lördag 18 november 2023

Klimatpolitiken

EU…

Faktum är att EU styr allt mer över våra liv. Det gillar inte jag. Jag vill att EU och staten ska styra mindre och ge oss invånare mer egen makt över våra liv. EU och riksdagen ska bara reglera det som kräver överstatligt samarbete för att klara att möta miljöproblem, maktgalna grannar, dopad konkurrens eller andra farliga hot som till exempel organiserad brottslighet och grova skattesmitare. Starka samarbeten mellan närliggande länder är mer viktigt än på länge. Ett tydligt mer avgränsat EU är nödvändigt för att kunna matcha USAs, Kinas, mäktiga finanskrafter och organiserad brottslighet. Om Trump åter blir president i USA är riskerna höga att de lämnar NATO. Då måste EU säkra ett eget starkt militärförsvar. EU är viktigt men måste centralt begränsas! Lär av USA!

Nedan SR/P1 reportage är värt att lyssna på. Sverige är en liten del av världen. Med det sagt är Sverige ändå fortfarande en kreativ och företagsamhet del av världen som globalt, med hjälp av våra nya metoder och produkter, starkt kan bidra till värdefulla och viktiga förbättringar.

https://sverigesradio.se/avsnitt/klimatutredaren-hasslers-forslag-om-andrade-klimatmal-och-ett-nytt-svenskt-utslappshandelssystem

Tveklöst fyller EU samarbetet en viktig roll för att även svenskt miljöarbete ska bli effektivt. De stora förbättringarna kräver stordriftsfördelar för entreprenörer och företagare. EU-samarbetet skapar sådana förutsättningar. EU-samarbetet krävs också för att vår del av världen ska säkra en långsiktig fossilfri energiförsörjning.

Hur komplext ska framtidens EU bli? När får vi tillbaka Storbritannien i EU? Ett Storbritannien med en premiärminister som vill leta efter mer gas och olja i Nordsjön. Ja, ja det var illa för oss som inte gillar centralisering av makt när Storbritannien lämnade EU. Tänk om EU hade fått in både Ryssland och Ukraina i sitt alliansbygge. Det hade av många skäl varit bra för freden och balansen av naturresurser mellan större maktblock. Nu spelar Ryssland istället i ett annat maktblock. Historien är full av samarbeten och konflikter. Vår framtid kommer också att fyllas av det. 

Framtiden kan bli fantastisk trots nuvarande politiska instabilitet och faktumet att vi går mot 10 miljarder människor på jorden. Teknikutvecklingen och kreativa samt företagsamma personer kommer att göra framtiden fantastisk. Riskerna ligger i de klassiska frågorna. Vilka är det? Tillgången till mat och andra avgörande naturtillgångar. Utan nödvändiga naturtillgångar inget välståndsbygge. Sverige är rikt på många viktiga naturtillgångar. Det ska vi vara glada över. Tillgången till viktiga naturtillgångar spelar huvudroller i klimatpolitikens möjligheter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar