torsdag 16 november 2023

Globalt herravälde

Digitaliseringen och tillgången till kritiska metaller bär på herraväldet

Oavsett att globaliseringen tagit paus och regionaliseringen åter stärks är universum gränslöst. För att minnas lite historik kan vi lyfta Japan, Tyskland och Sydkorea som exempel på länder som efter andra världskriget var mycket förstörda och sedan reste sig och blev ekonomiska supermakter i världen. I grunden flitiga kulturer som inte bygger på bidragstänk. I grunden kulturer med intresse och förmåga att utveckla avancerade tekniska system. När dessa länder reste sig efter andra världskriget byggde de upp de allra mest moderna fabrikerna och övrig infrastruktur i världen. Det blev grunden för en mycket stark konkurrenskraft. Japan och Tyskland hade också stora ekonomiska fördelar av att de inte längre fick bygga upp en stark egen militär förmåga. Det gjorde att de kunde styra mycket mer pengar till industrisatsningar. 

Kina var ett mycket fattigt land för inte särskilt många år sedan. När de räckte upp handen för att bli världens produktfabrik byggdes deras välstånd snabbt upp. Det var främst den så kallade västvärlden som investerade i nödvändiga fabriker och kompetensuppbyggnaden. Kortsiktiga vinster blev ett faktum. Och Kinas styrka stärktes snabbt. Det mesta byggdes nytt och med den senaste teknologin. De digitaliserade sitt samhälle på ett sätt som bara våra grannar i Estland kan jämföras med. Det moderna men totalitära samhället blev på mycket kort tid en supermakt. En supermakt som även byggt en enorm militär förmåga. Många allierade länder. Länder som de tillsammans med kontrollerar mycket av världens kritiska metaller och andra viktiga råvaror. Och tro aldrig något annat, de har mycket kompetenta ingenjörer som klarar av det mesta som vi kan göra i dagens samhälle. 

Jag har flera gånger skrivit om den konkurrens som finns om dominans över oss människor. I alla tider har det funnits makthungriga personer och grupper av personer som inte ser några skäl att avgränsa sina maktambitioner. Det verkar med andra ord vara en del av människans grundläggande beteenden bland dem som fått en sådan hormonmix som driver fram den drivkraften. PM Nilsson, Di, skriver läsvärt om hur västvärldens kortsiktiga agerande återigen kan ha försämrat västs konkurrensförmåga. Om handelssanktionerna mot Kina lett till att de på mycket kort tid lyckats tillverka egna väldigt avancerade halvledare stärks återigen kinas globala konkurrensförmåga.  

"Historien berättas i en av förra årets viktigaste böcker, Chip War, The Fight for the World's Most Critical Technology, av Chris Miller. Läs den. Den som leder halvledarindustrin leder världen. Om man hela tiden kan göra bättre halvledare kan man göra bättre vapen och bättre kommunikationsteknologi."

"USA är fortfarande en viktig producent av halvledare men har förlorat sin ledande position. De mest avancerade halvledarna görs av taiwanesiska TSMC som just nu på egen hand upprätthåller Moores lag om att antalet transistorer som får plats på ett microchip fördubblas på två år. De är nu nere på ett par nanometer i storlek. Tvåa i världen är Sydkorea med Samsung. Trea är Japan. USA kommer på fjärde plats och Kina på femte."

"Vad blev resultatet?  Med en forskningsbudget på 150 miljarder svenska kronor om året och med världens största mobilmarknad som hemmaplan blev Huawei inom loppet av bara några år en av de ledande aktörerna inom halvledarindustrin. I stället för att vara en av TSMC:s och Intels största kunder började Kina tillverka eget. Misstänksamheten mot kinesiska forskare i USA drev ut spetskompetens från amerikanska universitet och företag varpå USA förlorade rollen som globalt ledande forskningsnation i halvledarbranschen." 

"I höst kom så ett nytt skalv. I Huaweis nya telefon Mate 60 Pro finns ett chip med transistorer så små som 7 nanometer, tillverkade av kinesiska Semiconductor Manufacturing International Corporation, SMIC. Inget amerikanskt bolag kan tillverka så kraftfulla chip, de köps in från Taiwan och Sydkorea. Men Kina kan, visserligen tillverkade med hjälp av en nederländsk maskin men ändå. Att tillverka ett så kraftfullt chip är en prestation."

https://www.di.se/ledare/om-vikten-att-gora-en-halvledare/

Kineserna kan säkerligen bygga en bättre version av den "nederländska maskinen". Jag håller med PM Nilsson, kloka västerlänningar försöker rädda den globala frihandeln istället för att hamna i den geopolitiska regionalisering som riskerar att slå hårt mot västvärlden. Är det dåligt att västerländsk kultur kraftigt tappar i global kraft? Om det tycker människor olika. Är det dåligt att demokratierna tappar kraft i världen, inklusive i västvärlden? JA! Bästa sättet för att undvika att hamna i en destruktiv militär global maktkamp mellan team USA och team Kina är att välja en annan väg. Samarbetets väg. Terrorbalansens väg. Det går. Finns viljan hos de få som bestämmer på vardera sida? Igår träffades ändå ledarna för de två nuvarande superkrafterna i världen. BBC skriver läsvärt om mötet nedan.

"While officials tried to keep expectations low before the meeting between Joe Biden and Xi Jinping on Wednesday, the encounter resulted in agreements on several key issues."

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-67433961

"Bara" av matematiska skäl kommer Kina och Indien att under många år framöver vara krafthus i världens utveckling. Båda dessa länder trycker varje år ut fler ingenjörer än vad Norden någonsin utbildat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar