tisdag 9 maj 2017

Stormvarning


Baksmälla 
Alla människor på jorden är väldigt lika eftersom vi alla tillhör släktet homo sapiens. Samtidigt är vi alla så härligt unika. Varje enskild människa på vår jord, lite drygt 1,3 miljarder människor, har en unik bild av verkligheten. En verklighetsuppfattning skapad utifrån inom vilken kultur och social miljö man vuxit upp i, hur välutbildad man är, vilken utbildningsinriktning man valt, hur tävlingsorienterad man är och så vidare. En del av våra olikheter är att vissa är betydligt mer riskbenägna än andra. Vissa lever varje dag som om den är den sista i livet medan andra väljer ett mer balanserat förhållningssätt till livets dagar. Vissa väljer att festa så hårt, och så länge, att dagen efter bjuder på en ordentlig baksmälla. Andra väljer också att festa men gör det med en tanke på morgondagen och tar det lite lugnare med drogerna när festen är på topp. När nästa lågkonjunktur slår till kommer de som kört på de senaste åren utan att ha ordentliga ekonomiska marginaler att få en ordentlig baksmälla. Så har det alltid varit förr genom vår historia och så blir det mycket sannolikt igen.
När Tomas von Koch, från riskkapitalbolaget EQT, går ut och stormvarnar är det sannolikt att vi närmar oss en storm i världsekonomin. I Sverige höjer allt fler kunniga om fastighetsekonomi rösten att den stora kris som inträffade under inledningen av 90-talet är påväg att upprepas. Möjligen med undantaget att det den här gången inte är bankerna som står i skottlinjen utan kommuner och som vanligt enskilda människor. Allt fler seriösa artiklar bland världens ledande ekonomiska tidskrifter börjar också indikera att något turbulent är påväg att hända. Ja, varför inte, det gör ju det med jämna mellanrum. Jag hoppas att du tillhör dem som är lagom aggressiv och riskbenägen. Då kommer du sannolikt klara även nästa kris. Precis som i våra enskilda liv har våra samhällen ständiga svängningar mellan goda och dåliga tider. Inget konstigt med det. Personligen hoppas jag att nästa lågkonjunktur kommer nu och inte efter nästa val. Steg ett i en lågkonjunktur brukar presentera sig på finansmarknaden och ett tag därefter slår den in ordentligt i människors vardag. Tror du nästa lågkonjunktur blir annorlunda?

Reformagendan
Utan en ordentlig reformagenda kommer Sverige kraftigt försvagas framöver. Det får inte hända och därför krävs nytt ledarskap. Ett ledarskap som vågar ta i känsliga och svåra frågor och som reformerar så att utanförskapsproblematiken kraftigt minskar, hoppet växer för många fler och kommunernas ekonomier blir hållbara utan att samhällsservicen kraftigt försämras. Det går men det kräver en reformagenda som S, MP, V, SD och Fi inte erbjuder. Jag hoppas att de partier som har bärkraftiga reformförslag snart får chansen att leda. Ju förr desto bättre. Det är dumt att tro att vi kan slippa göra jobbiga förändringar. Mod och ledarskap krävs och det brådskar för att smärtan ska bli så liten som möjligt i den nödvändiga förändringsprocessen. Problemen inom svensk sjukvård är symptom på de obalanser vi har i dagens Sverige och de kan bara lösas genom just omfattande reformer. Läs bifogad artikel. En av de reformer som krävs är inom arbetsmarknadspolitikten. Och det är en mycket destruktiv väg att tillåta allt fler kommuner att bli mycket bidragsberoende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar