onsdag 1 april 2015

Avgrund för analfabeter

Digitala analfabeter
Redan idag har många invånare problem med att få den service och det stöd som deras funktionsförmåga och/eller datasystemskunskaper kräver. Väldigt många av våra gamla definieras som digitala analfabeter. Skälen till denna analfabetism är många men särskilt problematiska är funktionshindren, brist på målgruppsorienterad utbildning men också brist på någon som kan installera och uppdatera t ex en Padda. Och därutöver är pengar ett stort bekymmer för sisådär 240.000 garantipensionärer i Sverige.

Vi rör oss också allt snabbare mot ett kontantlöst samhälle. Och ett samhälle där vi själva får sköta våra bankaffärer via datorn. Och de som inte klarar att utföra sina tjänster själva genom datorn får betala ännu mer för traditionella ansikte mot ansikte tjänster. Återigen något som särskilt drabbar våra äldre. Visst måste moderniseringen ha sin gång men det är inte ok att väldigt många av våra äldre drabbas hårt av digitaliseringen.
http://www.di.se/artiklar/2015/3/31/snart-far-du-betala-for-att-komma-in-pa-banken/

För att ekonomiskt klara av en allt äldre befolkning kommer olika digitala informationssystem bli avgörande om vi ska lyckas att bibehålla dagens goda stöd till våra äldre. Digitaliseringen är med andra ord både en stor kunskaps, funktions och välfärdsutmaning. Mycket mer måste göras för att minska den digitala analfabetismen och det måste bli obligatoriskt med digitala undervisningsverktyg som minskar klassinlåsningar på grund av att du har oturen att födas in i ett ekonomiskt kärvt sammanhang! Vi måste bli kreativare och hitta vägar som inkluderar både våra äldre i den digitala världen och ge alla våra barn en rättvis start på livets resa! Vad väntar vi på?
https://internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/bekampa-den-digitala-analfabetismen/2 kommentarer:

  1. Den artikel i DI som du länkar till är ett aprilskämt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ena länken belyser problematiken. Vad avser bankerna och deras avgifter så är jag övertygad om att det inte är något skämt om vi bara avvaktar några månader. De tar betalt för det mesta, även när vi betjänar oss själva tar de betalt. Och de driver på en digitalisering av betalningar som är väldigt svår eller omöjlig att leva med för våra landsbygdsbor och många av våra funktionshindrade och äldre.

      Radera