Rätt eller fel
I all svensk media kan vi läsa och höra om upploppen i Husby utanför Stockholm. Förstörelsen är omfattande och den fortsätter. Budskapen från de flesta som intervjuas från området, som är invandrare från olika delar av världen, är tydliga. De säger att de inte känner framtidstro, att det inte erbjuds arbeten, att det inte satsas tillräckligt på deras skolor, att det inte satsas på att rusta deras områden etc. Tydliga uttryck för att svensk integrationspolitik är misslyckad. Det är framförallt i våra större städer som dessa utmaningar är omfattande. Samtidigt får Sverigedemokraterna fortsatt bra marknadsföring för sin tydliga politik att stoppa ytterligare invandring. Det är tråkigt att vi inte bättre kan hantera integrationsutmaningarna. Det är tråkigt att det finns partier som inte inser att det blir allt mer socialt ohållbart att inte förbättra möjligheterna för alla dem som vi redan gett en fristat i Sverige och att vi hållbart måste kunna stötta nya som får en fristat här. Vad tror du är en mer hållbar väg framåt?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16810240.ab
http://www.dn.se/sthlm/bilar-i-brand--stenkastning-mot-brandkar-och-polis
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/extra-insatser-ska-halla-husby-lugnt_8191974.svd
http://www.expressen.se/nyheter/live/primetime/fokus-pa-husby-i-kvallens-primetime/
måndag 20 maj 2013
Hållbar integration
Etiketter:
arbetslöshet,
bränder,
framtidstro,
förstörelse,
hållbarhet,
integration,
invandring,
städer,
upplopp
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skicka hem dom dit dom kommer ifrån så har vi löst problemet !
SvaraRaderaAngående hållbar integration och möjligheten att hitta ett arbete på den tuffa svenska arbetsmarknaden så läste jag precis en artikel där de potentiella kulturkrockarna blir uppenbara. Det visar även hur strikta religiösa normer kan försvåra chansen att skaffa sig en sysselsättning i det relativt sekulära Sverige. Dock så kunde han kassera in ett skadestånd från kommunen när han inte fick jobbet...
SvaraRaderaJag citerar: "Mannen som det handlar om hade blivit anvisad praktikplats på integrationsenheten i Trollhättan, men när han hälsades välkommen av den kvinnliga arbetsledaren vägrade han ta henne i hand och hänvisade till sin religion. Hon berättade då för honom att jobbet innebar att han måste kunna ta alla människor i hand, och att det dessutom fanns möjlighet att tvätta sig efteråt. Mannen tackade i det läget nej till jobbet och krävde istället med hjälp av sitt fack skadestånd för diskriminering. Mannen fick sedan 30.000 kronor i skadestånd av kommunen." Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/vagrade-ta-kvinnlig-chef-i-hand
Jag befarar att svenska arbetsgivare i en allt högre grad tänker sig för både en och två gånger när de väljer vilka de tar in till en anställningsintervju och framförallt hur de formulerar sig om de väljer bort en arbetssökande.
Integration innebär en anpassning till rådande omständigheter, men frågan är till vilken grad samhället respektive den enskilda individen i fråga bör anpassa sig?
Janne, jag tycker det är mycket bättre om vi ser till att lyckas mycket bättre med att göra dem som är här till deltagande positiva samhällsbyggare. Vi behöver mycket kraft för att säkra den långsiktiga välståndsutmaningen men det kräver att vi får alla som kan arbeta i arbete.
SvaraRaderaAnonym, frågorna kring integration är mycket komplexa. Jag tycker dock att utgångspunkten för all integration är att man måste ta seden dit man kommer som utgångspunkt. Så har det varit t ex för mig när jag levt i USA, Malaysia och i Japan. Det är en rimlig utgångspunkt eftersom alla i vårt samhälle får en chans att i demokratisk ordning vara med och förändra saker som man önskar förändrade. Någon annan ordning är enligt mig felaktig. Om vi "bara" jämför med en gäst i ditt hem så är det en självklarhet att gästen uppför sig och respekterar dig och dina eventuella familjemedlemmar och era tillgångar. Även om gästen blir en familjemedlem är det en självklar utgångspunkt att förändringar genomför man genom "förhandlingar".
Ibland blir argumentationen om diskriminering löjlig. Det är dock mycket viktigt att alla arbetsgivare som söker personal är väldigt tydliga med vilka krav de har på den de överväger att till sist ge en anställning. Om goda språkkunskaper i svenska är ett sådant krav ska det självklart inte spela någon roll om personen i övrigt är väldigt kompetent.