fredag 3 april 2015

Lidandets dag

Tiderna ändras
Minns som igår hur tråkiga långfredagarna var när jag var en lite grabb. Alla affärer var stängda och på radios få kanaler spelades sorgmusik hela dagen. Oj, oj vad livserfaren jag börjar bli... Det är en enorm skillnad mot idag då långfredagen är en partydag och väldigt mycket är öppet så som vilken fredag som helst. Bra eller dålig förändring? Beror som vanligt på vem man frågar. Personligen tycker jag utvecklingen är positiv. Själv ska jag ägna för mig årets sista skiddag med dottern. Det gäller att ta de sista chanserna att få dottern att helt behärska backarnas utmaningar. Hon har utvecklats fantastiskt denna vecka : ). Och planen är att avnjuta årets sista After-ski med min politiska sekreterare David. Och därefter blir det en lång "hejdåfjällen"-middag. Ja, tiderna förändras.

Fattiga EU migranter
Lidandet på jorden är som allt annat relativt. De som lider mest är människor som lever i ständig skräck i krig, i länder som styrs av tyranner, som svälter eller som lever på flykt från liknande problem. Och det är hjärtslitande många människor som lever så fruktansvärt och utsatt.

Sverige var länge ett land med ständiga krig och ett rike "fullt" (vi var jämfört med idag väldigt få människor) med fattiga människor. Särskilt efter 2:a världskriget har svenskarna generellt fått det relativt sett mycket bra. Ja t o m generellt sett bäst i världen eftersom vi har utvecklat ett unikt generöst socialt trygghetssystem.

1885 stiftades en lag i Sverige mot lösdriveri där "underlåtenhet att ärligen försörja sig" blev ett brott. Lagen innefattade att "stryker kring landet". Kringstrykandet var egentligen det centrala i brottbegreppet, även om typen av försörjning var det centrala och innefattade att "föra ett sådant levnadssätt att våda därav uppstår för allmän säkerhet, ordning och sedlighet". Lagen ersattes 1965 med en lag om "samhällsfarlig asocialitet", vilken dock sällan kom att tillämpas och avskaffades 1981. Nu tycks vi åter närma oss ett läge där en stor majoritet svenskar vill införa någon liknande lagstiftning. Tråkigt att EU inkluderat länder som inte kan säkra en rimligt lägsta levnadsstandard för sina egna medborgare. Tråkigt att problemen med tiggeri främst i våra städer ökar kraftigt och att det inkluderar allt mer starka konflikter mellan tiggarna. Därom vittnar i vart fall socialarbetare och välgörenhetsorganisationer som löpande möter dessa människor. Tror du Sverige har ett förbud inom fem år? Hur tror du tiggeriet utvecklas det kommande åren?
http://www.expressen.se/nyheter/varannan-svensk-vill-forbjuda-tiggeri/


2 kommentarer:

 1. Om Sverige står kvar så har det definitivt tiggarförbud om fem år. Och det pga att som enda land utan så blir det tvingat till sist.

  Folket är klokare än politikerna. Såg att bland dagens rubriker har det vaknats till även bland de som tillfrågats av Aftonbladsanlitad opinionsundersökare. Det har svängt rejält på ett halvår. Folk ser orsak och konsekvens bättre än politikerna och går inte på den nya floskeln "fattigdom kan inte förbjudas".

  FYI, jag är generellt mot så mycket förbud som går, sunt förnuft borde råda. Det finns dock för många oförnuftiga så det är helt enkelt en enklare regel med "tiggeri är förbjudet" för dessa att ta ställning till. Det har blivit för mycket av att "ge ett lillfinger.....", alla möjliga krav som börjar ställas på kommuner och skattebetalare av ett fåtal som funnit att deras hjärtan blöder för just deras tiggare och de vill ha sina tiggare HÄR och de ska hjälpas av alla.

  /Rick N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som folkvald ska man representera folket! Då måste man lyssna noga på vad folket känner och tycker. I förtroendeuppdraget ligger också att ge folket din syn på olika utmaningar och möjligheter. Den förtroendevaldes syn är viktig i sammanhanget då vi ska vara mer pålästa runt problemen och därför ska vi också försöka påverka opinionen, inte bara vara en megafon för det allmänna tyckandet.

   Minns särskilt en ledande näringslivsperson, som varit mycket aktiv i "ja till EMU-kampanjen", som några år efter svenska folkets NEJ krasst på ett lunchmöte konstaterade att "en majoritet av folket är oftast klok". Tyvärr styrs vi nu av en naiv vänsterminoritet så jag är övertygad om att tiggeriutmaningarna bara kommer att öka och öka i Sverige de kommande åren.

   Radera