torsdag 2 november 2023

Skattesänkningar

Egna prioriteringar

Det är väldigt viktigt att skattetrycket inte är för högt. Inte minst i tider som nu och flera år framåt där kostnadsökningarna är massiva för väldigt många hushåll. På grund av inflation, kraftiga räntehöjningar, kraftiga avgiftshöjningar på monopolverksamhet och en svag krona. Skatten på arbete och pensioner är enligt Utvecklingspartiet demokraterna orimligt högt i Uppsala. Vägen mot mer frihet över egna intjänade pengar, och mot ett konkurrenskraftigt skattetryck jämfört med till exempel Stockholm och kommuner mellan Uppsala och huvudstaden, måste inledas med att reformera den kommunala verksamheten. En reformplan som kraftigt effektiviserar stödjande funktioner för att istället stärka kärnverksamheter och skapa långvariga förutsättningar för skattesänkningar.   

Johan Rudström, UNT, har rätt. Vägen framåt måste vara att Uppsala ska säkerställa konkurrenskraftigt skattetryck. I verkligheten innebär det att skattebetalarnas frihet ökar och att politiken kan koncentrera sig på rimlig kvalité för alla skattepengar vi ändå betalar. En central del av en hållbar politik är att kraftigt minska andelen invånare som inte är långvarigt självförsörjande.

"Mer än något vittnar detta om den politikersjuka som drabbat så många politiska församlingar också har Uppsala i ett fast grepp. Visst finns där rent pragmatiska skäl att förorda en skattesänkning: det är i längden inte hållbart att Uppsalas kommunalskatt är högre både än förortskommuner norr om Stockholm och med Uppsala jämförbara kommuner ute i landet. Detta är något som vi flera gånger tagit upp på ledarplats och som också påtalades av Moderaterna i en debattartikel nyligen (UNT 18/10)."

"Att det är invånarnas pengar inte ”kommunens” leder till viktig slutsats: bara nödvändig verksamhet borde genomföras. Om något inte kan motiveras utifrån kommunens ansvar och de styrande partiernas prioriteringar, ska det heller inte genomföras. Man bör nämligen alltid vara återhållsam när man spenderar andras pengar."

https://unt.se/ledare/artikel/m-och-kd-har-ratt-uppsalabor-betalar-for-mycket-skatt/rgv4n8mr

Det är viktigt att inom kort börja med skattesänkningar. Nu höjs kraftnätsavgifter, fjärrvärmeavgifter och vattenavgifter kraftigt. För skattebetalande svenskar slår det hårt. Bidragstagare drabbas inte. I vart fall inte kortsiktigt. Till sist kommer de som arbetar hårt vägra att deras köpkraft kraftigt försämras och bidragssystemen kommer att skäras i. Alla som kan jobba måste jobba. Nedan artikel beskriver ett perspektiv på de stora kostnadsökningar som drabbar svenskarna.

https://www.tn.se/naringsliv/32960/nya-elprisokningen-svenska-konsumenter-far-betala-200-miljoner-i-veckan/

Minoritetsstyrets chansning med att i efter fattat beslut om kommunstyrelse försöka utöka den med ytterligare en ledamot sprack. Det blir intressant att se vad som händer nu. Allt fantastiskt jobb som gjorts kopplat till förstärkning av Uppsalas företagsklimat kommer inte vara förgäves. Jag och det lokala näringslivet fokuserar på förbättringar och hållbar tillväxt. 

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/kommunstyrelsen-var-olaglig-nu-riskerar-stefan-hanna-bli-petad/rm1kym8r



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar