måndag 22 maj 2017

Lagprestation

Lagbygge
Lag består av lagmedlemmar. Alla lag är uttagna, eller accepterade, av regler för att få bli medlem eller av en lagledning med full makt att själva välja sina medlemmar. De bästa lagen består av "saknördar" med hög prestationsförmåga. En prestationsförmåga som oftast är kopplad till glädje, ambition och motivationen att göra massor av träningstimmar. Med "saknörd" menar jag till exempel ishockeyspelare, fotbollsspelare, programmerare, arkeolog, gitarrist eller någon av vårdens personalkategorier. De bästa lagen består inte bara av väldigt välmotiverade och skickliga lagmedlemmar, de har också lagledare som får enskilda individer att prestera som just ett lag på toppnivå. Det är inte en lätt uppgift. En symfoniorkester eller ett rockband är två bra exempel. Det räcker inte att de är bra var för sig för att den gemensamma prestationen ska bli uppskattad och framgångsrik. Därför har också en symfoniorkester en dirigent och ett band någon form av ledningssystem som fungerar. 

Igår var en stor dag. I Uppsala spelade Sirius 1-1 mot Hammarby i fotbollens Allsvenska. Framförallt vann det svenska laget världsmästartiteln i ishockey mot Kanada i en lång och spännande final. Fantastiskt roligt. Särskilt roligt att den ödmjuke Henrik Lundqvist, målvakten, blev matchhjälte. Så roligt! Och fantastisk reklam för Sverige! Förmågan att samarbeta är en världsgren för svenskarna. Med den förmågan kommer man långt i en hårt konkurrensorienterad värld. 

Är Uppsalabor och svenskar del av två lag? Uppsala och Sverigelaget. Ett Uppsalalag som i bästa fall känner sig som en uppskattad del av Sverigelaget. Människor föds in som medborgare i Sverige oavsett sakintresse eller prestationsförmåga, så är det rätt att betrakta Uppsala kommun och nationen Sverige som lag liknande andra lag? Det är nog inte det. De flesta har vare sig kvalificerat sig in eller tydligt sagt sig stå bakom vår grundläggande värdegrund. Värdegrunder som formar kärnan i alla framgångsrika lagbyggen.

Vad är då Uppsala kommun och Sverige förutom ett territorium som ska försvaras? Uppsala kommun kan ses som en plats som utvecklas väl om olika lag, som finns inom dess gränser, utvecklas positivt. Det är också ett "försäkringssystem" för geografins invånare för att säkra skola, omsorg, vård, kultur och infrastruktur. I UNT kunde man nyligen läsa en krönika om en persons älskade Uppsala. Hans Uppsala var inte ett Uppsala utan många positiva människors, sammanhangs och särskilda platsers rum. Sverige är summan av 290 kommuner som kämpar med att stötta sina lokala lag så bra som möjligt. Även om vare sig Uppsala kommun eller Sverige är homogena platser kommer även dessa för mig värdefulla landimråden utvecklas väl om värdegrundsarbetet är starkt, ambitionsnivån hög och samarbetsförmågan på topp bland dessa territoriers politiker! Hur står det till med samarbetsförmågan i dagens riksdag? Ja, ja nu glädjs vi åt VM guldet i ishockey! Starkt av laget tre kronor! : )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar