tisdag 7 maj 2013

Tydliga regeringsalternativ?

Blockpolitik
Är det bra för Sverige att vi hamnat i en situation där det krävs klara politiska lag för att få en chans till makten? Varför inte? Det kan vara bra för de mindre partierna om de 1) lyckas överleva och 2) lyckas förhandla fram tillräckligt bra överenskommelser för att vara med i ett regeringsalternativ. Under söndagens partiledardebatt var det tydligt att Reinfeldt pressade hårt på om det finns något regeringsalternativ till en Moderatledd Allians. Allianssamarbetet har förhoppningsvis brutit Socialdemokratins maktmonopol över Sverige. Samtidigt hoppas jag att alternativen bland partier som kan bilda en fungerande majoritet ökar. Det tror jag är bra för både välståndsutvecklingen och för demokratin. Socialdemokraterna bestämde sig för att försöka gå med både MP och V i förra valet. Tills vidare tycks de vilja gå själva. Efter debatten i söndags kanske S ledningen insett att de kan öka sina odds om de i hemlighet gör upp med MP om att de, efter valet och en vinst, kommer att samregera. V kan ju knappast rösta med några andra partier...... Tror du att MP tydligt väljer att stötta en S märkt person som statsministerkandidat? Tror du kärnkraften avvecklas då? Tror du att MP blir en del av den svenska regeringen efter 2014 om S, MP och V får över 50% av folkets röster? Jag hoppas verkligen att Allianspartierna skärper till sig och vänder opinionsutvecklingen. En bidragsdriven och bakåtsträvande politik kommer inte att leverera ett fortsatt generellt välstånd i Sverige.
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/5/7/mp-vet-vem-de-vill-ha-som-statsminister/

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är bra att det inte finns bara ett regeringsparti. Alltså har det varit bra för Sverige med lite alternativa regeringskombinationer. Sedan är det lite knepigt att Reinfeldt fortsätter tjata om att det inte finns något alternativ till Alliansen. Där tycker jag att han fick svar på tal från Löfvén. Jag tror att vi efter 2014 har följande regeringskombination: S + MP och FP. Med det sagt så betyder det inte att det är min favorit kombination.

    Jag hoppas att de mindre Allianspartierna som har problem med opinionssiffrorna håller på att analysera varför det går mindre bra för dem just nu. Jag tycker personligen att Annie var en av de bästa partiledarna i senaste partiledardebatten.

    SvaraRadera
  2. Det jag hörde Löfvén säga var att vi får se hur valtet går och därefter får vi se vilka som utifrån folkets mandat bäst kan bilda regering.

    Jag tror inte på en S+MP+FP regering över Sverige efter riksvalet 2014. MP och FP har en del starka åsikter om vissa frågor som jag har mycket svårt att se hur de ska kunna kompromissa runt. Om det är så illa att vi får ett maktskifte så tror jag det blir S+MP punkt. Sedan kryssar de fram som nuvarande regering med skillnaden att det blir en mindre komplex minoritetsregering. Det som också talar för att FP inte skulle välja en sådan konstellation är Cs erfarenheter (visserligen inte i regringen men som mycket tydligt städstödjarparti till S) fick mycket stryk av väljarna för det ansvarstagandet.

    SvaraRadera