lördag 25 november 2023

Välfärdsbrotten

Ajabaja att tidigt larma

Tänk vilket liv det blev när jag ironiserade om att bidragskriminella skulle som del av sitt straff få gå omkring i hyenadräkt. Jag fick en snabbkurs att det är jobbigt att använda ironi i den politiska världen. Allt du gör och säger tvistas med glädje till något negativt av politiska motståndare. Om Sveriges ansvariga politiker för längesedan hade börjat med hårdare bekämpning av denna kriminalitet hade många miljarder kunnat satsas på brottsförebyggande insatser istället för att stärka organiserad brottslighet. Istället för hyenadräkt är det bra att döma även till lång övervakning. Både övervakning med boja och fri övervakningsrätt under den extra strafftiden. Tyvärr har Sverige förts in i ett läge där detta är nödvändigt.

Agenda i söndags lyfte åter problemen med välfärdsbrotten. Det är enorma belopp som stjäls ur våra välfärdssystem och som stärker den organiserade brottsligheten. Det är sjukt att det har fått pågå så länge och att de som lyft problemen sedan länge inte tagits på allvar. Inte bara det, vi har ansetts ”fiska i grumligt vatten” av godhetsapostlarna som i snabb fart kört vårt generella välfärdssystem djupt i diket. 

https://www.svtplay.se/video/jbmNJkM/agenda/igar-21-15?info=visa

Brottsbekämpning är alltid viktigt om man vill leva i ett rättvist och tryggt samhälle. Varför ska vi laglydiga acceptera att gangsters i olika former lever i sus och dus tack vare kriminell verksamhet? En verksamhet som också hårt drabbar många företagare. Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om det nedan. Nivån på kriminalitet i Sverige måste kraftigt reduceras och straffen för återfallsförbrytare kraftigt höjas. 

Hundra miljarder. Så mycket pengar kostar brottsligheten svenska bolag varje år enligt en nypublicerad rapport från Svenskt näringsliv. Det är en summa så stor att det inte riktigt går att greppa. Man behöver sätta dessa belopp i något sorts meningsfullt sammanhang för att förstå omfattningen.”

”Den svenska statens totala utgifter för hälsovård och social omsorg under 2023 är 110 miljarder kronor. Hela det svenska utbildningsväsendet (inklusive den högre utbildningen och forskningen) kostar samma år 93 miljarder.”

Bortom rubriker om skjutningar, sprängningar och urspårade vendettor mellan gäng så är detta den konkreta kostnaden som vårt samhälle varje år tyngs ned av. Varje krona som kriminaliteten äter upp är en krona som inte går till rekrytering, produktutveckling och nyetablering i näringslivet.”

Kriminaliteten är inte avgränsad till utanförskapsområden eller till vendettor mellan gäng. Brottsligheten spiller ut över hela samhället i form av tusen nålstick som vart och ett inte är mycket för världen men som tillsammans utgör en kostnad på hundra miljarder per år.”

”Svenskt näringsliv föreslår ett helt batteri av åtgärder för att stävja brottsligheten mot företag. Det rör sig om allt ifrån bättre kartläggning från Brottsförebyggande rådet till mer utredningskapacitet hos polisen och skärpta straff för återfallsförbrytare.”

Men om det är något som rapporten från Svenskt Näringsliv lär oss är det att mycket av konsekvenserna av brottsutvecklingen är dold - trots att det inte går en dag utan att vi kan läsa om dess synliga uttryck. Det är faktiskt svårt att föreställa sig vidden av problemet. De som tyckte att för mycket av Tidöavtalet ägnades åt rättspolitik eller att åtgärderna var ”för hårda” borde ta sig en tankeställare. I backspegeln kommer vi nog inse att regeringen i själva verket var alltför försiktig.”

https://www.gp.se/ledare/den-synliga-brottsligheten-är-toppen-av-ett-isberg-1.115765544





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar