söndag 12 november 2023

Bara den fredliga vägen

Hat och våld leder inte mot en positiv framtid

Det är bara djupt tragiskt att människor och grupper av människor kan hata varandra extremt mycket. År 2023 borde även de outbildade blivit klokare än så. Mahatma Gandhi har gått till människans historia som en mycket klok och icke våldsdriven frihetskämpe. Britterna drevs i stor utsträckning ur Palestina av Sternligans våldsamma kamp. Britterna drevs ur Indien i stor utsträckning tack vare Gandhis fredliga frihetskamp. Nedan några värdefulla och av Gandhi väl använda citat.

Du får inte tappa tron på mänskligheten. Mänskligheten är ett hav; om några droppar är smutsiga blir inte hela havet smutsigt.”

”Ett öga för ett öga och gör hela världen blind.”

Hat och intolerans är fiender av riktig förståelse”

Göra Rosenberg skriver mycket klokt i Expressen nedan. Rosenberg är en mycket kunnig och klok person. Han har helt rätt. Team Netanyahu gör sitt folk en stor otjänst genom att bete sig som de gör. Extremister i alla former är farliga.

Israels mål att med en förintande militäraktion ”en gång för alla” göra slut på Hamas är naturligtvis lika illusorisk som Hamas mål att med en förskräckande terrorattack inleda ”befrielsen” av Palestina ”från havet till floden”. Det hindrar inte att också illusioner kan ha högst verkliga och förödande konsekvenser. Hur kriget än kommer att sluta (den här gången) har Israels existentiella sårbarhet och strategiska svaghet blottats som aldrig förr, medan Hamas har lyckats provocera fram ännu en katastrof, ännu en Nakba, över sitt eget folk, i avsikten att spränga sönder de sista resterna av den alltmer igenvuxna vägen till fred och försoning.”

I så måtto har Hamas redan segrat eftersom Israel med sitt självsvåldiga och humanitärt upprörande gensvar fortsatt har agerat utifrån den såväl moraliskt som geopolitiskt ohållbara strategin att palestinierna för all framtid måste undertryckas – och om så krävs fördrivas från den lilla landremsan mellan havet och floden. Den moraliska ohållbarheten har varit tydlig länge nu, men faktiskt också den geopolitiska. Vad Jesaja en gång varnade för, och Yitzhak Rabin en gång försökte dra de politiska slutsatserna av, den långsiktiga ohållbarheten i en strategi byggd på militär övermakt enbart, borde om inte förr ha stått klart sedan Israels militära skyddsmakt USA gång efter annan (Afghanistan och Irak) demonstrerat sin oförmåga att med militära medel projicera makt i regionen. Mycket lite talar i dag för att den förmågan har ökat. Mycket talar i stället för att USA går mot en period av inre osäkerhet och yttre försvagning.”

Den geopolitiska sårbarheten har stadigt ökat, den militära övermaktens förmåga att leverera säkerhet har stadigt minskat och de redan sköra förutsättningarna för fred och försoning mellan folken på den smala landremsan mellan havet och floden har stadigt skjutits sönder.

Och om möjligt än mer utopisk ljuder i dag Jesajas vackraste profetia:


Ty från Sion skall lag förkunnas,

från Jerusalem Herrens ord.

Han skall döma mellan folken,

skipa rätt bland alla folkslag.

De skall smida om sina svärd till plogbillar

och sina spjut till vingårdsknivar.

Folken skall inte lyfta svärd mot varandra

och aldrig mer övas för krig.”

https://www.expressen.se/kultur/goran-rosenberg/israels-overmod-ar-en-atervandsgrand/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar