tisdag 14 november 2023

Så går det

Var är vi påväg?

Ofta har jag beskrivit hur övriga partier och medier varit SDs bästa marknadsförare. Så går det när man inte vill se och öppet våga prata om allvarliga problem. Problem är till för att lösas, inte skjutas under mattan och tro att de försvinner av sig själv. För Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna nationellt blev det nödvändigt att liera sig med SD för att kunna komma över regeringsmakten. Så enkelt var det. Så enkelt är det. KD har inga andra alternativ. Liberalerna tappade vänsterflanken nationellt när Centerpartiet som "liberaler" gjorde det ställningstagandet. Moderaterna skulle kunna sitta i en regering med Socialdemokraterna men vill kunna göra anspråk på statsministerposten. Dessutom har de länge definierat Socialdemokraterna som sin huvudfiende. Skälen till att vi är där vi är är många. Men var är vi påväg om SD framöver kräver regeringsmakt? Och vad händer då när Liberalerna säger att de aldrig kommer att sitta i en regering tillsammans med SD? Nedan artikel i Expressen är intressant.

"Liberalernas väg in i samarbetet med Sverigedemokraterna präglades av en lång och uppslitande intern strid, en partiledaravgång och anklagelser om svikna löften. Det var in i det längsta oklart om Liberalerna ens skulle sitta i den SD-stödda regeringen. Men så här ett drygt år in i samarbetet är det mycket som inte blivit som förväntat. En sådan sak är hur bra samarbetet trots allt funkar, inte minst mellan just Sverigedemokraterna och Liberalerna. Personkemin mellan Jimmie Åkesson och Johan Pehrson är också omvittnat god. Det är i alla fall den bilden som ges av såväl Jimmie Åkesson som de regeringskällor Expressen pratar med."

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/johan-pehrson-jimmie-akesson-tycker-jag-ar-en-jobbig-jakel/ 

Att SD fortsätter att fånga många missnöjesväljare är tveklöst ett faktum. Få av dessa med all rätt missnöjda över många års förda politik kan föreställa sig konsekvenserna av SD i en regering som fattar kollektiva beslut. Bara faktumet att var tredje ung vuxen i Sverige idag har en stark invandrarkoppling talar för att ett SD i regeringsställning sannolikt för in Sverige i en ännu mer konfliktfylld tillvaro. Det borde skrämma dem som vill att Sverige åter ska må bra.

Nytänkande nödvändigt. Orkar partierna det? Nej. Precis som de etablerade partierna misslyckades att inse och ta i invandringsrelaterade frågor kommer de att misslyckas att tillräckligt snabbt reformera vårt Sverige. Reformer där rättigheter tydligare villkoras med skyldigheter. Reformer där 

Nedan opinionsmätningar beskriven i Aftonbladet är ingen munter läsning för den som vill att Sverige ska utvecklas långsiktigt positivt. Återigen, skadan är skapad av andra partier än SD.

"Sverigedemokraterna fortsätter hålla sitt grepp om regeringen. I Aftonbladet/Demoskops mätning för november går SD som tåget medan Moderaterna backar och L och KD inte ens tar sig in i riksdagen. Regeringen kan tacka sin lyckliga stjärna att det inte är val i dag."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/WRGd0j/rohwedder-kris-for-regeringen-enligt-aftonbladet-demoskop

https://novus.se/media/10728/novus_v_ljarbarometer_28_november_2012.pdf

I Uppsala kommun påstod bland annat Moderaterna att de hade ett bra lokalt regeringsunderlag med endast 32 av nödvändiga 41 mandat för att styra kommunen. Ett regeringsunderlag som skulle vara beroende av både Sverigedemokraterna och Utvecklingspartiet demokraterna. I Sigtuna kommun och Region Uppsala kan vi nu se hur stabilt det är… Inte! När det är demokratiskt rörigt måste ansvarsfulla partier axla ansvaret och se till invånarnas bästa. Det kan till exempel göras genom ett Hållbarhetsavtal.

Alliansens styre av Region Uppsala kan vara i gungning. SD har deklarerat att de inte längre kommer att stödja alliansstyret utan att få gehör för sin politik.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/alliansens-styre-hotas-nar-sd-satter-ner-foten/r9pp95vl

https://unt.se/nyheter/sigtuna/artikel/sd-kan-falla-styret-vi-hade-en-overenskommelse-med-holst/jpm1n66j

Många av människans största tänkare ansåg inte att allmän rösträtt var klokt. De ansåg inte att det stora flertalet invånare var kloka nog att inse sitt eget bästa. Om det kan man tycka mycket. Helt klart är att många väljare bara röstar utifrån tradition och känsla. Allt för få tar reda på hur partierna ställer sig i viktiga sakfrågor och vilka meriter deras företrädare bär på. Ur det perspektivet kan Sokrates, Aristoteles med flera haft rätt. En sak är helt säker, att avstå ifrån att tydligt ta i allvarliga växande problem leder inte mot framgång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar