onsdag 29 november 2023

En naken kejsare

Förmågan att leda

Vet du vem som skrev berättelsen om den nakna kejsaren? Den danske författaren H.C Andersen skrev ”Kejsarens nya kläder”. Det är en fantastisk berättelse som tyvärr tycks leva än i våra tider om än i nya förpackningar. Idag i form av en politikerelit frikopplad från verkligheten för dem de ska tjäna, förutom för dem de valt som sin väljarmålgrupp. Och förutom den verklighet och de intressen deras utvalda rådgivare har samt de mediakanaler de anser ”tänker rätt” eller ”minst fel”. Jag anser att en ledande politiker ska se till helheten och alla invånares bästa. Många är missnöjda med dagens politiska ordning, och besvikna över förd politik. De väljer att protestera genom att rösta på Sverigedemokraterna eller inte rösta alls. 

I Kejsarens nya kläder syr skräddare nya kläder till kejsaren. Ett magiskt tyg påstås användas som gör att mindre begåvade människor inte kan se det. Ingen vill förknippas med att vara mindre begåvad, särskilt inte kejsaren, så ingen säger något om det de ser. De ser att kejsaren är naken. En människa som okritiskt betraktar sig själv och andras budskap blir naken. Och nakna är olämpliga att leda. I sagan är det till sist ett barn som får bland annat kejsaren att till sist inse hur korkad han varit som gick på det korkade budskapet. Barnet ropade: "Han har ju inga kläder på sig!" Många politiska budskap är nakna. Vissa går på dem men det är inget som i praktiken är möjligt att genomföra. Vissa partier är ”bättre” än andra på sådana budskap.

En del av vad H.C Andersen ville förmedla är hur många människor anpassar sig till grupptryck och särskilt till gruppbudskap inom grupper man gärna vill tillhöra. När någon ”visselblåsare” till sist får deras ögon att öppnas inser de hur fega eller dumma de varit. 

Expressens kulturredaktion bjuder nedan på en läsvärd betraktelse från en politisk teaterpjäs. Det är tveklöst ett faktum att vi lever i en tid där det ges gott om löften från nationella politiker som inte blir verklighet. Ett av flera skäl till varför det är så är att de inte är ärliga om vilken makt de har. Lagstiftningar och EU gör dem mycket mer maktlösa än vad de vill ge sken om. Ett av skälen till varför jag bara ställt upp att representera invånarna i kommun och region är att där är politiken konkret och pragmatisk. Och där har politiken som styr möjlighet att göra positiv snabb skillnad.

”Dessutom finns det en politisk dimension i manuset som går bortom ursprungsversionens. Idag är det, kanske mer än någonsin, livsviktigt att inte låta sig luras av opportunistiska makthavare som lovar runt men håller tunt. Att inte lita på enkla lösningar på komplexa problem.” 

https://www.expressen.se/kultur/scen/ministern-ater-falukorv-och-later-som-jimmie-akesson/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar