torsdag 9 november 2023

Bekämpa hopplöshet

Lös problem istället för att stärka dem

Hopplöshet är det värsta som kan drabba en enskild människa och ett samhälle. Det gäller människor i Uppsala, i övriga Sverige och i hela världen. Det är i hopplöshetens mylla som grov kriminalitet och terrorism odlas. I trygga och hoppfulla samhällen där inget hopplöst utanförskap tillåts blir mycket få kriminella eller till och med terrorister. 

I senaste Agenda lyftes krisen i Palestina/Israel åter upp. Bland andra moderaten Carl Bildt vågade nästan vara tydlig med att Israels extrema hämnd med stor sannolikhet bara leder mot en negativ spiral. Att hämnas är en sak men var går gränsen för hur många tusentals oskyldiga som ska offras för att hämnden ska anses fullbordad? Om du inte läst boken ”Morgon i Jenin” får du en välskriven berättelse om hur hat och terrorism odlas genom oklok politik. Om inte målsättningen är att utrota en grupp människor är det mycket oklokt att agera som Netanyahu och hans extremistiska kompisar gör.  I programmet bjuds du också på en viktig berättelse av bland annat en israelisk rättsaktivist som beskriver hur folket på Västbanken behandlas av olagliga bosättare. Precis som FNs företrädare kommuniceras är det Hamas gjort vidrigt och ska kraftigt motverkas samtidigt som man måste förstå historiken och hur det palestinska folket fördrivits ifrån sina hem sedan 1948. 

https://www.svtplay.se/video/jXAp67a/agenda/igar-21-15?info=visa

Hopplöshet skapar bara växande problem. Rädsla skapar också växande problem i ett samhälle. Många palestinier känner hopplöshet. Särskilt de som lever i Gaza. Det leder inte mot något positivt. Människor som blir allvarligt skadade eller förlorar sina nära och kära känner hat. Många israeler lever med rädsla eftersom området är en krutdurk och många tycker att FNs beslut som verkställdes 1948 var galet. Tänk dig själv om FN skulle bestämma att kurderna ska få Jämtland för att de ska få ett eget land. Jag tror många svenskar och norrmän skulle ha kraftiga åsikter om det. Israelernas rädsla måste samtidigt tas på allvar. Inte minst i ljuset av att länderna runt dem snart har 200 miljoner invånare. Försvagningen av Irak och Libyen varar nog inte heller för evigt. Det kloka är, som väldigt många insett, att försöka glömma det som varit och få till ett vettigt upplägg på en tvåstatslösning. Det tror jag en stor majoritet av de berörda folken skulle vilja. 

De flesta som lever i Israel och Palestina är, eller klassas som, judar eller muslimer. Det är djupt olyckligt att inte makt- och landkonflikterna kan separeras från religiös koppling. Jag är född in i en kristen miljö. Jag är döpt och konfirmerad. Personligen har jag dock landat i att jag tror på naturkunskapen, demokrati och ett samhälle uppbyggt kring jämlika lagar. Inget annat. Jag har vänner som är kristna, judar, muslimer, hinduer, buddister och ateister. Samtliga dessa vänner har en balanserad syn på den tragiska situation som finns i Palestina/Israel. Den är bara tragisk. Det är bara genom en tvåstatslösning som försoningsarbetet på allvar har en chans att uppnås. Att extremistiska israeler ständigt fortsätter att beslagta värnlösa palestiniers marker är ingen väg mot en ljusare framtid. Många kloka israeler inser detta. De förstår också att när USAs tid som supermakt är över ligger de risigt till om inte konflikten hanterats på ett bättre sätt än hittills. Du som inte minns dina historielektioner, alla stormakter har förr eller senare fallit och nya har tagit över.     



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar