torsdag 22 december 2016

Blir de flesta hjon igen


Rika testar nytt

I alla tider har de få rika drivit mycket av den tekniska utvecklingen. Facebooks extremt rike grundare Mark Zuckerberg utgör inget undantag. Uppenbarligen vill Zuckerberg grundare vara med att försöka skapa de robotar och styrsystem som i framtiden kommer att styra våra hem. Varför inte, FB och Google sägs ju redan veta mer om oss än vad vi vet själva..... Varför inte låta dem helt ta över våra liv.... Noooot! All ny teknik startar i mindre och dyra serier. Om tekniken håller, och de rika är nöjda, blir det efter ett tag högre volymer och billigare priser som öppnar upp för "vanliga" människor att börja utnyttja den teknik som de priviligierade började med några år tidigare. Att sedan ny teknik kan erbjudas med olika kvalitet och olika starka varumärken, det är ett annat perspektiv än att reflektera över hur produktutveckling nästan alltid går till.

Automatisering
Vi går mot 10 miljarder människor på jorden. Människor som behöver mat, utbildning, sjukvård , bostäder och mycket annat. De flesta vuxna måste försörja sig själva. Det är i min värld det enda rätta och enda sättet för att vi inte återigen ska bli någon form av hjon till en liten maktelit som kraftigt och direkt styr vår tillvaro. Samtidigt går utvecklingen mot ett allt mer automatiserat globalt samhälle. Datorer, artificiell intelligens, robotar och sensorer tar över allt fler arbetsuppgifter från oss människor. Vad innebär det? Sverige har länge varit duktiga inom robotteknik genom bland annat ASEA. Vi har fortfarande mycket duktiga ingenjörer inom robotik. Bland annat Uppsalabon Fredrik Bruhn som är professor på Mälardalens högskola, i ABB land Västerås. Fredrik är en färgstark personlighet som säkerligen kan bidra till att Sverige kan ta delar av denna nya enorma marknad. Sverige i all ära men det är främst Japan, USA och Kina som leder utvecklingen. Japanerna bland annat för att de är "barnsligt" förtjusta i robotik OCH för att de försöker klara en åldrande befolkning med hjälp av mer smart robotteknik. Som vanligt drivs utvecklingen mest av tydliga behov.

Är medborgarlön den enda vägen för att de flesta människor ska kunna försörja sig i framtiden? Varför ska de eventuellt få människor som jobbar finansiera människor som inte jobbar? Hur kan det automatiserade beskattas för att ersätta alla enorma skatter och avgifter som tyvärr tynger mänskligt arbete? Under ett managementprogram när jag arbetade på IBM beskrev två professorer från och Harward business school och London School of Economics att framtiden åter kan utvecklas till samhällen liknande medeltiden. De extremt få rika (i förhållande till övriga antalet invånare) som bor i "mitten" och i ring efter ring runt dessa få bor mindre och mindre bemedlade. Det är klart att vi inte kan tillåta det att åter bli en verklighet. Visst har alltid rika och numera av egen kraft framgångsrika bosatt sig priviligierat. Det unnar jag dem utan problem. Samtidigt vill jag inte leva i ett samhälle som inte kan säkerställa en bra lägsta levnadsnivå för sina invånare. Det är min absoluta övertygelse att en bra lägsta nivå gör närsamhället till det mest attraktiva för alla, oavsett om man är "rik" eller "fattig". Rättvis och ekonomiskt klok fördelning av ekonomisk kraft kommer inte av sig självt. Det måste säkerställas av folket. Demokratin är den bästa garanten för att det säkerställs. Men, jag är skeptisk till medborgarlön utan tydlig motprestation. Motbevisa mig gärna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar