måndag 29 maj 2017

Kriser som hävstång

Chockdoktrinen
Vi tolkar alltid allt mer eller mindre olika. Så är det. Inget konstigt med det. Vi är unika människor med unika referensramar. Det finns självklart många tolkningar av Naomi Kleins bok Chockdoktrinen. Min enkla slutsats av hennes bok är att stora förändringar nästan enbart sker under stort kristryck. Tyvärr är det säkert sant. Väldigt många människor håller sig fast vid status quo så länge de kan. "Man vet vad man har men inte vad man får" om man hjälper till att förändra... Allt för många människor kan inte se sig själv som vinnare när samhällsförhållandena kraftigt förändras. Det känns helt enkelt otryggt. Vi människor gillar inte att vara otrygga. När otryggheten kryper på oss är vi beredda att gå med på mycket för att bli av med den besvärande känslan. Min morfar tyckte att jag skulle läsa Kleins bok för några år sedan. Det gjorde jag. Den är läsvärd men både lång och komplicerad.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen
https://sv.wikipedia.org/wiki/Status_quo
A man on a mission
Har du hört talas om Steve Bannon? Det hade jag endast gjort lite ytligt innan jag igår såg bilagda dokumentär på SVT. Se den, om du är intresserad av samhällsutvecklingsfrågor. Det är mycket som är intressant med dokumentärens första del. Det mest intressanta är hur stort inflytande en persons tänkande ändå kan få över utvecklingen som berör många miljoner människors liv. Det är långt ifrån första gången det inträffar. Det andra intressanta är att hela idén med Trumps tid vid makten kan vara att den går ut på att röra om ordentligt i "grytan". Det många av oss upplever som rörigt och ett misslyckande är kanske del av en strategisk och taktisk plan. Sug på den. Splittring och söndring som metod för att kraftigt förändra. Ja, vi lever onekligen i en spännande tid.... Och när japanerna säger att de tillsammans med USA bör slå till mot Nordkorea är det inte uteslutet att det inom kort kommer en "pre emptive strike". Vad händer då?
https://www.svtplay.se/video/13815560/dokument-utifran-steve-bannons-varld/dokument-utifran-steve-bannons-varld-avsnitt-1?start=auto
http://sv.bab.la/lexikon/engelsk-svensk/disruption
http://www.dailymail.co.uk/news/article-161041/Japans-war-threat-North-Korea.html
http://www.thefreedictionary.com/pre-emptive+strike
http://sv.bab.la/lexikon/engelsk-svensk/preemptive

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar