onsdag 7 december 2016

Vem vill du jobba med

Guld som glimmar
Är allt guld som glimmar? Nej. I arbetet att kompetensförsörja en verksamhet har de flesta chefer varit med om att det som man trodde var "guld" visade sig vara en betydligt mindre värdefull "metall". Ibland handlar det om ren oförmåga att klara det uppdrag personen tagit på sig att sköta. Ibland om personkemi som helt enkelt inte fungerar i ett lag när verklighetens prövningar visar sig. Även om mycket arbete och pengar läggs på att genomföra intervjuer och psykologiska tester inträffar misstag efter misstag. Inte minst i våra större bolag. Misstagen visar sig till exempel i att företag gör större misslyckanden. Det är bland annat faktumet att personkemi har stor betydelse som gör att det inte alltid är så enkelt att helt gå efter meriter.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Meritokrati
http://www.synonymer.se/?query=personkemi
https://se.41q.com/personkemi.41q
Professionell
Hur klassar man professionalism? Inom ditt kompetensområde, håll med om att du kan avgöra om någon är mer eller mindre professionell i att sköta sitt uppdrag?
https://sv.wiktionary.org/wiki/professionell#Adjektiv
Goda egenskaper för hög prestation
Visst kan du hålla med om att du helst ingår i ett lag som är väldigt duktigt? Det måste vara mycket få personer som föredrar att spela i division 5 om man har chansen att spela i division 1. Det är inte så konstigt att de flesta av oss väljer division 1 då det bjuder på den mest utvecklande miljön som just ditt specialistområde kan bjuda på. Ständig utveckling är det som gör att de flesta människor känner stor tillfredställelse. Att kunna kombinera ständig utveckling med att dagligen få mäta sig mot de bästa är mycket stimulerande.
http://www.metro.se/artikel/10-egenskaper-som-kollegerna-gillar-mest-xr


Ständiga förändringar
Vi lever i en tid med snabbare förändringar än någonsin tidigare. Visst är det roligt. Vi lever också i en tid där du har fler möjligheter än någonsin tidigare att byta karriär ett antal gånger under livet. Visst är det fantastiskt. Politiker idag, frikyrkopräst i morgon och spinnare på sociala medier i övermorgon kanske? Vid varje skifte av verksamhetsfokus kan du bli väldigt duktig om det som krävs inte är kopplat till fysiska färdigheter som du inte behärskar. Men även då kan det finnas hjälpmedel som gör att du kan överkomma de tidigare upplevda fysiska hindren. Stepen Hawkins är ett utmärkt exempel på att det omöjliga är möjligt. Han har förvisso varit en duktig vetenskapsman, författare och föreläsare länge men sedan en längre tid tillbaka också en mycket handikappad person. Ett funktionshinder han med hjälp av teknikens möjligheter besegrat. Din ambitionsnivå och din träningsvilja kommer att ha väldigt stor påverkan på hur lång du kan komma mot att spela inom den högsta divisionen. Oavsett gren du väljer att tävla inom, har du det som krävs? Är du en "high potential"?
https://hbr.org/2010/06/are-you-a-high-potential

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar