lördag 4 november 2023

Medvetande

Åtta miljarder parallellsamhällen

Alla människor är biologiskt väldigt lika varandra. I princip identiska. Samtidigt är vi alla unika och upplever samma sak mer eller mindre olika. Varje människas verklighet är unik. Det är viktigt att förstå. Den verklighet du tycker dig befinna dig i är en annan än min. Även om vi lever på samma plats, och arbetar åt samma arbetsgivare, kommer vi se och uppleva olika saker. Våra gener, miljön vi växer upp i, kunskaperna vi fyller på med, livets erfarenheter och vår nyfikenhet påverkar vilken verklighet vi upplever. Allt för många har inte reflekterat över detta faktum. Ett faktum som har stor betydelse i många sammanhang. 

Nedan SVT-program, Vetenskapens värld, om hjärnan är värt att titta på. På ett enkelt sätt så att till och med jag förstår får vi lära oss mycket värdefullt om vår hjärna och om att vi alla upplever mer eller mindre olika verkligheter.

Hur skapar hjärnan din verklighet? Har du kontroll, eller kontrollerar din hjärna dig?”

https://www.svtplay.se/video/j16ggp3/vetenskapens-varld-hjarnan/1-hjarnans-hemliga-knep

Hjärnan är vår viktigaste kroppsdel. Du är väl rädd om den? Du tränar väl din hjärna regelbundet, ofta och livslångt? Det hoppas jag du gör. Jag hoppas också du är en av oss som använder mer hjärna än hjärta när du fattar dina beslut. 

Demokrati som koncept är på tillbakagång. Det är en tragisk verklighet. I min verklighet är det en dålig utveckling för de flesta människor på vår jord. Det är tragiskt att inte hela vår jord är fylld av någon form av riktiga demokratier. Även i Sverige tappar demokratiska värden kraft. Särskilt kopplat till föreningslivet som försvagas. Den som vill att Sverige återigen ska bli ett av världens mest jämlika och ekonomiskt rika platser bör använda hjärnan och bidra till en stärkt demokrati. I en demokrati får hjärnor och känslor fritt utrymme. I en diktatur anser några få ha bättre hjärnor än alla andra och känslor har ofta inga värden förutom kopplat till nationen och det totalitära styret. 

Demokratin är satt under press. För sjätte året i rad är antalet länder med nedgångar i demokratin fler än de länder som gjorde demokratiska framsteg. Det enligt en ny rapport från den mellanstatliga organisationen Idea (Institute for Democracy and Electoral Assistance).”

https://unt.se/nyheter/inrikes/demokrati/artikel/nedgang-i-svensk-demokrati-orovackande/j89dmm4r



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar