söndag 11 december 2016

Mördande reklam

Handeln
"Allt går att sälja med mördande reklam. Kom och köp konserverad gröt"... Kanske skulle uttrycket ersättas med "Allt går att sälja med mördande socker. Kom och köp en biff pumpad med socker ocker..." Ja, ja.... Utan tvekan drivs handeln av reklam i massor av varianter och främst i samarbete med Google, Facebook, andra sociala medier, populära blogg"kanaler" och Youtubekanaler. Gammelmediernas andel av reklamutgifterna kommer bara att minska och minska. Vi får C hur ett liv utan DN, UNT, SvD etc blir och vilka nya kanaler som blir främsta bärare av budskap som formar dess läsares verklighetsuppfattning. Ja, ja nog om bärarna av handlarnas säljbudskap.

Handeln genomgår stora förändringar. Kontantlöst, automatiserade kassa- och lagersystem och Internethandel förändrar förutsättningarna för traditionell butiksverksamhet i grunden. För butiker i till exempel Uppsala city eller Gränby centrum och dess fastighetsägare innebär det stora förändringar. Kundbeteenden ändras i snabb takt vilket också starkt påverkar folkflöden i våra offentliga rum. Personligen tror jag att vi snart endast har livsmedelsbutiker och därutöver  "showroom-butiker" utan lager. Varför ska människor som känner till alternativa priser välja att betala 20-50% mer för en produkt bara för att den köps i butik istället för på Internet genom E-handel? När du dessutom kan handla när du vill och inkluderat i det billigare priset kan få produkterna hemskickade. Det finns gott om trender som styrker denna utveckling. Främst syns den på ökningen av Internethandel och frakttjänster av små paket. Vilka affärsinnehavare tror du överlever, de som anpassar sig till en ny verklighet eller de som sprattlar för att leva kvar i det förgångna? Läs främst avsnittet 1.5.4 i bifogat dokument om du är intresserad av fakta om utvecklingen.
https://www.pts.se/upload/Rapporter/Post/2016/Svensk-Postmarknad-2016.pdf
https://dhandel.se/automatisering-hemligheten-tillvaxt/
http://www.oxit.se/internets-historia-och-utveckling/

Hälsofrämjande
Fysisk aktivitet och rimligt klok kosthållning är vägen mot ett energirikt och friskt liv. Massor av krafter verkar för att våra liv blir för stillasittande och att vi sätter i oss för mycket och mycket onyttigt. Inte minst Internethandeln bidrar till förlorade "springa i affärer" kilometrar. I bästa fall kilometrar som springs i naturen eller på gym istället.

Håll med om att det är tråkigt att Nestle i bifogad artikel bara vågar vara ärlig efter sin pensionering! Så starka är vissa lobbykrafter att inte ens en akademisk professor kan upprätthålla integritet mot särintressen. Om inte vetenskapshens har integritet, hur kan man förvänta sig att politiker ska ha det?
http://www.va.se/nyheter/2016/12/09/professorn-som-tar-fighten-med-livsmedelsjattarna-jag-behover-inte-vara-radd-for-min-karriar/

Socker och sockerliknande produkter
Tror du att allt socker och socker tillsatser finns i mycket vi äter och dricker för att det är bra för oss? Om livsmedel pumpas med liknande produkter, vilka är skälen till det? Ta ett gott råd från en som bryr sig om dig och din hälsa på riktigt, är lite mindre portioner och dra ner på din socker och saltkonsumtion. Visst har vi ett stort eget ansvar för vår hälsa men det finns gott om människor inom livsmedelsindustrin som borde be massor av människor om förlåtelse för att produkter pumpas med för mycket beroendeframkallande socker. Det är massor av människor som lider av konsekvenserna av sockeröverflödet. Och massor som dött allt för tidigt av sockerkonsumtionens konsekvenser.
http://popularhistoria.se/artiklar/socker-statussymbol-som-blev-folkhalsoproblem/

Förlåt
Det finns gott av människor som om de hade bättre självinsikt och var mindre självgoda borde be många om ursäkt. Inte minst många Miljöpartister borde ofta be om ursäkt för sin obalanserade och ansvarslösa politik. Som du vet anser jag dem högst olämpliga att vara annat än i opposition. Bland annat har de en stor skuld för den identitetspolitik vi lever med och deras ansvarslösa trafikpolitik kommer att ställa till massor av problem för många Uppsalabor. Många av de okloka beslut som fattas nu kommer ha stor negativ påverkan länge även efter att vi fått en ny politisk majoritet. Samtidigt lyfter jag på "hatten" för ett MP kommunalråd som bad om ursäkt efter att ha kallat en partivän till mig för främlingsfientlig. Precis som de allra flesta C är vi inte främlingsfientliga men vågar förhålla oss till sakfrågor. Och det mesta kan tolkas "som fan läser Bibeln". Det skulle vara klädsamt om fler politiker ber om ursäkt för de stora misstag de bidragit till och som är både svåra att lösa och mycket dyra. Ikväll kommer förre finansministern Anders Borg göra någon form av pudel kopplad till en misslyckad migrationspolitik. En ansvarslös migrationspolitik som kan härledas till Miljöpartiet.
http://mobil.unt.se/sport/kritik-mot-malmstrom-efter-kommentar-om-framlingsfientlighet-4468401.aspx

Liberala värden
Jag har sagt det förr och säger det igen, över 80% av svenskarna har liberala grundvärderingar. Det är toppen om de som tillhör dessa runt 80% tydligt står upp för de jämställda och öppna ideal som bär liberala värderingar. Bifogad ledare är en bra beskrivning av den liberala grund som många svenskar tar för given. Att försvara ett sådant samhälle innebär ibland att kortsiktiga ställningstaganden krävs för att klara av att hålla ihop ett liberalt samhällssystem. Det liberala samhället är det enda som bärs av alla människors jämlika möjligheter men också våra möjligheter att utifrån egen förmåga skapa olika livsförutsättningar.
http://mobil.unt.se/ledare/allt-annat-an-ett-elitprojekt-4463739.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar