fredag 24 maj 2013

Vad är värdet?

Den som betalar och den som säljer bestämmer
Det enkla svaret på vad värdet är på något är vad det är värt för den som vill ha något och om det som efterfrågas är tillgängligt eller ej. Värde handlar ofta inte om pengar. Vi lever dock i ett väldigt penning och materialistiskt sammanhang. Låt oss anta att allt kan mätas i pengar. Vad är din relation med din bästa vän värd? Vad är din relation till din pappa värd? Vad är din relation till ditt barn värt? Vad är ren luft värt? Vad är allemansrätten värd? Vad är rätten att i Sverige fritt få välja utifrån sina ekonomiska förutsättningar värt?

Helt klart är att det finns människor som har för mycket pengar. Jag missgynnar ingen att bli väldigt rik på grund av att man är en ledande idrottare, företagare, forskare etc. Jag tycker dock att de som tjänar allt för mycket pengar på att kortsiktigt förvalta våra pensionspengar är överbetalda. Jag tycker också att det är sjukt att enskilda konstverk kan säljas för hundratals miljoner kronor. Människor som kan köpa konst för liknande summor pengar har i min värld ingen respekt för pengar. Vad tycker du?
http://www.nytimes.com/2013/05/16/arts/design/christies-art-auction-sets-record-at-495-million.html?_r=0
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/5/24/warholklassiker-sald-for-254-mkr/

Demokratins dilemma
Du som följer min blogg börjar nog lära känna mig lite. Många gånger har jag tagit upp samhällsproblem som borde lösas men som inte får några snabba lösningar. Det leder till att ett problem bara blir större och större för var dag som går. Demokratins dilemma är nog framförallt att den har ett mycket segt beslutsfattande. Det kan vara bra ibland men i en värld där förändringstakten blir allt högre är det helt nödvändigt att vi utvecklar verktyg och metoder för ett mycket snabbare demokratiskt arbete. Annars tenderar vi alltid lösa problem för sent eller t o m hamna i situationer där lösningsförslag (t ex lagstiftning) är förlegad när kvarnarna malt färdigt. Hur tycker du att vi kan snabba upp det demokratiska arbetet utan att göra avkall på öppenhet, delaktighet och nödvändiga remissrundor?
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/5/24/oroshardarna-som-skrammer-norman/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar