fredag 17 november 2023

Kamp mot västs inflytande

Allianser 

I alla tider har allianser skapats och brutits upp. Med gemensamma ambitioner och några drivande individuella krafter har allianser blivit formerade. Inget är nytt under människans himmel förutom att Elon Musk vill befolka Mars… Vi får se hur det går…

I över 500 år dominerade olika grupperingar av européer stora delar av världen. Den så kallade västvärlden har sitt ursprung i Europa. Nu, i vår röriga och instabila tid, formas en allians med det uttalade målet att enligt nedan vara en motvikt mot västvärldens kraftiga inflytande. BRICS utökas snart med ytterligare några länder som delar denna gemensamma agenda. 

”Genom ett stärkt ekonomiskt samarbete mellan medlemsstaterna ska de forma ett starkt maktalternativ till västvärldens allt för dominanta maktställning.”

Undrar vad denna allians ska kalla sig efter årsskiftet då den utökas med Saudi Arabien, Iran, Etiopien, Egypten, Förenade arabemiraten och Argentina. WALC? World Alternative leadership cooperstion? Du som orkar bry dig kan läsa lite om vad som händer kopplat till BRICS nedan. Tänka sig att fiender som Saudi Arabien och Iran kan enas om att få stopp på västs dominans.

https://www.politico.eu/article/brics-summit-south-africa-six-new-countries-join-alliance/

https://www.investopedia.com/terms/b/brics.asp

Om denna allt starkare allians håller ihop och växer så blir det tveklöst en alternativkraft med förmåga att starkt påverka andra länder runt om på vår jord. Precis som västvärlden länge gjort. Inte minst kan de kopplat till kritiska metaller och fossila produkter skapa nya varianter av "OPEC". Om det kan man tycka mycket. Allt mer av jordens viktiga råvaror har de gott om. Nästan hälften av jordens befolkning. Tre av länderna som haft och har äventyr på månen. Och en stor diaspora i andra länder. Jag gillar konkurrens. Trist att Nordamerika, Europa och Japan inte kan samarbeta bättre. Då kan världen ändå säkra balanserande krafter. 

Frågar du mig så anser jag inte att de som företräder västvärlden spelar det globala schackspelet bäst i nuläget. Om världen dessutom åter får Trump som president för USA, då går västvärlden och demokraterna garanterat fortare mot nederlag. Det är komplexa och svåra tider nu. Det är också spännande tider. Regelbundet känns det allt mer som att man bara vill ”sticka huvudet i sanden” och leva isolerat i sin lilla egna bubbla. Yin/Yang är en klok filosofi som bygger på balanstänkande. Jag hoppas västvärlden och demokratiska samhällen långsiktigt klarar att vara en balanskraft mot mer centralistiska och totalitära makter.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar