söndag 5 november 2023

Stortjuvar

Finanstjuvar, enorma underskott och lycka

Känns overkligt att en ung man som Sam Bankman-Fried i USA snabbt kunde bli dollarmiljardär och plötsligt avslöjad som en grov ekonomisk brottsling. Ett nytt exempel på enormt pyramidspel som vissa spekulanter tjänat massor av miljarder på men de flesta förlorat mångdubbelt mer på. Vissa tycker säkert att det är smart och företagsamt att göra det han gjort. Personligen tycker jag bara det är illa. Att göra dåliga affärer är en sak, att medvetet blåsa andra människor är något annat. För mig är det obegripligt att handel av kryptovalutor tillåtits på det sätt som västvärlden gjort. I min värld måste det finnas bättre tillgångar som backar upp en valuta, oavsett vilken valuta det är. Att delar av storfinansen backar upp kryptovalutorna tolkar jag som bevis för att spekulationsmöjligheterna anses motivera närvaro samt att dollarn är kraftigt övervärderad.

https://amp.theguardian.com/business/2023/oct/27/sam-bankman-fried-testimony-ftx-cryptocurrency-trial

Bernie Maddoff var en tidigare enorm ekonomisk brottsling som blåste sina kunder på många miljarder dollar. Hans pyramidspel fick pågå länge och han betraktades som en fin och mäktig man tills bubblan sprack. Allt för många människor, inte minst politiker, bländas av personer med mycket pengar. Och har man dessutom ett politiskt system i USA där de som försöker bli valda, eller omvalda, måste få enorma kampanjstöd, är integriteten mot de för stunden rikaste knappast på en imponerande nivå.

https://www.britannica.com/biography/Bernie-Madoff

Det verkar som att många människor gärna blir lurade. Och alldeles säkert drömmer många människor om att det finns enkla vägar mot att bli rik. Och sjukt många tror att rikedom är det samma som lycka. Gång efter gång avslöjas varianter av ekonomiska pyramidspel. För mig är det obegripligt att inte dessa enorma ekonomiska smällar får större spridningseffekter. Det är en sjuk värld där "pengar" i olika former inte backas upp mot någon form av rimliga realtillgångar eller  tydligt värdefulla imaterialtillgångar.    

USAs ekonomi är extremt volatil. USAs ekonomi fortsätter att gå med enorma underskott. Och krafter i USA fortsätter att spränga iväg enorma pengar som de inte har finansierat på andra sätt än genom enorma lån. Bara till Israel säger nu Biden att han vill ge ytterligare 14,3 miljarder dollar, över 143 miljarder kronor, främst för att stötta dem i kriget mot Hamas. Ett krig där nu över 3000 israeliska och palestinska barn dödats på några få veckor. Väldigt mycket mindre pengar till humanitära insatser. USA tycks vara väldigt duktiga på att skapa ekonomiska pyramidspel som till sist alltid havererar. Det är obegripligt för mig att inte de som styr USA förstår att de omgående borde bidra till någon form av medmänsklighet när Israel hämnas i Gaza. Hur svårt är det att förstå att det Israel nu gör, och stora delar av västvärldens förhållningssätt till det, kraftigt gynnar totalitära makter runt om på vår jord. 

"In Tel Aviv, Biden promised an "unprecedented" package of aid to support Israel after the Hamas attacks of Oct. 7. The request includes funding for air and missile defense, military financing and embassy support." 

https://www.npr.org/2023/10/20/1206301577/biden-ukraine-israel-congress-funding-request

Tänk om fler kunde inse hur varaktiga och många stunder av lycka skapas. Det är bara psykopater och på andra sätt galna människor som känner många stunder av lycka över att leka med andra människors liv. Nedan intervju, TV4, om hur du ökar chanserna till stunder av lycka är värt att lyssna på. Materialism, socker och andra droger är illusioner om lycka. Ett tips för att uppnå många stunder av lycka är att följa ”Den gyllene regeln”. Behandla människor så som du själv vill bli behandlad. Undrar hur till exempel Musk, Trump och Netanyahu ser på den regeln…

https://www.tv4play.se/klipp/a2f38edf7313c66cadd6



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar