onsdag 21 december 2016

Tryggare kan ingen vara

Isolering
Kan man isolera sig för att bli tryggare? Vad leder det till att isolera sig, hur påverkar det ditt liv? Tänk dig att du ensam låser in dig i en två och slutar umgås med andra. Dina matleveranser kommer en gång per vecka där maten lämnas utanför din dörr och följs av tre knackningar. Hur påverkar det ditt välbefinnande? Hur påverkar det din ekonomi och så vidare? Isolering kan aldrig ses som något annat än negativt om vi exkluderar metoden för att skydda människor med litet immunförsvar eller för att ibland straffa livsfarliga personer inom kriminalvården.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Enstöring
http://www.synonymer.se/mobil/?query=isolera+sig

Terror
Terror är en krigsföringsmetod som använts under många årtusenden. Särskilt används den som metod av organiserad brottslighet eller politiska (kan vara religiösa) krafter som saknar militär förmåga att i "regelrätta" krig vinna mot en mycket starkare fiende. Precis som med krig skapar återkommande terror rädsla, förödelse och icke fungerande samhällen. Det är precis vad de som av fiender klassas som terrorister vill åstadkomma.

USA tycks sedan 9/11 väl ha klarat av att skydda sina invånare från terroristangrepp. Det är inte svårt att förstå att jihadister har angrepp på USA högt upp på sin önskelista. Den som känner till USAs system med "Homeland security", NSA, CIA och FBI förstår att de satsar massor av pengar för att skydda amerikanska intressen.

Alla länder, inklusive Sverige, måste organisera sig för att försöka hindra terrorism och organiserad brottslighet. I jultider redan 2010 gjordes ett försök att mörda många i ett terrordåd på Drottninggatan i Stockholm. Den gången klarade de sig som var i närheten för att den planerade mördaren inte lyckats konstruera bomben rätt. Sverige är självklart inte immunt mot terrorister trots vår kollektiva altruistiska inställning till att hjälpa jordens utsatta.

Hur bra är Europa på att skydda sitt folks intressen från terror? Betydligt sämre än USA. Det är sannolikt kopplat till att vägarna in i EU är väldigt mycket enklare och att det bland asylsökande sannolikt finns några få med andra avsikter än att söka skydd. Hur skyddar man sig mot det? Vad händer om murar byggs mot omvärlden? Sannolikt blir effekterna liknande de som händer om du isolerar dig hemma. Vill vi leva så? Nej. Vi måste istället skapa ett tryggare samhälle där alla invånare bättre än hittills hjälper till att skapa trygghet. Det gäller dock att hålla tungan rätt i munnen så att vi inte hamnar i ett samhälle som blir en ny variant av DDRs angiveri och mördarsystem. EU måste snabbt lära mer av USA och Israel som är duktiga inom säkerhetsarbete. Det brådskar då sannolikheten är hög att militanta krafter i högre utsträckning kommer att använda terror som metod för att nå egna mål. Att tro något annat är naivt.

Terrorattacken i Berlin är fruktansvärd och ynklig. Men är det möjligt att detta fruktansvärda kan innebära "dödskyssen" för Angela Merkels tid som rikskansler i Tyskland? Flera tunga bedömare beskriver det som mycket sannolikt. I denna oroliga tid tror jag det skulle vara olyckligt om Europa nu förlorar sin mest erfarne ledare som oxå i handling uppvisat en positiv människosyn.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Terrorism
http://www.gp.se/ledare/dådet-i-berlin-stämmer-till-eftertanke-1.4060831
http://www.di.se/nyheter/di-i-berlin-en-stad-i-chock/
https://myaccount.nytimes.com/mobile/wall/smart/index.html?campaignId=&EXIT_URI=http%3A%2F%2Fmobile.nytimes.com%2F2016%2F12%2F20%2Fworld%2Feurope%2Fberlin-attack-christmas-market.html
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12701119.ab

Tomten
Finns tomten? Enligt årets julkalender är det så och jakten på att hitta honom är inne på sin slutfas. Om tre dagar kanske tomten kommer till just dig. Har du varit en god medmänniska och bidragit till ett bättre klimat under 2016? I så fall är sannolikheten hög att den långhårige och grå-,vit-röda tomten kommer till just dig. Med vadå kan man undra? Som den klimatansvarige du är önskar du dig väl "endast" kärlek, fred på jorden och trygghet? Kärlek och trygghet önskar jag alla människor. I den världen är det också fred. Trist att det ska vara så många mycket slitningar mellan grupper hela tiden. Samtidigt inte så förvånande då vi konkurrerar om begränsade resurser och enskildas makthunger alltid leder till sammandrabbningar. På gårdagens presskonferens skröt regeringen med en stark ekonomi (sjukt låg ränta, allt svagare krona och en kraftig befolkningstillväxt har självklart en kortsiktig positiv effekt med de mätetal som nyttjas). Trots att Ginikoefficienten åter visar på minskade klyftor i Sverige ökar samtidigt skillnaden mellan dem i "värmen" och dem i allt trängre utanförskapsområden utan hopp. Det är ifrån dessa utanförskapsområden, särskilt från Göteborg, som många rest till Mellanöstern för att strida för IS. Ja, ja, ja nu tror vi att tomten 2016 kommer med trygghet. Om vi alla önskar det istället för prylar så kanske tryggheten återvänder. Vad tror du?
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jultomten
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ginikoefficient
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/Ginikoefficient---internationellt/

Jultider är kärlekstider
För mig symboliserar julen kärlek. Jesus och hans budskap är i huvudsak ett budskap om kärlek mellan oss människor. Därför avslutar jag dagens blogginlägg med en psalm, Tryggare kan ingen vara.
https://m.youtube.com/watch?v=MqxSYsjDAIc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar