söndag 26 november 2023

Affärsverksamhet

Drivna personer

En sak är säker, personer som leder kriminella grupper är drivna personer. Människor som tagit sig ifrån till exempel Afghanistan till Sverige för att försöka få ett drägligare liv är drivna människor. Drivna människor som ägnar sig åt lagliga verksamheter gör ofta stor samhällsnytta. Genom att nå de drivna kan man även nå många av oss andra. De drivna är centrala i det mesta av människans värld.

Om man gör generella profiler av många av dem som klassas som gängkriminella kan man säkert hitta tydliga mönster. De som rekryterar till gängen vet vilken profil de söker. Bland dessa blir de smartaste, mest penningdrivna och med högst våldskapital ledarna. Bland ledarna i ”framgångsrika” kriminella gäng finns också en ”consigniere”. En rådgivare till bossen. Ofta en välutbildad jurist, ekonom eller en med både dessa utbildningar. Ofta är även consignieren bra på att placera och tvätta pengar samt att hantera myndigheter. Om du inte sett filmen Gudfadern med Marlon Brando, gör det.

SVT bjuder nedan på ett reportage om att var tionde gängkriminell är registrerad företagare. Jag har skrivit om det förr, jag gör det igen. För att bryta Sveriges negativa brottsutveckling krävs en väl fungerande reglerad invandring, bättre förebyggande riskarbete bland våra barn, långvarig övervakning som del av straff och en mycket hård jakt på pengar och tillgångar. Företag är både en tacksam form för att stjäla pengar genom men också för att tvätta pengar. Att göra olagliga pengar lagliga.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/svt-avslojar-var-tionde-gangkriminell-i-stockholms-lan-ager-foretag--ls84s3

Även bland företagare finns alltså kriminella. Det är korkat att låtsas som att det inte är så bara för att man förstår hur viktigt näringslivet och företagandet är för samhällsbygget. Skurkar är skurkar och gynnar inga andra än sig själva. Och seriösa företagare gillar inte skurkföretagarna som förstör för de seriösa. Så är det.

Nu är en ny tid av konkurser. Många företag går i konkurs för att de inte överlever i konkurrensen om kunderna. Många går under på grund av kraschat pengaflöden. Knarkpengar som tvättas kan alltid göra nytta för annars livlösa företag... Några företag går under när kriminella häktas och sitter fängslade. Många av de kriminella passade nog också på att maximera lånemöjligheterna under covidtiden. När de ska betala tillbaka vill de inte göra det och sätter istället bolaget i konkurs. Värst av allt i konkursvågen är att många seriösa företagare slås ut på grund av oseriösa företagares expansion. Förr jagade skattemyndigheten företagare inom till exempel restaurang och frisörbranschen för att de olagligt tog emot pengar från kunder. De smet från skatt. Detta lyckades skattemyndigheten efter lång tid få ordning på. Problemet nu på bland annat dessa marknader är det omvända. Särskilt knarkpengar tvättas vita genom att de registrerar kunder som aldrig funnits. Du som till exempel ser restauranger som regelbundet är tomma men inte går i konkurs ropar fusk och kriminell verksamhet.

Företagen sitter med 46 miljarder kronor i skatteskulder efter pandemin och flera experter varnar nu för att en konkursvåg snart sveper över Sverige.”

https://www.tn.se/ekonomi/33532/massiv-konkursvag-vantar-sverige-miljarder-i-skatteskulder/

En viktig del av ett lyckat brottsbekämpande arbete är att kraftigt minska ”skuggsamhället”. Obegripligt att flera partier inte inser det. ”Snällhet” kan också vara dumhet. Oseriösa och kriminella företagare är experter på att utnyttja skuggsamhället till sin egen fördel. Expressens ledare nedan uttrycker det bra: ” Vi borde inte göra det så lätt för dem att plundra oss.”

Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 började det offentliga Sverige till slut att få upp ögonen för de tiotusentals, kanske hundratusentals, människor som bor och jobbar illegalt i landet. Nu behövs samma medvetenhet om alla de människor som bara lever här på papperet – spöksamhället.”

Denna svaghet utnyttjas i stor skala av kriminella nätverk i Sverige för sådant som penningtvätt, fakturabedrägerier och välfärdsbrottslighet. Ju fler identiteter man har tillgång till, desto större blir möjligheterna. Med tillräckligt många går det att skapa hela företagsstrukturer med ägare, styrelser och anställda som uteslutande består av spöken.”

Tjänstemän har larmat om missbruket av identiteter i decennier. Enligt Skatteverket är problemet ”betydande” och en enda identitet beräknas kunna kosta det offentliga en kvarts miljon kronor per år.”

Biometri behövs också för att bekämpa den organiserade brottsligheten. För även om det dödliga gängvåldet ser ut att ha minskat en aning för tillfället, fortsätter de kriminella nätverken i tysthet att flytta fram sina positioner inom företag, stat och välfärd. Vi borde inte göra det så lätt för dem att plundra oss.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-maste-bekampa-spoksamhallet/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar