tisdag 16 maj 2017

Sjöröveri på nätet


Informationssäkerhet

Nu har världen ordentligt fått lära sig hur extremt sårbara våra samhällen blivit. Globala hackerattacker som låser din dator eller tar över den och utför handlingar som om det är du som gjort dem. Det är på riktigt och de som är i IT och Telecombranschen är väl medvetna om riskerna. Jag har bloggat om det tidigare vid flera tillfällen. När jag fick ansvaret för en mycket outvecklad Uppsala kommuns IT infrastruktur var mitt 100% fokus på att få till en hållbar arkitektur för informationshanteringen och att försöka skapa en hög säkerhet kopplad till allt data. Data var av mycket är känsliga personliga uppgifter. Om man inte säkrar det är övrigt rätt ointressant när problemen uppstår och "cyberattacker" slår till. Nätsjörövare använder sig av utpressning för att avhjälpa problem de lyckats få in i någons dator. Och vad tror du händer om du betalar 5.000 kronor för att de ska öppna upp dina system igen? Du tror väl inte de är annorlunda än de klassiska "beskyddarna"? Det blir nog som för butiksinnehavare att du får betala gång efter gång efter gång. Det är billigare att slänga datorn och starta om på nytt.... Och hur mycket tror du till exempel företaget Sandvik får betala för att bli av med en kapning?
Darknet och Bitcoin

Som tidigare förundras jag över att EU och USA tillåter till exempel Darknet och Bitcoin. Självklart kan de sätta stopp för dessa mörka inslag i vårt nya globala och digitala samhälle. I bästa fall är problemet att stoppa dessa destruktiva "vapen" att lagstiftarna inte fattar utmaningen. I sämsta fall är det så att världens underrättelsetjänster vill ha dessa "verktyg" för att kunna verka i det dolda. Den stora frågan är då om vi i den öppna och transparenta världen är beredda att betala det höga terror och organiserade brottslighetspriset för att underrättelsetjänsterna ska ha liknande plattformar? Det anser inte jag. De får jobba smartare i den "öppna" världen! Det är för mig helt vansinnigt att inte dessa två exempel på brottsplattformar slås ut. Självklart kan elektroniska valutor ersätta "gammelpengar" men de ska förvaltas av nationer, inte dolda marknadskrafter. Och återigen påminns vi om att vårt vackra, fantastiska och lilla land måste samarbeta med många andra länder för att hitta lösningar på liknande problem. Det påstås att rättsväsendet börjar klara av att hindra liknande anonyma brott, tillåt mig tvivla...


Follow the money

Sättet att hitta de flesta brottslingar är att följa penningströmmar. Särskilt affärsdrivna brottslingar. Hur tror du det går när det är till exempel Darknet som är infrastrukturen som används för att utföra brotten och Bitcoin som används som valuta? Du har väl sett att värdet på Bitcoin ökat kraftigt sedan de globala cyberattackerna. Några "fula fiskar" där ute tjänar nu enorma pengar på ett nytt sätt. Några av dem är säkert svenskar... som vanligt är brottslingar kreativa och snabba på att utnyttja till exempel staters sega processer. En historisk referens i detta fall är sjörövarna. Dagens riktigt stora sjörövare "seglar" på världens digitala hav och skrattar åt somalierna som ägnar sig åt 1500-1600-tals metoder även inom brottslighetens verksamhetsområde. Även om deras fartygskidnappningar tyvärr ger mycket pengar är det ingenting jämfört med vad piraterna på Internet tjänar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar