lördag 24 december 2016

God Jul och ljuset finns

Rättvisa
Julen är främst en tid för att fira kärleken. Jesus och kristendomen är på många sätt en kärlekens filosofi. Oavsett om man är religiös eller ej är det svårt att inte uppskatta budskap som syftar till mer respekt och kärlek mellan människor. Inga känslor är så starka som kärlekens och hatets. I en rimligt rättvis värld ökar chanserna för mer kärlek mellan människor. Är det svårt att förstå?

Den räntepolitik som förs är inte rättvis. På många sätt är den orättvis och farlig. Visst är det kul att räntorna på bostadsskulder är upplevt billiga men vad är det som händer under ytan i en ekonomi som nu. En ekonomi som försvagar redan svaga. Det odlar hat och är en oklok väg framåt. Läs gärna följande bifogade artiklar som välformulerat ger några viktiga perspektiv på nuvarande räntepolitik. Jag hävdar fortsatt att svensk "högkonjunktur" är farligt dopad. I riktig högkonjunktur brukar man kyla av marknader med högre räntor... Riksbanken har fortsatt minus en halv procents ränta som styr övriga svenska räntor...
http://www.expressen.se/ledare/minusrantan-slar-hart-mot-de-fattiga-1/
http://www.di.se/opinion/lars-nyberg-och-carl-b-hamilton-darfor-ar-den-negativa-rantan-sa-forodande/

Ensamheten
Ensamhet är främst en känsla. Det finns människor som känner sig ensamma trots att de är en del av en stor familj eller befinner sig mitt i ett hav av människor. Det finns gott om människor som sparar massor på låga räntor men ändå är mycket ensamma. Att vara utstött ur en grupp men ändå tillhöra gruppen skapar stora känslor av ensamhet. Att på ålderns höst vara den enda levande när vänner och bekanta dött skapar ensamhet. Att ha barn som aldrig bryr sig om en skapar ensamhet och misslyckandekänslor. Särskilt under festliga tillfällen som till exempel julen känner sig många ensamma särskilt ensamma. Som så ofta jämför vi oss med andra och många tror att alla andra har det så fantastiskt tillsammans.

Kommer kanske årets julklapp bli lösningen på all upplevd ensamhet? På med VR-glasögonen och känselhandskarna och helt plötsligt kan man frossa i känslor i den allt mer avancerade filmens värld. Räcker det? Inte för mig. Jag älskar äkta möten med människor där jag får lyssna, lära och känna med andra människor. Men oavsett mina perspektiv är det fantastiskt hur den tekniska utvecklingen ständigt möter våra mänskliga behov på olika sätt. Vem vet, det kanske är Internet och VR-lösningar som blir de tekniska plattformar som bryter många människors upplevda ensamhet. I så fall är det självklart positivt.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-den-bästa-och-den-värsta-av-jular-1.4069645
https://m.youtube.com/watch?v=n12Z9gKbI6Y

Musikens, litteraturens och filmernas värld
I ensamheten finner många människor livsrelationer genom musik, litteratur och filmer. Genom fantastiska musikaliska prestationer och intressanta berättelser väcks starka känslor som gör att vi känner oss levande. Tack alla musiker, författare, skådespelare, regissörer, dramaturger med flera som förgyller vår tillvaro med stunder av starka känsloupplevelser. Filmen "Nu eller aldrig" med Nicholson och Freeman är ett exempel. "En oväntad vänskap" ett fantastiskt annat exempel. Ofta med känslor förknippade med kärlek. Kärleken är störst!
https://m.youtube.com/watch?v=pAyKJAtDNCw
https://m.youtube.com/watch?v=Xis71dIt5Nc

Framtidshopp
Framtiden är okänd för alla. Den är på det sättet jämlik. Vissa tror sig förstå mer än andra vad framtiden ska bjuda på. Faktumet kvarstår, ingen vet och hoppet är det sista de flesta människor ger upp. Hoppet om något bättre. Jag är säker på att framtiden blir bättre. Särskilt för människor som lär sig njuta av stunden och av allt "litet" i våra liv som är mäktigt stort, om vi bara förstår att uppskatta det och inte ta det för givet. Nu tänder vi ljus för allt vi tror på och försöker bara tänka kärleksfullt i några andligt viktiga dagar för reflektion. God jul!
https://m.youtube.com/watch?v=X4KCBaVMh7k


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar