotika på våra gator minskar, vuxna narkotikaberoende brottslingar får en bättre rehabiliteringsmöjlighet och en praktisk utbildningschans.
http://svjt.se/svjt/2011/659
http://www.hogstadomstolen.se/Mer-om-Hogsta-domstolen/Nyheter-fran-Hogsta-domstolen/Den-som-innehar-narkotika-och-har-brukat-viss-del-av-den-ska-domas-endast-for-innehav-av-narkotika/
http://www.hogstadomstolen.se/Domstolar/hogstadomstolen/Avgoranden/2017/2017-02-08%20B%205248-15%20Dom.pdf

Bekämpa organiserad brottslighet
Det känns som att det knappt går en dag utan skjutningar mellan rivaliserande brottsgrupper. Det känns också som att det flera gånger per vecka slutar med dödlig utgång. Bortsett från de svenska bidragssystemen som kraftigt finansierar organiserad brottslighet så är det narkotikahandeln som ger de stora intäkterna. Om man vill bekämpa den farliga organiserade brottsligheten är det helt nödvändigt att kraftigt störa ut tillgången på narkotika i Sverige. Precis som med annat i marknaden styrs priset starkt av tillgången. När tillgången som nu är omfattande, då är priset lågt. Ett lågt pris leder tyvärr till att allt fler provar och allt fler blir beroende. Om straffen återigen skärps för smuggling och langning är jag säker på att priset ökar och rehabiliteringsmöjligheterna förbättras avsevärt! Det är hög tid för rikspolitikerna att ta tag i denna viktiga fråga ordentligt! KriminalVÅRD är inte en dum idé. Det är inte många länder som tänker så. Rätt hanterat är det ett bra sätt att hjälpa utsatta människor mot en bättre framtid samtidigt som organiserad brottslighet kan bekämpas kraftfullare.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/okat-gatuvald-i-centrala-uppsala
http://www.dn.se/sthlm/har-fangas-restaurangagaren-pa-film-med-vapen-och-droger/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/natforsaljningen-av-droger-vaxer-ostort-i-sverige/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/svenska-mc-gang-i-maktkamp-pa-balkan/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/gangmorden-stjal-polisens-resurser/
http://blog.zaramis.se/2016/08/27/kriminella-gangs-verksamhet-narkotika/
http://www.gp.se/nyheter/göteborg/gp-granskar-gängens-maskineri-knarket-1.3832442


2 kommentarer:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=nLsCC0LZxkY

    Lyssna nu på Milton.

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant! Logiskt och i det stora hela gör det att jag kan tänka mig att tänka om lite. Jag tycker definitivt inte att missbruket ska vara brottsligt. Det ska betraktas som alkoholism och inget "värre". Jag delar inte Freemans syn på att starkare billigare droger, som är lättare att smuggla och langa, gör fler till grova narkomaner. Det kanske kan vara en effektivare väg framåt att avkriminalisera missbruket och införa kommunala "systembolag" för lättare droger. Absolut värt ordentliga debatter där argumenten för och mot kan brottas ordentligt innan jag känner mig helt mogen att ändra tidigare ställningstaganden.

    SvaraRadera